ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν.Χατζηγιάννης: Εκροές 1.9 δισ. σε τρεις μήνες από τη ΣΚΤ

Ο τρελός ρυθμός της φυγής των καταθέσεων που άρχισε τον Αύγουστο του 2017 κορυφώθηκε το Μάρτιο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εκροές καταθέσεων ύψους 1.9 δισεκατομμυρίων ευρώ υπήρξαν από τα ταμεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας μέσα σε μόλις τρεις μήνες, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2018.

Ενώπιον της κοινής επιτροπής Ελέγχου και Οικονομικών στο πλαίσιο συζήτησης των εξελίξεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη, δηλαδή της ιδιωτικοποίησής της, ο Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ο ρυθμός των εκροών κορυφώθηκε το Μάρτιο, που κατά τις τελευταίες 5 ημέρες του μήνα έφευγαν από τα ταμεία του σχεδόν 120 εκατομμύρια την ημέρα.

Όπως σημείωσε, οι εκροές άρχισαν από τον Αύγουστο του 2017 με τη διαδικασία συγχώνευσης Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Τον Αύγουστο όπως είπε, έγιναν συνολικά 148 εκατ. ευρώ αναλήψεις, 80 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 105 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 80 εκατ. τον Νοέμβριο, ενώ τον Δεκέμβριο έφυγαν 112 εκατ. ευρώ.

Όμως, η τρελή αυτή πορεία δεν σταμάτησε, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά το φαινόμενο των εκροών ξεπέρασε ακόμα και αυτό του 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων. Χαρακτηριστικά παρουσίασε ότι τον Ιανουάριο έφυγαν από τα ταμεία του 619 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5.5 φορές περισσότερα από αυτά του Δεκεμβρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΚΤ συνέχισε ότι το Φεβρουάριο κάμφθηκαν κάπως οι εκροές -μετά και την διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων σε καμία τράπεζα- στα 300 εκατ. ευρώ.

"Ήταν μια εφιαλτική κατάσταση", κατέληξε αναφορικά με το ζήτημα των εκροών.

Σημείωσε όμως πως τη δεδομένη στιγμή έπειτα από την κατάθεση των κρατικών 2.5 δισ. στα Ταμεία της Τράπεζας την Μεγάλη Τρίτη σταμάτησε εκροή των καταθέσεων, ενώ η ΣΚΤ έχει πλέον 1.5 δισ. ευρώ ρευστότητας.

Πρόσθεσε δε, ότι, δεν πρέπει να τρομάζουν οι αριθμοί, ήταν στη γενική στρατηγική του οργανισμού να μειωθεί η ρευστότητα που κατατίθεντο στην ΚτΚ, καθότι η πλεονάζουσα ρευστότητα κοστίζει και έχει αρνητικό επιτόκιο. "Είχαμε 3.5 δισ. ευρώ", τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση