ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις για συμφωνία για το Brexit

Ο συντηρητικός βουλευτής Ντάνκαν Σμιθ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει με κατάρρευση

Kathimerini.gr

Μετά τις έντονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οπως έγινε επίσης γνωστό το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος προκειμένου να αξιολογήσει το κείμενο και να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Οι υπουργοί κλήθηκαν μάλιστα να μελετήσουν το σχετικό κείμενο ενόψει της συνεδρίασης.

Της επίσημης ανακοίνωσης από τη Downing Street είχαν προηγηθεί οι αναφορές σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, περί συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο»

Σύμφωνα με κοινοποίηση της Λάουρα Κούενσμπεργκ στο Twitter, το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι θα συγκληθεί εκτάκτως την Τετάρτη, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για το διαζύγιο Βρετανίας - ΕΕ.

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα The Sun αναφέρει ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλα τα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, Βίκυ Γιανγκ, ανέφερε ότι οι υπουργοί θα δουν την Τρίτη ολόκληρο το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας, ώστε να είναι έτοιμοι για το αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώσουν από σήμερα αν μπορούν να το υποστηρίξουν, και αν όχι, να ανακοινώσουν αν σκοπεύουν να υποβάλουν την παραίτηση τους.

Επιπλεόν, όπως αναφέρει το ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο RTE, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει λύση για το τελευταίο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης για το Brexit, το ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης, πρεσβευτές των άλλων 27 χωρών - μελών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες.

Καταψήφιση της συμφωνίας ζητούν οι επικριτές της Μέι

Πάντως, οι επικριτές της Βρετανίδας πρωθυπουργού κάλεσαν τους υπουργούς να καταψηφίσουν τη συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. σε περίπτωση που το κείμενο φέρει οποιαδήποτε ομοιότητα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα των πολιτικών που πρόσκειται σε αυτόν και τάσσεται υπέρ της αποχώρησης, θεωρεί ότι η ρύθμιση που εμποδίζει την επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανίδα θα καταστήσει τη Βρετανία «ένα κράτος-σκλάβο».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία καθώς δεν θεωρεί ότι προστατεύει τη Βόρεια Ιρλανδία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ντάνκαν Σμιθ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει με κατάρρευση εάν οι όροι της συμφωνίας είναι πράγματι αυτοί που αναφέρουν οι πληροφορίες.

«Οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Christopher Hope της εφημερίδας Daily Telegraph, επικαλούμενος πηγές, ανέφερε ότι η πρώτη μορφή συμφωνίας αναμένεται ότι θα ψηφιστεί. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Ένας Θεός ξέρει τί θα γίνει όσο αφορά την αλλαγή της Κυβέρνησης».

Ο Ίαν Μπλάκφορντ, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, ζήτησε με ανάρτηση στο Twitter του, από την Βρετανίδα πρωθυπουργό να απορρίψουν όλα τα σχέδια εκτός από τις συνήθεις δημοκρατικές διαδικασίες του Κοινοβουλίου. «Η τελική ψηφοφορία του Brexit πρέπει να τροποποιηθεί και κάθε προσπάθεια που προσβάλλει την δημοκρατία, να σταματήσει.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από πλευράς Σκωτίας με τον υπουργό της χώρας για θέματα Brexit Μάικ Ράσελ να χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο, το γεγονός ότι δεν είχαν δοθεί στους υπουργούς της Σκωτίας οι λεπτομέρειες του προσχεδίου.

Σε ανάρτηση της στο Twitter η πρωθυπουργός Νικολα Στέρτζιον ανέφερε εάν η «συμφωνία» του Πρωθυπουργού δεν ικανοποιεί κανέναν και δεν μπορεί να αποσπάσει την πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να θέσουμε καλύτερες επιλογές επί τάπητος.

Συνεχίζοντας η κυρία Στέρτζιον αναφέρει ότι αν και οι προτάσεις απόσυρσης θα λάβουν αρχικά την μεγαλύτερη προσοχή, η δήλωση σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις είναι εξίσου σημαντική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση