ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρης Γεωργιάδης: Το 2,7% αύξηση είναι ένα λογικό ποσό

O υπουργός Οικονομικών απαντά στις συντεχνίες για την επικείμενη στάση που έχουν κηρύξει

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

O υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στο κρατικό κανάλι για την επικείμενη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει οι συντεχνίες ΟΗΟ, ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ, ΠΕΟ στις 26 Οκτωβρίου γιατί δεν ικανοποιήθηκαν μισθολογικά οι εργαζόμενοι, σημείωσε: «Έχουμε καθορίσει ένα όριο, έχουμε βεβαίως ικανοποιήσει αιτήματα, αλλά δεν τα έχουμε ικανοποιήσει όλα στο σύνολό τους, και ο λόγος σχετίζεται με τα οικονομικά δεδομένα τις δυνατότητες και τις ανάγκες της οικονομίας».

«Αυτός είναι ο λόγος που έχει καθορίσει τα όρια των παραχωρήσεων και η αναφορά στον προεκλογικό για τις Προεδρικές σχετίζεται ότι θα μπορούσαμε εάν ήμασταν σε άλλες εποχές ή εάν επιστρέψουμε ξανά στα παλιά, να παραγνωρίσουμε τα δεδομένα επειδή ακριβώς έχουμε εκλογές και να λάβουμε διαφορετική απόφαση»

«Η συμφωνία λέει ότι μέσα από μια φόρμουλα καθορίζεται ένα ανώτατο όριο και αυτό το όριο για την επόμενη χρονιά είναι λίγο πιο πάνω από το 3.5%. Αυτή θα ήταν η μέγιστη προς τα πάνω μεταβολή για την επόμενη χρονιά και η ελάχιστη μεταβολή θα ήταν η μηδενική. Εμείς τώρα είμαστε στα 2.7%, δεν είμαστε δηλαδή στο ένα άκρο των αυξήσεων. Μέχρι το 2016 είχαμε πλήρη παγιοποίηση προσλήψεων και αυξήσεων κι εάν εξαντλούσαμε το μέγιστο στο σύνολο θα ήταν λίγο πιο πάνω από το 3.5%, τώρα είμαστε στο 2.7%»

«Είναι δεδομένο ότι αυτό το δέχονται και οι συμφωνίες, αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά συνυπολογίζοντας μάλιστα μηδενική αύξηση στην απασχόληση, ότι δηλαδή τυχών προσλήψεις δεν θα υπερβαίνουν αυτούς που αφυπηρετούν»

«Το 2.7% αφορά συνολικά τους εργαζόμενους του Δημοσίου και τη μισθολόγια. Και δεν θα δώσουμε αύξηση στους μισούς ή σε αυτούς που θα κάνουν απεργία. Αυτό θα ήταν παραλογισμός και το 2.7% αφορά το μισθολόγιο της κυβέρνησης μετρώντας προσαυξήσεις, ΑΤΑ, μισθολογική αναβάθμιση λόγω προαγωγής, την βελτιωμένη ρύθμιση για τις υπερωρίες, κ.ά. χωρίς να υπολογίζουμε ακόμη ότι από την φετινή χρονιά καταργήθηκε η έκτατη φορολογία αποκοπής στους μισθούς των υπαλλήλων που είχε επιβληθεί από το 2011. Δεν θα μπορούσε, θεωρώ εγώ και η κυβέρνηση, να πάμε ήδη από τώρα στο μέγιστο. Το 2,7% είναι ένα λογικό ποσό»

«Η χώρα μας έχει κι άλλες ανάγκες, έχουμε δημιουργήσει περιθώρια, είμαστε σε καλύτερα κατάσταση από ότι ήμασταν πριν από 4-5 χρόνια αυτά τα περιθώρια όμως έχουμε υποχρέωση και πρόθεση να τα διαχειριστούμε υπεύθυνα συνυπολογίζοντας το σύνολο των αναγκών των προτεραιοτήτων και μη ξεφεύγοντας ασφαλώς από τα όρια που καθορίζονται από αυτές τις οικονομικές δυνατότητες . Εάν πάτε στα προηγούμενα χρόνια διαχρονικά θα δείτε κάθε φορά που είχαμε εκλογές παραχωρούνταν γενναιόδωρες αυξήσεις Εμείς δεν θα επαναλάβουμε αυτή την πρακτική»

Για τη στάση εργασίας

Για τη στάση εργασίας που αποφάσισαν οι συντεχνίες «είναι ένα δικαίωμα των εργαζομένων που δεν θα καθορίσει και θα επηρεάσει ή θα διαφοροποιήσει τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, ασχέτως εάν είναι μια μερίδα των ημικρατικών οργανισμών. Όσον αφορά τους κρατικούς οργανισμούς έχουμε συμφωνήσει με την ΠΑΣΥΔΥ ότι το 2018 συνυπολογίζοντας όλα τα άλλα, τις προσαυξήσεις, την ΑΤΑ, την βελτίωση στις υπερωρίες κλπ, έχουμε συμφωνήσει στο 2,7% και αυτό υπολογίζουμε στον προϋπολογισμό»

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την συζήτηση για να ικανοποιηθούν κι άλλα αιτήματα, όπως για παράδειγμα την σύσταση από την επόμενη χρονιά ταμείο προνοίας για τους νεοεισερχόμενους νέους υπαλλήλους, κι αυτό έχει προβλεφτεί στον προϋπολογισμό αφήνοντας ανοικτή την προοπτική για περαιτέρω αυξήσεις την επόμενη χρονιά όσον αφορά περαιτέρω αυξήσεις».

Για τις αποκοπές

«Οι αποκοπές είναι μόνιμες με τη έννοια ότι δεν έχουν τη νομοθεσία που τις επέβαλε, δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν μέτρα που έχουν χρονική διάρκεια στον νόμο που τα εφαρμόζει. Είναι δεδομένο όμως ότι όπως μπορεί να αλλάξει μια φορολογική σύνθεση, μπορεί να αλλάξει κι αυτό. Αυτό πρέπει να είναι ο προγραμματισμός, ότι σιγά σιγά όχι με βεβιασμένες κινήσεις παραμονές εκλογών, αλλά με νούσιμη προσέγγιση την λογική που συνυπολογίζει τα όρια και τις αντοχές, βεβαίως αυτή η αποκοπή θα πρέπει να μειωθεί θα εξαλειφθεί και θα ισοδυναμεί μια γενική αύξηση, το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Θεωρώ λογικό πως θα γίνει κι όσο πιο καλά πάει η οικονομία μας όσο προσεκτική και προσηλωμένη παραμένει η διαχείριση των οικονομικών τόσο γρηγορότερα θα γίνει».

Για τις προαγωγές

«Όσον αφορά τις προαγωγές που έχουν δοθεί δεν είναι μόνο για τους υψηλόβαθμους αλλά και για τους χαμηλόμισθούς. Κι όσον αφορά τα περί κλεμμένων (σε σχέση με τους μισθούς που έχουν μειωθεί) που ακούγεται, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι. Η πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί είναι που πληρώνουν για όλους όσοι βρίσκονται στο δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα μήπως δεν υπάρχουν αποκοπές; Υπάρχει η απαίτηση ότι το δημόσιο θα μείνει ανέπαφο με μια άνευ προηγούμενου οικονομική κρίση, και περιμέναμε ότι δεν θα είχαμε καμιά επίπτωση;»

«Αυτό που πρέπει να δούμε όμως είναι ότι αποκτώντας μια διαφορετική πολιτική και επενδύοντας και στηρίζοντας τις προσπάθειες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων της πολιτείας, έχουμε τερματίσει τον φαύλο κύκλο των μέτρων και περικοπών και φορολογιών και τον έχουμε καταστήσει αχρείαστο».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση