ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι υπερπλούσιοι της Κίνας αναζητούν «καταφύγιο» στη Σιγκαπούρη

Η Κίνα ξεπέρασε τη Ρωσία, το 2022, ως η χώρα με τις περισσότερες «εξαγωγές» πλουσίων

Kathimerini.gr

Τον περασμένο Αύγουστο, η αστυνομία της Σιγκαπούρης συνέλαβε ως ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος ένα ζευγάρι 40άρηδων στο νησί Σεντόσα. Ο άνδρας είχε διαβατήριο Αγίου Χριστόφορου και Νέβις (ναι, υπάρχει χώρα με αυτό το όνομα, στην Καραϊβική) και η γυναίκα είχε διαβατήριο Δομινικανής Δημοκρατίας. Και οι δύο, ωστόσο, ήταν Κινέζοι.

Συνολικά δέκα άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Σιγκαπούρη την ίδια ημέρα τον περασμένο Αύγουστο, υπό το βάρος κατηγοριών για αδικήματα που σχετίζονται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι συλληφθέντες είχαν διαβατήρια από χώρες όπως είναι η Κύπρος, η Τουρκία και το Βανουάτου, πλην όμως όλοι τους προέρχονταν από την Κίνα.

Η αστυνομία της Σιγκαπούρης κατέσχεσε, στο πλαίσιο της ιδίας έρευνας, περιουσιακά στοιχεία όπως κοσμήματα, αυτοκίνητα Bentley και Rolls-Royce, ρολόγια Patek Philippe κ.ά., συνολικής αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων Σιγκαπούρης (περίπου 690 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Τζίβαν Βάσαγκαρ στον ιστοχώρο Unherd, «η Σιγκαπούρη λειτουργεί πια ως καταφύγιο για την επιχειρηματική ελίτ της Κίνας, τόσο για τους νόμιμους επιχειρηματίες που φεύγουν από ένα όλο και πιο περιοριστικό καθεστώς, όσο και για εκείνους που είναι όντως ύποπτοι για οικονομικά εγκλήματα».

«Από την εξαφάνιση του ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, το 2020 και έπειτα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει βάλει στο στόχαστρο τους επικεφαλής των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων», σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ενώ υπήρξαν καταγγελίες, πιο πρόσφατα, και για εξαφανίσεις άλλων Κινέζων επιχειρηματιών (του Μπάο Φαν για παράδειγμα), φαινόμενο το οποίο δημιουργεί όμως τάσεις φυγής.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κίνα ξεπέρασε τη Ρωσία το 2022 ως η χώρα με τις περισσότερες «εξαγωγές» πλουσίων, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Henley & Partners.

Πολλοί ευκατάστατοι Κινέζοι αναζητούν, λοιπόν, οδούς διαφυγής από την Κίνα, βλέποντας τις επιλογές τους να περιορίζονται πια.

Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταργήσει όλα τα προγράμματα «Golden Visa» που είχαν. Η Σιγκαπούρη ωστόσο, στον αντίποδα, συνεχίζει να προσφέρει άδειες μόνιμης διαμονής σε επενδυτές από το εξωτερικό.

Επιφανείς Κινέζοι επιχειρηματίες, όπως ο Ζανγκ Γιμίνγκ (ιδρυτής της ByteDance που είναι η μητρική του TikTok) και ο Λιaνγκ Σιντζούν (Fosun), έχουν πια την έδρα τους στη Σιγκαπούρη.

Η εκεί παρουσία ωστόσο πολλών πλούσιων Κινέζων προκαλεί παράλληλα και αντιδράσεις, τόσο μεταξύ των απλών πολιτών (καθώς οι πλούσιοι έρχονται και με τα λεφτά τους ανεβάζουν συνολικά τις τιμές για όλους) όσο και στις τάξεις των Αρχών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν δίκτυα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πιέσεις από τη Δύση (στο πλαίσιο του εντεινόμενου σινοαμερικανικού ανταγωνισμού).

Με πληροφορίες από Unherd

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση