ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επενδυτικές κινήσεις από τη Σαουδική Αραβία για απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Η χώρα της Μέσης Ανατολής στρέφει το ενδιαφέρον της στην υψηλή τεχνολογία

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αποσυνδέσει την οικονομία της από το πετρέλαιο. Η χώρα της Μέσης Ανατολής στρέφει το ενδιαφέρον της στην υψηλή τεχνολογία. Από αυτήν προσδοκά υψηλές αποδόσεις. Μεταξύ άλλων εταιρειών έχει επενδύσει στην Uber και στην Tesla, αλλά και στη Softbank και στις εταιρείες αεροδιαστημικής του ομίλου Virgin. Πέραν της τεχνολογίας, το Ριάντ έχει θέσει στο στόχαστρό του την αιολική ενέργεια και τη δημιουργία υπερσύγχρονων, φουτουριστικών θα έλεγε κανείς, πόλεων.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι έχει επενδύσει περίπου 2 δισ. δολάρια στην καλιφορνέζικη Τesla, την εταιρεία του ιδιόρρυθμου επιχειρηματία Eλον Μασκ, αποκτώντας σχεδόν 5% σε μετοχές. Η Σαουδική Αραβία προέβη σε αυτήν την ενέργεια μέσω των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων Public Investment Fund. Δηλώνει έτσι την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία αποχώρησης της Tesla από το χρηματιστήριο. Επενδύσεις 3,5 δισ. δολαρίων έχει κάνει η Σαουδική Αραβία και στην εταιρεία Uber Τechnologies, που συνδέει ιδιώτες οδηγούς με πελάτες, ενώ έχει δεσμευθεί να διαθέσει και 45 δισ. δολάρια στη Softbank. Τα εν λόγω κεφάλαια αφορούν το ταμείο της Softbank που ασχολείται με τις τεχνολογίες του αύριο και χρηματοδοτείται με κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων. Επίσης, περίπου 1 δισ. δολάρια θα δοθεί στις εταιρείες αεροδιαστημικής του ομίλου Virgin του Ρίτσαρντ Μπράνσον. Ο τελευταίος έχει υποσχεθεί ότι σχετικά σύντομα οι εταιρείες του θα πραγματοποιούν ασφαλή ταξίδια στο Διάστημα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου για απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, η Σαουδική Αραβία θα οικοδομήσει τη Neom, την ψηφιακή πόλη του μέλλοντος. Οι επενδύσεις γι’ αυτήν ανέρχονται σε μισό τρισ. δολάρια. Στη Neom, η οποία θα φτιαχτεί σε μια χερσόνησο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, θα κατοικούν περισσότερα ρομπότ απ’ ό,τι άνθρωποι. Οπως είχε ανακοινώσει από τον Οκτώβριο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η πόλη-πρότυπο θα είναι πλήρως συνδεδεμένη με το Διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, σε αυτήν θα κατασκευαστεί και μία τεράστια γέφυρα πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Η γέφυρα θα συνδέει τη Νeom με την Αίγυπτο και την Αφρική εν γένει.
Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει έως το 2040 αύξηση της ημερήσιας ζήτησης για πετρέλαιο άνω του 10% στα 103,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και τα ερωτήματα που λόγω αυτής τίθενται για περιορισμό της ρύπανσης και η βελτίωση στις τεχνολογίες εξοικονόμησης καυσίμου, η εφαρμογή αυστηρότερων ορίων ρύπων και η αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων θα αλλάξουν τα δεδομένα. Εκτιμάται ότι τα επόμενα 20 χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο θα αποδειχθεί πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι προβλέπει ο κλάδος πετρελαιοειδών. Βέβαια, όπως παρατηρούν αναλυτές, η απομάκρυνση από τον «μαύρο χρυσό» ενέχει αρκετή αβεβαιότητα. Τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από μη πετρελαϊκές δραστηριότητες αυξάνονται. Εντούτοις, τα έσοδα από τις εξαγωγές της σε αργό αποτελούν τον πυλώνα της οικονομίας της.

Για παράδειγμα, τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν από το Public Investment Fund στην αμερικανική Tesla είναι έσοδα σχεδόν τριών ημερών από την πώληση πετρελαίου στις σημερινές τιμές και με τα ισχύοντα επίπεδα παραγωγής. Τέλος, ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι απόπειρες οικοδόμησης φουτουριστικών πόλεων είχε κάνει και παλαιότερα η Σαουδική Αραβία, αλλά ναυάγησαν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X