ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατηγόρησε τους πάντες η Γιωρκάτζη για ΣΚΤ «ξεχνώντας» τους επόπτες

Παντού λάθη είδε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας για Συνεργατισμό κατά την πρώτη μέρα κατάθεσής της.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πρώτο μέρος κατάθεσης της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ήταν ένα ατελείωτο κατηγορώ κατά πάντων, αναφορικά με την κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ). Από την τετράωρη συνεχιζόμενη επίρριψη ευθυνών της Διοικήτριας στο απυρόβλητο παρέμειναν μόνο οι εποπτικές αρχές οι οποίες από το 2014 και μετά είχαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο και για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Η μόνη στιγμή που η Διοικήτρια ένιωσε την ανάγκη να πει ένα ανώδυνο mea culpa, ήταν γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν έθεσε πιο έντονα στον ιδιοκτήτη της ΣΚΤ (το κράτος) ότι κάποια μέλη της Επιτροπείας δεν έχουν επαρκή τραπεζική υπηρεσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εγκρίνει τον διορισμό τους, ως όφειλε να πράξει. Για την επικεφαλής της ΚτΚ στην πιο καθοριστική περίοδο της ΣΚΤ, το τρίπτυχο για το τι πήγε στραβά ήταν «Λάθος άτομα, λάθος της Κυβέρνησης, μη εταιρική διακυβέρνηση».

Μη ένσταση για Χατζηγιάννη
Τα περισσότερα πυρά της Διοικήτριας συγκέντρωσε ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης τον οποίο η ίδια θεωρούσε, εν πολλοίς ακατάλληλο για τη θέση, πλην όμως δεν έφερε ένσταση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εγκρίνει το διορισμό του. «Γράψαμε μη ένσταση αλλά καταγράψαμε τα δύο θέματα που είχε βρεθεί υπό κατηγορία και τους είπαμε ότι επαφίεται σε εκείνους να το αξιολογήσουν».

Τα δυο θέματα στα οποία έκανε αναφορά η κ. Γιωρκάτζη ήταν η συμπεριφορά του κ. Χατζηγιάννη προς προπονητή και η έγκριση πράξης κατά παράβαση οδηγιών της Κεντρικής όταν εργοδοτείτο από την Τράπεζα Κύπρου. «Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που κατέχει μια θέση και προορίζεται CEO του δεύτερου μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας, αν συμπεριφέρεται κατά τρόπο απρεπή σε ένα προπονητή και αν ενεργεί με τρόπο σε αντίθεση με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, τότε θεωρώ ότι εγείρεται θέμα ηθικής τάξης και νομίζω ότι θα μπορούσαμε και εμείς να είμαστε πιο σκληροί».

Χατζηγιάννης ή Κληρίδης;
Όταν η Διοικήτρια της ΚτΚ κλήθηκε από την Επιτροπή να συγκρίνει τους Νικόλα Χατζηγιάννη και Μάριο Κληρίδη η απάντηση που δόθηκε ήταν υπέρ του κ. Κληρίδη με τη χαρακτηριστική φράση «από τη γη έως τον ουρανό». Γ

ια το θέμα της παραίτησης του κ. Κληρίδης, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί και με άλλα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε με δυσμενή σχόλια για τον κ. Χατζηγιάννη. «Μιλούσε σαν ένας άνθρωπος που δεν άντεχε πλέον την κατάσταση και είπε ότι «δεν μπορώ, θα παραιτηθώ», ανέφερε. Θετική ήταν η αποτίμηση και για τον επίσης παραιτηθέντα Νίκο Ταουσιάνη τον οποίο αποκάλεσε «ικανό, ευυπόληπτο, νούσιμο, σώφρονα».

Ο «ανεύθυνος» Χατζηγιάννης
Στην αρχή της δημόσιας ακρόασης ο πρόεδρος της Επιτροπής, με αφορμή το εμπάργκο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τα διαβαθμισμένα έγγραφα. ανάφερε πως η Επιτροπή έχει στην κατοχή της διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία όμως τα προμηθεύτηκε όχι από τον SSM.

Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε στο Νικόλα Χατζηγιάννη κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα του πρώην γενικού διευθυντή. Αργότερα η ίδια προέβη σε διόρθωση λέγοντας πως τα διαβαθμισμένα έγγραφα που πήρε η Επιτροπή δεν παραδόθηκαν από τον Νικόλα Χατζηγιάννη αλλά από τον Γιώργο Χατζηνικόλα τελευταίο πρόεδρο Επιτροπείας της ΣΚΤ.

Δεν γλύτωσε ούτε ο ΥΠΟΙΚ
Μετά τον κ. Χατζηγιάννη σειρά πήρε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος για την κ. Γιωρκάτζη «δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που επερχόταν». Ουσιαστικά απέδωσε το διορισμό του κ. Χατζηγιάννη στη ΣΚΤ στις μαθητικές φιλίες σε συγκεκριμένο σχολείο της Λευκωσίας το οποίο δεν κατονόμασε. «Θεωρώ αν ήταν να πω για όλα τα πράγματα, ευθύνη Υπουργού ήταν η επιλογή προσώπων» και προστασία να μην διαταραχθούν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Τις όποιες ανησυχίες, είχε από τις παραιτήσεις μελών Επιτροπείας της ΣΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη τις είχε εκφράσει στον ΥΠΟΙΚ τον οποίο όπως είπε είδε πολλές φορές για τον Συνεργατισμό . «Μας έλεγε παύσετε τους εσείς». Από τα πυρά της κ. Γιωρκάτζη δεν γλίτωσε ούτε και η Βουλή για τις επιλογές μελών για την Επιτροπεία. «Αφού κόπτονταν για τον Συνεργατισμό γιατί δεν κάθισαν με τον Υπουργό για να βρουν τα αστέρια που έχουμε στην Κύπρο;».

Σε κάποιο άλλο σημείο της κατάθεσής της, η κ. Γιωρκάτζη προσπάθησε να ρίξει τους τόνους προς την πλευρά του ΥΠΟΙΚ. «Έδειχνε ότι κατανοούσε και συμμεριζόταν τις ανησυχίες μας αλλά ήταν ωσάν κάτι να τον κρατούσε πίσω από το να προχωρήσει και να κάνει αυτό που, κατά τη γνώμη μου, θεωρούσε και ο ίδιος σωστό».

ΠΕΠ και μετοχές
Η Διοικήτρια αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων παραπέμποντας στο Γενικό Εισαγγελέα και τους φακέλους με στοιχεία που όπως είπε έχει ενώπιον του. Ωστόσο αργότερα προέβη σε δεύτερη διόρθωση πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει φακέλους ενώπιον του, με κόκκινα δάνεια πρώην και νυν στελεχών του Συνεργατισμού. Την προσπάθεια παραχώρησης δωρεάν μετοχών, η κ. Γιωρκάτζη την απέδωσε στις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Η καρατόμηση
Η Διοικήτρια ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Εστία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση για προστασία κύριας κατοικίας έως 350 χιλιάδες ευρώ. Μια κύρια κατοικία συμπλήρωσε τετραμελούς οικογένειας αξίας 100 χιλιάδων ευρώ ναι είπε να προστατευθεί αυτό θα ήταν μια κοινωνική πολιτική και πρόσθεσε «4,5 μήνες μου έμειναν στην ΚτΚ ήθελα πάντα να το πω δημόσια, να με καρατομήσουν να τελειώνουμε»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X