ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να βάλουν φρένο στις κινεζικές εξαγορές

Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν από την Κομισιόν να κάνει πιο αυστηρούς τους υπάρχοντες κανονισμούς

Kathimerini.gr

Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πιο αυστηρούς τους υπάρχοντες κανονισμούς που επιτρέπουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εμποδίζουν ξένες εταιρείες να εξαγοράζουν ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιταλικών εφημερίδων. Οι τρεις κυβερνήσεις επικαλούνται στην επιστολή τη δυνατότητα να απαγορευτεί μια εξαγορά ή να γίνει αποδεκτή μόνο εφόσον ο ξένος αγοραστής ικανοποιήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όταν αυτός «επιχειρεί με κανόνες που δεν ακολουθούν τους κανόνες της αγοράς και δεν σέβεται τους κανόνες της αμοιβαιότητας για εξαγορές», ανέφεραν χθες οι ιταλικές εφημερίδες Il Sole 24 Ore και La Stampa, επικαλούμενες την επιστολή.

Τον προηγούμενο Ιούνιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν συμφωνήσει να εξετάσουν κατά πόσον θα πρέπει να ελέγχονται οι εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από κρατικά ελεγχόμενες κινεζικές εταιρείες. Οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας είχαν υποστηρίξει την ιδέα να επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση να εμποδίζει τις κινεζικές επενδύσεις.

Η επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ημερομηνία 28 Ιουλίου και είναι η δεύτερη που στέλνουν οι τρεις χώρες, έπειτα από παρόμοια επιστολή που είχαν στείλει τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά καμία χώρα ή εταιρεία, η αντίδραση φαίνεται να είναι αποτέλεσμα πρόσφατων εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από κινεζικές εταιρείες. Οι τρεις ισχυρότερες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητούν να ενισχυθεί η δυνατότητα να εμποδίζεται μια εξαγορά για κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία που θεωρείται στρατηγικής σημασίας και στην περίπτωση που η εξαγορά χρηματοδοτείται από κρατικά ταμεία ή υπηρεσίες, αναφέρεται στην επιστολή των δέκα σελίδων που επικαλούνται οι δύο ιταλικές εφημερίδες. «Δεν πρόκειται για μορφή προστατευτισμού, αλλά για τη δυνατότητα να ελέγχονται ενέργειες που δεν είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε στη La Stampa ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα. Οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας συνιστούν στην Κομισιόν, υπό τους νέους κανονισμούς οι οποίοι δεν θα αντικαταστήσουν τους εθνικούς κανονισμούς, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πληροφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έξι μήνες για όλες τις εταιρικές επενδύσεις από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, με εξαίρεση εταιρείες του αμυντικού τομέα.

Η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea το 2016 σήμανε συναγερμό σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανησυχούν ότι η Κίνα αποκτάει υπερβολικά μεγάλη πρόσβαση σε σημαντική τεχνολογία, τη στιγμή που η ίδια προστατεύει τις κινεζικές εταιρείες από την εξαγορά τους από ξένες εταιρείες.

Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η σουηδική, έχουν χαρακτηρίσει τα μέτρα οικονομικό προστατευτισμό, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στους συναδέλφους του τον Ιούνιο πως ο περιορισμός των ξένων εξαγορών είναι προς το συμφέρον τους και πως στο διεθνές εμπόριο δεν θα πρέπει να είναι αφελείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X