ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμβιβασμό με την Κομισιόν για το έλλειμμα αναζητεί η Ιταλία

Ο Λουίτζι ντι Μάιο φέρεται σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις

Kathimerini.gr

Αναθεωρημένο προϋπολογισμό ετοιμάζεται να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ιταλική κυβέρνηση την επόμενη Τετάρτη – δηλαδή, την παραμονή της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Η Κομισιόν είχε εξαρχής απορρίψει τον προκαταρκτικό προϋπολογισμό του 2019 ως παραβιάζοντα τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ετοιμάζει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019, η Ρώμη προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 2,4% του ΑΕΠ από το 1,8% φέτος. Επίσης, χθες, η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία, διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν να ετοιμάζεται για παραίτηση. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Τρία κατηγορήθηκε από το Κίνημα των 5 Αστέρων, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ότι κάνει πολλούς συμβιβασμούς στις επαφές με την Κομισιόν για την τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Η Κομισιόν ζήτησε από την Ιταλία μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους και μέχρι πρότινος βρισκόταν σε λεκτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, η οποία αρχικά διατεινόταν πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. Σταδιακά υιοθέτησε μία πιο ήπια στάση η Ρώμη, μιλώντας για έλλειμμα στο 1,9%-2% του ΑΕΠ. Αυτή η αλλαγή φάνηκε στο πρόσφατο Eurogroup και στην προηγηθείσα σύνοδο της «Ομάδας των Είκοσι». Αλλωστε, θέλει να αποφύγει την πειθαρχική διαδικασία της Κομισιόν, η οποία πιθανώς και να καταλήξει σε πρόστιμο εις βάρος της.

Συναίνεση

Ο ένας εκ των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης, ο Λουίτζι ντι Μάιο φέρεται σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις. Ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων τόνισε πως ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε «κάνει εξαίρετη δουλειά στις διαπραγματεύσεις του με την Κομισιόν». Πάντως, ανεξαρτήτως της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, η οποία πιθανώς να υπαγορεύσει και μείωση δημοσίων δαπανών, ο Ντι Μάιο δήλωσε πως δεν θα επηρεαστούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Θα υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε, όπως το ελάχιστο βασικό εισόδημα για όσους αναζητούν εργασία, και την αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να μειωθούν τα ηλικιακά όρια και να εφαρμοστεί ο κανόνας του 100», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα έχει σχεδιάσει η ιταλική κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι θα θεμελιώνουν δικαίωμα συντάξεως, όταν το άθροισμα των χρόνων, που πληρώνουν εισφορές, και της ηλικίας τους είναι το 100 – δηλαδή, όταν συμπληρώνουν το 60ό έτος και έχουν ένσημα 40 ετών, μπορούν να βγουν στην σύνταξη. Πέραν τούτου, προβλέπεται χορήγηση ελάχιστης βασικής σύνταξης και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, επισημαίνει πως ο προϋπολογισμός του 2019 προσφέρει ελπίδα στους απλούς ανθρώπους. «Δεν ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα», δήλωσε, τέλος, στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANΣA ο κ. Σαλβίνι.

Αισιόδοξες προβλέψεις

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την ιταλική στατιστική υπηρεσία (ISTAT), η οποία προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες η ανάπτυξη της οικονομίας θα σταθεροποιηθεί. Το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη εμφάνισε περιστολή πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ η συνομοσπονδία ιταλικών βιομηχανιών τόνισε πως η χώρα πιθανώς και να οδεύει προς ύφεση. Κάτι ανάλογο εκτιμά και η Goldman Sachs, η οποία προ ημερών προέβλεψε ότι η αλλαγή στάσης της Ιταλίας έναντι της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 θα υπαγορευθεί από τις αγορές και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η Goldman προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2019, ενώ οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση 1%. Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο για την κατάσταση στην Ιταλία είναι η γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία, την εισοδηματική ανισότητα και το ανεπαρκές σύστημα υγείας – πολλοί ρίχνουν τις ευθύνες στους ξένους και πιστεύουν ότι μία εθνικιστική κυβέρνηση θα φέρει σταθερότητα. Στην ετήσια έρευνα της εταιρείας Censis, το σχεδόν 70% των Ιταλών δεν θέλει γείτονα έναν Ρομά και το 52% θεωρεί ότι περισσότερη πρόνοια δίδεται στους μετανάστες από ό,τι στους ντόπιους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση