ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σήμερα η απάντηση της Κομισιόν στη Ρώμη για τον προϋπολογισμό

Επιμένει στο προσχέδιο προϋπολογισμού η Ιταλία

Kathimerini.gr

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Σε επιστολή που έστειλε χθες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική κυβέρνηση τόνισε ότι σκοπεύει να παραμείνει πιστή στο σχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα και να διατηρήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα εκτός ευρωπαϊκών ορίων. Συγχρόνως, η Ρώμη σημείωσε ότι αυτή η κίνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ιταλική οικονομία και κατά συνέπεια ούτε την ευρωπαϊκή.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία είπε ότι γνωρίζει πως οι δαπάνες που βρίσκονται στον προϋπολογισμό που κατέθεσε δεν είναι σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρόσθεσε πως θα ήθελε «εποικοδομητικές» συζητήσεις με τις Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μακροοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι μη ικανοποιητικές μία δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης και θεωρεί ότι πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Τρία. Ομως προσθέτει επίσης ότι η Ιταλία θα μπορούσε να προσαρμόσει τα σχέδιά της εφόσον η ανάπτυξη τελικά δεν αυξηθεί όσο προβλέπει, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των καθορισμένων στόχων» εάν δεν επιτευχθούν οι φιλόδοξες οικονομικές προβλέψεις.

Ο κ. Τρία δήλωσε επίσης στην επιστολή του ότι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ιταλίας ή άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. «Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της ιταλικής οικονομίας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε χθες ότι έλαβε την επιστολή και δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο στο θέμα.

Ωστόσο σήμερα αναμένεται να στείλει απαντητική επιστολή ζητώντας αλλαγές στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ώστε αυτός να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτή η κίνηση από την Κομισιόν γίνεται για πρώτη φορά, όπως και για πρώτη φορά υπάρχει απροθυμία από ένα κράτος-μέλος να διορθώσει τον προϋπολογισμό του ύστερα από την υπόδειξη των ευρωπαϊκών οργάνων. Από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το 2011, με βάση το οποίο υποχρεώνονται τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να στέλνουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους για έγκριση από την Επιτροπή, δεν έχει υπάρξει κράτος-μέλος που δεν έχει τουλάχιστον προσπαθήσει να συμμορφωθεί. Το βασικό πρόβλημα του ιταλικού προϋπολογισμού βρίσκεται στο μέγεθος του ελλείμματος, που προβλέπεται στο 2,4% αντί για το 1,6% που ήταν σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το έλλειμμα της χώρας μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα υψηλό, καθώς είναι κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%, αλλά στην περίπτωση της Ιταλίας, με το δεύτερο υψηλότερο χρέος μετά την Ελλάδα (130%, του ΑΕΠ), ο συνδυασμός αυτός είναι εκρηκτικός. Η κυβέρνηση αποφάσισε να διογκώσει τις δαπάνες αντί να τις μειώσει, κυρίως αυξάνοντας συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και μειώνοντας την ηλικία για συνταξιοδότηση, ανάμεσα σε άλλα μέτρα τα οποία τηρούν τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Δεν φεύγουμε από το ευρώ»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες πως η Ιταλία «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ευρώ» και πως δεν υπάρχει τρόπος να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη, καθώς η σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και ορισμένες εμπρηστικές δηλώσεις Ιταλών πολιτικών εντείνουν ακόμη περισσότερο τη νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές.

Χαρακτήρισε «απρόσεκτες» τις χθεσινές δηλώσεις του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, που είχε καλέσει νωρίτερα την Κομισιόν να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό ώστε «να αποδείξει ότι έχει διδαχτεί από την ελληνική κρίση». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς ήταν πολύ πιο προσεκτικός χθες, δηλώνοντας πως μια χώρα με τόσο υψηλό χρέος όσο η Ιταλία θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Ο Κόντε πρόσφερε στην Κομισιόν και μια συμβιβαστική λύση για το θέμα του προϋπολογισμού, λύση που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% αποτελεί «οροφή», είπε ο Κόντε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει διορθωτικά μέτρα εάν διαπιστώσει πως δεν επιτυγχάνει τον στόχο για το έλλειμμα και για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X