ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχίες για την κερδοφορία των Τραπεζών

Μειώθηκε ακόμα περισσότερο ο μέσος όρος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 αναφέρει η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ανησυχίες για την κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωπαικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και των Κυπριακών, εκφράζει η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών.

Σε δελτίο που εξέδωσε εντός της ημέρας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η κερδοφορία παραμένει μια ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ». Σε ετήσια βάση μεταφράζεται ως εξής: Ο μέσος όρος μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, στο 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της ετήσιας μείωσης των καθαρών εσόδων από συναλλαγές. Η χαμηλή κερδοφορία και η ευρεία διασπορά σε ορισμένες χώρες, με το συγκεκριμένο δείκτη να κυμαίνεται από 0,7% έως 19,1%, μαζί με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, εξακολουθεί να επιβραδύνει τις προοπτικές κερδοφορίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο σύνολό του. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κινδύνων της ΕBA δείχνουν ότι οι τράπεζες, καθώς και οι αναλυτές της αγοράς, αναμένουν μια μικρή βελτίωση στην κερδοφορία των τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει εν μέρει στην αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, η ΕΒΑ τονίζει πως οι δείκτες κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμειναν υψηλοί, αν και μειώθηκαν ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο δείκτης CET1 των τραπεζών παρουσίασε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, από 14,9% σε 14,4% το α 'τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης του κεφαλαίου CET1, που συνδέονται επίσης με την υιοθέτηση του νέου λογιστικού πλαισίου (IFRS9). Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ίδιος δείκτης μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάσης σε 14,2% και ο δείκτης συνολικού κεφαλαίου κατά 40 μονάδες βάσης σε 18,7%.

Εντούτοις μειώνονται τα ΜΕΔ

Οι τράπεζες της ΕΕ σύμφωνα με την ΕΒΑ συνέχισαν να βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, κάτι που φαίνεται αν και αργά, στις κυπριακές τράπεζες. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχισε την καθοδική του πορεία και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 4ο τρίμηνο του 2014 (3,9%). Το αποτέλεσμα αυτό εξηγείται από κοινού από την αύξηση του ανεξόφλητου όγκου των χορηγηθέντων δανείων και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά σχεδόν 1/3 σε 3 έτη, από πάνω από 1,12 τρισεκατομμύρια ευρώ, σε 779,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση του όγκου των παλαιών περιουσιακών στοιχείων, καταλήγει γι αυτό τον τομέα.

Σταθερά τα δάνεια προς τις καταθέσεις

Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός, φτάνοντας το 118,5%, με αύξηση 100 μονάδων βάσης από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης μόχλευσης μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης από 5,4% (Q4 2017) σε 5,1% (Q1 2018), αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο του νέου λογιστικού πλαισίου (IFRS 9).

Τον Μάρτιο αναφέρει η ΕΒΑ, ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ήταν στο 147,0%, πολύ πάνω από το όριο που ορίστηκε ως απαίτηση κάλυψης της ρευστότητας για το 2018 (100%).

Τέλος, όσον αφορά στο μέλλον της χρηματοδότησης των τραπεζών της ΕΕ, τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κινδύνων της ΕΒΑ υποδηλώνουν ότι από εδώ και πέρα οι τράπεζες αναμένουν να επικεντρωθούν κυρίως στον τομέα της λιανικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση