ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EOKE: Πιο μεγάλες επενδύσεις στην κοινωνία από την ΕΕ

Η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και των επενδύσεων γίνονται παράδειγμα στην καινοτομία, ανέφερε ο κ. Ντάσης

ΚΥΠΕ

Πιο μεγάλες επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας ζητάει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Γεώργιος Ντάσης.

Ο κ. Ντάσης, ο οποίος μιλούσε σε Κύπριους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει όσο ο κόσμος πιστεύει ότι το μέλλον του είναι εκεί», και τοποθετήθηκε υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού της ΕΕ και των επενδύσεων που γίνονται για παράδειγμα στην έρευνα και την καινοτομία.

Αναφερόμενος στην κρίση, σημείωσε ότι, «αντί στη δύσκολη στιγμή, το 2010, να λειτουργήσει η αρχή της αλληλεγγύης λειτούργησε ο καθένας για την πάρτη του». Βέβαια, πρόσθεσε, αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες καθενός και κυβερνήσεων κατά κύριο λόγο αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν έπαιξε το ρόλο που της αναλογεί.

Αυτό, πρόσθεσε, δεν αναιρεί διόλου τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και άλλων κυβερνήσεων για την κατάσταση πραγμάτων.

Άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι «δεν πρότεινε τίποτε». Είπε επίσης ότι αυτό που στο τέλος κατέληξε να ονομαστεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποτέλεσε πρόταση της ΕΟΚΕ προς την Κομισιόν.

Το σίγουρο, σύμφωνα με τον κ. Ντάση, είναι ότι οι πολίτες όπου και αν ζουν δεν μπορούν να πειστούν, αν δεν έχουν χειροπιαστά παραδείγματα ότι «η ΕΕ είναι εκεί για να τους φροντίσει».

Πρότεινε να εφαρμοστεί μια αρχή ότι οι χώρες θα πρέπει να προσέχουν τους προϋπολογισμούς τους αναφορικά με τα ελλείμματα και το χρέος τους αλλά από την άλλη μεριά και οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται από την ΕΕ.

«Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει μια μέριμνα, να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στα πανεπιστήμια», είπε, προσθέτοντας ότι «τα μυαλά που έχουμε στην Ευρώπη να μείνουν στην Ευρώπη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ντάσης σε ένα παλιό συνδικαλιστικό αίτημα του Βρετανού οικονομολόγου James Tobin από τις αρχές 1970 για την επιβολή φόρου σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές που γίνονται με στόχο το γρήγορο κέρδος, την οποία επανέφερε η ΕΟΚΕ προς την Κομισιόν. Προβλέπει αναλογικά την επιβολή φόρου 5 σεντ στα 1.000 ευρώ συναλλαγής. Με αυτό το φόρο, είπε, είχαμε λογαριάσει ότι η ΕΕ θα είχε ανάμεσα στα €50 – 55 δισεκατ. το χρόνο.

«Θα μπορούσε να διπλασιάσει το ποσό που διατίθεται για τα διαρθρωτικά ταμεία», είπε.

Η Κομισιόν πήρε την πρότασή μας αλλά δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, πρόσθεσε, ενημερώνοντας ότι για την επιβολή αυτού του φόρου έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ 10 κυβερνήσεων και μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας. Η Κύπρος, σημείωσε, δεν είναι μια από αυτές.

Κάλεσε επίσης την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις να ακούνε τις κοινωνικές οργανώσεις όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, όπως είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση