ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σήμα κινδύνου από το ράλι μετοχών

Προειδοποιήσεις από ΕΚΤ και BIS για το ράλι των μετοχών

Kathimerini.gr

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης θα ήταν η διόρθωση των υψηλών αποτιμήσεων κυρίως των αμερικανικών μετοχών, δήλωσε προ ημερών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, ενισχύοντας τους φόβους για απότομη προσγείωση της Wall Street, έπειτα από αλλεπάλληλα ρεκόρ.

Πρώτη φορά στην Ιστορία, η κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων προσεγγίζει τα 100 τρισ. δολάρια. Το 2017, ο δείκτης Dow Jones έχει καταγράψει περίπου 48 ρεκόρ και ξεπέρασε πρόσφατα το φράγμα των 24.000 μονάδων. Φέτος, οι αποδόσεις στη Wall Street είναι οι τρίτες υψηλότερες της τελευταίων 50 ετών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ολοένα και περισσότεροι αναρωτιούνται για τη διάρκεια του ράλι στη Wall Street, αλλά οι ειδήμονες διαβλέπουν τη συνέχισή του λόγω του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ. Στο επίκεντρό του βρίσκεται η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%. Αναμένεται να φέρει κέρδη 7 δολαρίων για κάθε μετοχή του δείκτη S&P 500 μέσα στο 2018, λόγω των προσδοκιών για ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, δηλώνει ο Μπάρκχαντ Βόρνχολντ της Credit Suisse. Στρατηγικοί επενδυτές διστάζουν να μετακινηθούν από τις τοποθετήσεις τους.

Εντούτοις βρίσκονται σε εγρήγορση για να προλάβουν να αποχωρήσουν εγκαίρως και να αποφύγουν μια απότομη προσγείωση. Επειδή δεν είναι ελκυστικές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και των εμπορευμάτων, οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες. Οι τιμές των ομολόγων είναι πολύ υψηλές στον ανεπτυγμένο κόσμο, με τις αποδόσεις να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται κατανοητή η ανεξάντλητη άνοδος του ηλεκτρονικού νομίσματος bitcoin αλλά και των αξιών στην αγορά έργων τέχνης.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προστέθηκε στους οργανισμούς που προειδοποιούν για τη μεγάλη άνοδο των χρηματιστηρίων στον ανεπτυγμένο κόσμο. «Τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν το ορμητικό ράλι που ξεκίνησε μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016», αναφέρει η BIS στην έκθεσή της. Από τις αρχές του έτους έως την περασμένη Παρασκευή οι αμερικανικοί δείκτες S&P 500 και S&P 500 έχουν ενισχυθεί πάνω από 18% και 22%, αντίστοιχα. Κέρδη 19,3% έχει παρουσιάσει ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225.

Χαρακτηριστική είναι η χαμηλή μεταβλητότητα των μετοχών. Οι τιμές τους ενισχύονται χωρίς να επηρεάζονται από τις εξελίξεις του Brexit ή το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία ή το πέρασμα δύο καταστροφικών τυφώνων στις ΗΠΑ ή και τις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές προσπερνούν γεγονότα που θα μπορούσαν να «φρενάρουν» την άνοδο των αγορών.

«Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών είναι τόσο υψηλές που είναι ανησυχητικές», σχολιάζει ο Κρις Εϊλμαν της επενδυτικής εταιρείας Calstrs στο Bloomberg. Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι αγορές θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα ακόμη δύο έτη, λόγω των θετικών επιδόσεων που παρουσιάζουν οικονομίες από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ιαπωνία και την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X