ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώνεται μέχρι το 2022 το σχέδιο Ακάμα (βίντεο)

Οριστικοποιείται μετά την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου των Κοινοτήτων της περιοχής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Σχέδιο Ακάμα αναμένεται να εγκριθεί πριν από το τέλος του 2019, με εκτιμώμενη έναρξη των εργασιών το 2020 και πλήρη υλοποίηση του συνόλου των έργων εντός του 2022, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα,σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε παράλληλα λόγο για «ημέρα ορόσημο», σημειώνοντας πως μετά από συζητήσεις δεκαετιών, η υλοποίηση του Σχεδίου Ακάμα περνά από τις μελέτες και τις διαβουλεύσεις σε συγκεκριμένα έργα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η ήπια ανάπτυξη ιδιωτικών περιουσιών της ευρύτερης περιοχής και κοινοτήτων, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Εξέφρασε την προσδοκία ότι το Φθινόπωρο του 2019 οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Τοπικό Σχέδιο των Κοινοτήτων του Ακάμα, θα ενισχυθούν οι οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, αντιμετωπίζοντας τις όποιες ανησυχίες ή προβληματισμούς σχετικά με το εύρος της ανάπτυξης που θα επιτρέπεται..

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτός είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που και το Σχέδιο του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς είναι αναγκαίο να εναρμονιστεί πλήρως με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου.



Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής κοινωνίας και των αρμοδίων φορέων, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασε τις πρόνοιες και τους στόχους του σχεδίου, ενώ προέβη και σε σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτή που θα ισχύσει με τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι για το έργο θα γίνει κεφαλαιουχική επένδυση €6 εκ. ενώ οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες θα ανέρχονται σε €450 χιλ. Πρόσθεσε ότι καθορίζονται οκτώ κύρια σημεία εισόδου, καθώς και συμβολικό τέλος εισόδου, όπως ισχύει και σε άλλα πάρκα του εξωτερικού, ενώ θα δημιουργηθούν 14 κόμβοι διευκολύνσεων και ενημέρωσης για τους επισκέπτες.

Είπε ακόμη ότι θεσπίζονται κανόνες λειτουργίας του πάρκου, ενώ βελτιώνονται οι δρόμοι πρόσβασης μέσα και έξω από το δασικό πάρκο, μήκους πέραν των 88 χλμ.

Παρκοφύλακες και εξώδικες ποινές

Ο αρμόδιος Υπουργός, αναφερόμενος στο πώς θα αλλάξει η περιοχή του Ακάμα με την υλοποίηση του Σχεδίου, επεσήμανε ότι με τη λειτουργία του Πάρκου θα ισχύσουν κανόνες λειτουργίας που θα ρυθμίζουν όλα τα θέματα, όπως πρόσβαση, στάθμευση και ταχύτητα οχημάτων, κατασκήνωση, ηχορύπανση, παρενόχληση πανίδας κτλ., θα υπάρχει συνεχής εποπτεία από Παρκοφύλακες και θα επιβάλλονται εξώδικες ποινές. Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο, ανέφερε ότι θα είναι ελεγχόμενη και θα καθοριστούν οι διαδρομές στις οποίες θα επιτρέπεται διακίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων, σε αντίθεση με σήμερα που η διακίνηση γίνεται ανεξέλεγκτα σε κάθε γωνιά του Πάρκου, με τετράτροχες μοτοσυκλέτες και τζιπ, ακόμα και πάνω σε ευαίσθητους οικότοπους.

Είπε ακόμα, ότι το κύριο οδικό δίκτυο πρόσβασης προς το Πάρκο από τις Κοινότητες, αλλά και μέσα στο Πάρκο θα βελτιωθεί με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, ώστε από τη μια να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση του επισκέπτη και από την άλλη να μην επηρεάζεται η φυσιογνωμία της περιοχής. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ρύπανσης του Πάρκου από τα σκουπίδια, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Σχεδίου είναι η συνεχής και γενική καθαριότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Αναφορικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι κοινότητες, ο Υπουργός σημείωσε ότι θα έχουν λόγο και στη διαχείριση και στην περαιτέρω εξέλιξη του Πάρκου, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο θα αποδίδεται σε αυτές ένα ποσοστό από τα έσοδα του Πάρκου.

Καταλήγοντας, ο κ. Καδής, τόνισε ότι η τελική έγκριση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2019, οπότε θα ολοκληρωθεί και το Τοπικό Σχέδιο της περιοχής, έτσι ώστε τα δύο σχέδια να είναι πλήρως εναρμονισμένα. Μέχρι τότε, είπε ο Υπουργός, θα γίνει ο σχεδιασμός των υποδομών του Πάρκου και θα πραγματοποιηθούν οι τελικές διαβουλεύσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και θα εκφέρουν τις απόψεις τους οι τοπικές αρχές, οι εμπλεκόμενοι οικονομικοί φορείς, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και χρήστες της περιοχής, μέσω της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Αντιδράσεις για το έργο

Σε δηλώσεις μετά την εκδήλωση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «αυτή η Κυβέρνηση συνεχίζει τις παραστάσεις». «Έγινε η παρουσίαση ενός σχεδίου, το οποίο δεν είναι οριστικό ούτε ολοκληρωμένο, πρόσθεσε, ενώ είπε ότι εκκρεμούν τα Τοπικά Σχέδια τα οποία είναι «ίσως το πιο καθοριστικό κομμάτι». «Η παρουσίαση περιορίστηκε εν πολλοίς στα περίπτερα, στους χώρους στάθμευσης και στον καθορισμό τέλος εισόδου» είπε ο βουλευτής, ενώ διερωτήθηκε αν είναι αυτά που περίμενε να ακούσει ο κόσμος.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι ένα μικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», όμως χρειάζεται να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμα, την ώρα που «οι κοινότητες διαλύονται και σβήνουν». «Η ουσία του όλου θέματος είναι το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα και η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κοινοτήτων της περιοχής» κατέληξε.
 
Ο Κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος ανέφερε ότι το σχέδιο «είναι ένα πρώτο βήμα». Είπε ωστόσο ότι «υπάρχουν επιμέρους θέματα με τα οποία δεν συμφωνούμε» εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συζητηθούν στο εγγύς μέλλον. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα του οδικού δικτύου, αλλά και στο Τοπικό Σχέδιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Και ο Κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου αναφέρθηκε στο Τοπικό Σχέδιο, ενώ είπε ότι «δεν ακούσαμε ένα έργο από το οποίο θα επωφεληθούν οι κοινότητες».
 
Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα Σάββας Χατζημηνάς ανέφερε τέλος ότι μετά από 30 χρόνια, έγινε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη το πρώτο βήμα για την προστασία της χερσονήσου «όμως παραμένει άλυτο το θέμα των ιδιοκτητών». Είπε ότι οι ιδιοκτήτες γης αναμένουν από το Τοπικό Σχέδιο να δώσει τις λύσεις για ήπια ανάπτυξη στις ιδιοκτησίες τους, ενώ υπάρχουν 3,5 χιλ. σκάλες ιδιοκτητών μέσα στο πάρκο. «Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να υπάρξει λύση με τους ιδιοκτήτες και εντός και εκτός του δάσους» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X