ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρης: Πρακτικές πριν το 2013 δημιούργησαν πρόβλημα στη ΣΚΤ

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να εξεταστούν τα ΜΕΔ ένα προς ένα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα παλαιά χρόνια και κακές πρακτικές μέχρι την περίοδο του 2013 περιόρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών και Ελέγχου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ακούγοντας τις θέσεις κάποιων βουλευτών, προκύπτει διάσταση απόψεων σχετικά με το πώς αξιολογείται η κατασταση του Συνεργατισμού μέχρι το 2013 και σε σχέση με το πώς αξιολογείται η κατάσταση μετά το 2013. Εξήγησε ότι ακούγονται εντονότατες θέσεις για κακοδιαχείριση μετά το 2013 - 2014 με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τη σημερινή κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η ΣΚΤ.

Η κατάσταση πριν το 2013 ήταν πολύ προβληματική, τόνισε ο Υπουργός, ενώ επετεύχθη σημαντική πρόοδος από 2014 μέχρι 2018. Παρά όμως την πρόοδο που επετεύχθη, οι εποπτικές αρχές ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δημιουργούνται τετελεσμένα.

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα της Τράπεζας, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως για μια τράπεζα που περιορίζεται σε μια παραδοσιακή τραπεζική, η αξιολόγηση της επίδοσης είναι και πολύ απλή. Τα δάνεια που είχαν δοθεί με παλιό καθεστώς μέχρι 2014, ανέρχονταν στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με την πρώτη τότε καταγραφή, τα Μη Εξυπηρετούμενα ανέρχονταν σε 7.6 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε στα δεδομένα που παρουσίασε ο Υπουργός ότι με βάση τη μελέτη της Pimco και τα στοιχεία Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τα ΜΕΔ ανέρχονταν ως το 40%. Με αυτή τη θέση θέλησε να πει ότι τα ΜΕΔ της ΣΚΤ αυξήθηκαν και μετά την 2013 εποχή.

Απαντώντας όμως ο Υπουργός, είπε ότι η πρώτη πλήρης απογραφή των ΜΕΔ έγινε το Σεπτέμβριο του 2014, και με βάση αυτή την καταγραφή τα 7.6 δισ. από συνολικά 14 που είχε δώσει η ΣΚΤ ήταν ΜΕΔ. Άρα, σχολίασε, ήταν γύρω στο 55% και όχι στο 40%.

Θέλοντας λοιπόν να ενισχύσει τη θέση του ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν από τη ΣΚΤ μετά το 2014, ανήλθαν στα 1 δισ. ευρώ. Το ποσό των ΜΕΔ που δημιουργήθηκε μετά το 2014 συνέχισε, ανέρχεται μόλις στα 13.5 εκατ. ευρώ επί του σημερινού συνόλου ΜΕΔ των 6.3 δισ. ευρώ. "Η εικόνα μιλά από μόνη της για τα ΜΕΔ που έχει να αντιμετωπίσει ο Συνεργατισμός", σχολίασε.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η ΣΚΤ δεν είχε έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, ούτε ανοίγματα σε Ρωσία, ούτε ενεπλάκη ποτέ σε εξεζητημένη τραπεζική. "Το πρόβλημα προήλθε από τα παλαιά δάνεια", υπογράμμισε είπε ο Υπουργός.

Ένα προς ένα τα δάνεια

Για να διασκεδάσει όλες τις θέσεις που ακούγονται για κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού στην μετά 2013 εποχή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν θα είχε καμία ένσταση να εξεταστούν τα παλαιά δάνεια ένα προς ένα, ποιοι τα έλαβαν, ποια εξυπηρετήθηκαν και ποια όχι. Και αυτό όπως είπε, γιατί υπάρχει μια στρεβλή άποψη πως τα δάνεια που δόθηκαν μέχρι το 2013 ήταν πολύ καλά και το πρόβλημα δημιουργήθηκε έπειτα που έλαβε την κυριότητά του το κράτο. "Αν θέλουμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα, δεν έχω κανένα δισταγμό να γίνει ανάλογη έρευνα", κατέληξε.

