ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Airbnb: Φρενάρει το ράλι τιμών

Πτώση τιμών τον Οκτώβριο παρά την αύξηση της ζήτησης

Kathimerini.gr

Νίκος Ρουσάνογλου

Τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» όσον αφορά τις τιμές/διανυκτέρευση εντοπίστηκαν τον φετινό Οκτώβριο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA, η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 177 ευρώ/βράδυ, που αποτελεί μείωση κατά 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι πιθανώς να μην είναι διατηρήσιμο το τρέχον επίπεδο τιμών. Την ίδια περίοδο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώθηκε αύξηση των τιμών κατά 14%.

Μάλιστα, η έστω και μικρή μείωση των τιμών σημειώθηκε σε ένα μήνα κατά τον οποίο η ζήτηση για μίσθωση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 47,1%, που ήταν και ο ταχύτερος ρυθμός πανευρωπαϊκά. Ταυτόχρονα μάλιστα, η προσφορά αυξήθηκε κατά μόλις 8,6% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα να εκτοξευθεί κατά 31,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 και κατά 4,5% από πέρυσι και να διαμορφωθεί σε 53% συνολικά.

Παρότι χαμηλότερη σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο, η πληρότητα αυτή για ένα μήνα όπως ο Οκτώβριος θεωρείται εξαιρετική επίδοση για έναν προορισμό όπως η Ελλάδα που χαρακτηρίζεται ως υψηλής εποχικότητας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία, θα έπρεπε να παρατηρηθεί αύξηση των τιμών και όχι μείωση. Σύμφωνα με την AirDNA, αυτό μπορεί να συνέβη για δύο λόγους. Ο πρώτος έγκειται στο ότι οι επισκέπτες προτίμησαν να μείνουν σε πιο φθηνά καταλύματα τον φετινό Οκτώβριο, επιβραβεύοντας τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές που πρόσφεραν ελκυστικότερες τιμές. Σημειώνεται ότι η AirDNA αντλεί τα στοιχεία της από αγγελίες ακινήτων που έχουν τουλάχιστον μία κράτηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την AirDNA, είναι πιθανό να έγιναν και κάποιες μικρές μειώσεις τιμών από μερίδα ιδιοκτητών προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των καταλυμάτων στην Ελλάδα, ιδίως σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες όπου οι τιμές είναι πολύ πιο προσιτές. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι τελευταίες αναλύσεις της εταιρείας, σε όσες χώρες σημειώθηκε μείωση των τιμών καταγράφηκε σημαντική αύξηση των επισκεπτών, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αγορά και ιδίως τα δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος, πρωταγωνίστησαν το φετινό καλοκαίρι, καθώς ξεπέρασαν σε κόστος τους υπόλοιπους δημοφιλείς προορισμούς άλλων χωρών, όπως τα Κανάρια Νησιά και οι Μαλδίβες, με τη μέση τιμή να ξεπερνάει τα 200 ευρώ κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν αφενός μεν η πολυτέλεια των προσφερόμενων καταλυμάτων στην Ελλάδα αλλά και η υψηλή ζήτηση, καθώς η διάθεση των επισκεπτών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα δεν φάνηκε να υποχωρεί. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου οι τιμές ήταν ακόμη υψηλότερες, παρατηρήθηκε μια υποχώρηση στις κρατήσεις συγκριτικά με πέρυσι. Συνολικά, όμως, η ελληνική αγορά παρέμεινε μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πανευρωπαϊκά.

Άνοδος λόγω Τέιλορ Σουίφτ
Για τους επόμενους μήνες, και συγκεκριμένα το διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, η AirDNA κάνει λόγο για αύξηση των κρατήσεων κατά 5% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συνολικά στην Ευρώπη, πάντως, μόνο τον Δεκέμβριο παρατηρείται άνοδος κατά 18% σε ετήσια βάση, ενώ για το 2024 καταγράφεται ήδη σημαντική κινητικότητα, αφενός μεν λόγω του ότι οι φετινές διακοπές του Πάσχα των Καθολικών ξεκινούν στο τέλος Μαρτίου (Κυριακή του Πάσχα πέφτει η 31η Μαρτίου), αφετέρου λόγω της ευρωπαϊκής περιοδείας της δημοφιλούς τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ τον Μάιο.

AIRBNB ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