ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πώληση του Συνεργατισμού στο επίκεντρο ξένων δημοσιευμάτων

Στην τελική ευθεία οι προσφορές για τον Συνεργατισμό, αναφέρουν στα ρεπορτάζ τους

Kathimerini.gr

BLOOMBERG, REUTERS

Ενδιαφέρον από τρία αμερικανικά funds έχει εκδηλωθεί για την εξαγορά του υγιούς τμήματος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (Συνεργατισμός). Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει επωμιστεί 6,2 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, ποσό αντίστοιχο με το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας. Τα στοιχεία για το ενδιαφέρον των αμερικανικών funds ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νικόλαος Χατζηγιάννης. Πάντως, δεν τα κατονόμασε για λόγους απορρήτου. Οι κυπριακές εφημερίδες αναφέρουν όμως, έσπευσαν να αποκαλύψουν ποια είναι: Lone Star Funds, Atlas Merchant Capital, J.C. Flowers & Co. Τον Μάρτιο άρχισε η αναζήτηση επενδυτών για την απόκτηση είτε του συνόλου της τραπέζης μέσω αύξησης κεφαλαίου είτε των υγιών δραστηριοτήτων της. Τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν σε ειδικό φορέα διαχείρισης.

Βάσει του σχεδίου που υπόκειται στην έγκριση των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών, τα κόκκινα δάνεια των 6,2 δισ. ευρώ θα μεταβιβαστούν σε φορέα διαχείρισης τέτοιων περιουσιακών στοιχείων («κακή» τράπεζα), την ύπαρξη των οποίων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σύμφωνα με κύκλους του Συνεργατισμού, μερίδιο στον εν λόγω φορέα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια Apollo Global Management. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αν δεν εγκριθεί το σχέδιο της «κακής» τράπεζας και δεν εξευρεθούν επενδυτές, υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση ανάλογη με εκείνη του 2013, η οποία υποχρέωσε την Κύπρο να μπει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε μια τόσο δυσοίωνη εξέλιξη, οι κραδασμοί θα φθάσουν από την Κύπρο μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία.

Φυγή κεφαλαίων

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι επίκειται «κούρεμα» των καταθέσεων της Συνεργατικής, με αποτέλεσμα τη φυγή κεφαλαίων 1,9 δισ. ευρώ. Αρχές Απριλίου παρενέβη η κυπριακή κυβέρνηση για να αποτρέψει μια κρίση ρευστότητας. Κατέθεσε 2,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα, μέσω έκδοσης ομολόγων διάρκειας 15-20 ετών. Τα ομόλογα τα αγόρασε ο Συνεργατισμός και το χρέος της Κύπρου αυξήθηκε σχεδόν κατά 12% του ΑΕΠ. Ως εγγύηση, το κυπριακό δημόσιο έλαβε από την τράπεζα τα κόκκινα δάνειά της, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων και μετοχές της συνολικής αξίας σχεδόν 7,6 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάσσεται υπέρ του να συγχωνευθεί το υγιές κομμάτι του Συνεργατισμού με άλλη τράπεζα. Το σχέδιο διάσωσής του αφορά την αύξηση κεφαλαίου από την Ελληνική Τράπεζα (την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας), με την υποστήριξη των τριών ενδιαφερόμενων αμερικανικών κεφαλαίων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Το επόμενο βήμα μετά την αύξηση κεφαλαίου θα είναι η Eλληνική Τράπεζα να αγοράσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Τέλος, αυτό προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, δηλαδή των επενδυτικών κεφαλαίων Third Point Hellenic Recovery Fund, του ομίλου Wargaming και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X