Παραχώρηση μετοχών

Αναφορικά με την παραχώρηση μετοχών του κράτους στους πολίτες και το σχεδιασμό αυτό που δεν προχώρησε, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι μπήκε ένα "στοπ" αφού σύμφωνα και με παλαιότερες συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών και Ελέγχου, πρώτα ήθελαν οι Βουλευτές, ο Γενικός Εισαγγελέας και οι Επόπτες να έρθουν θεσμικοί επενδυτές και μετά να παραχωρηθούν στους καλούς καταθέτες του. Εκείνη η κίνηση εξήγησε, δεν ήταν εναλλακτική ρύθμιση, αλλά αυτό που θα καθιστούσε εφικτή την ιδιωτικοποίηση του μέσω ένταξης της μετοχής της ΣΚΤ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. "Άρα, πάλι θα γινόταν ιδιωτικοποίηση μέσω άντλησης κεφαλαίων από επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου", σημείωσε.

Σημαντικό το γεγονός που ανέφερε ο Υπουργός, το ότι θα εξακολουθούσε η ανάγκη για εξεύρεση κεφαλαίων ώστε να γίνει εφικτή η ιδιωτικοποίησή του, εάν δεν είχε αλλάξει καθόλου η εποπτεία από το 2013-2014. Χαρακτηριστικά δήλωσε: "Και να έμεναν στατικά τα πράγματα από πλευράς εποπτείας, με δεδομένα και απαιτήσεις του 2014, θα έπρεπε να εξευρεθούν επίσης κεφάλαια, όπως γίνεται τη δεδομένη στιγμή. Το επίπεδο των κεφαλαίων συνεχώς ανεβαίνει, οι εποπτικές απαιτήσεις, άρα θα ήταν και αναπόφευκτη η διαδικασία για εξεύρεση κεφαλαίων", υπογράμμισε. 

Αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι

Περνώντας σε άλλο κεφάλαιο ο Υπουργός, αναφορικά με την ιδιωτικοποίησή του και τη διαδικασία που τρέχει την παρούσα στιγμή, δήλωσε ότι δεν αναιρείται η ανάγκη για να γίνει με μια ανοιχτή διαδικασία παρότι ενδεχομένως να υπάρξει υπόδειξη από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για το μέλλον της. Επεξήγησε δηλαδή, η επιθυμία της ΕΚΤ για συγχώνευση με άλλο εγχώριο Τραπεζικό ίδρυμα ίσως διαφανεί μετά τη λήξη της διαδικασίας, αφού αυτό διαφαίνεται κιόλας να προτιμά. Πρόσθετα, θα πρέπει να δώσει τη δικιά της έγκριση για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί.

"Η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή ήταν απαίτηση των ιδίων των εποπτών, να διερευνηθούν όλες οι επιλογές, αλλά πιθανώς πράγματι να έχουν προτίμηση, αλλά αυτό θα εκδηλωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, διότι θα εγκρίνουν, να μην σας πω ότι σε μεγάλο βαθμό θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο προτιμητέος προσφοροδότης, και μέσω της επιλογής τους πιθανότατα να προκύψει και η προτίμηση", ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν έχουμε άχρηστες νομοθεσίες

Σχετικά με τις νομοθεσίες της Κύπρου που αγγίζουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα και τις αδυναμίες που έχουν εκφραστεί ότι υπάρχουν, ο κ. Γεωργιάδης αντιτάθηκε ότι η Κύπρος έχει "άχρηστες νομοθεσίες". Τόνισε: "Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν αδυναμίες και κενά στις νομοθεσίες, χρειάζεται να συμπληρωθούν αυτά τα κενά, αλλά σίγουρα δεν συμφωνώ πως η Κύπρος έχει άχρηστες νομοθεσίες. Εξάλλού, γι αυτό και το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοσχέδια όπως της τιτλοποίησης των δανείων ή την βελτίωση αυτό των εκποιήσεων, για να δυναμώσουν οι νομοθεσίες που θα εφαρμόζονται για τα ΜΕΔ.

Κάτω από τα στρώματα οι καταθέσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών που είχε ενώπιόν του ο Υπουργός Οικονομικών, που άγγιζαν τις 60 σελίδες, ανέφερε σχετικά με την φυγή των καταθέσεων που παρατηρήθηκε στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μέχρι την κατάθεση των 2.5 δισ. ευρώ από το κράτος στα ταμεία του πως, όχι μόνο δεν έφυγαν εκτός Κύπρου, αλλά δεν κατατέθηκαν και σε άλλες τράπεζες. Ο Υπουργός είπε ότι αναμένεται να επιστρέψουν. Πυρά έριξε και στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως είναι διαφορετικό η φήμη πως ερχόταν κούρεμα στη ΣΚΤ, άρα όπως χαρακτηριστικά είπε, "σηκώστε τα χρήματά σας", και άλλο να ασκείται κριτική για τα λάθη της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση