ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημήτρης Κ. Μέλισσας: Οι θεμελιώδεις αρχές για ανάπτυξη σε περιοχές Natura

«Είμαι από εκείνους που έχουν υπερασπιστεί ότι μπορούμε να συμβιώνουμε με τις περιοχές Natura 2000», είπε στο «Green Agenda Cyprus Summit» ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Του Παύλου Νεοφύτου

«Για τις περιοχές Natura 2000 πρέπει να έχουν εφαρμογή εκείνες οι αρχές που διαμορφώνουν μια ενιαία θεώρηση του περιβάλλοντος χώρου που συγκροτούν τη συνείδηση ενός κοινού αξιακού συστήματος για όλους εκείνους που διαβιούν και θέλουν να αναπτύξουν δραστηριότητες σε αυτές τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», ανάφερε σε ομιλία του στο «Green Agenda Cyprus Summit» ο Δημήτρης Κ. Μέλισσας, δικηγόρος και καθηγητής στο Δημόσιο Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο Πολεοδομίας, Δίκαιο Χωροταξίας και Δίκαιο Περιβάλλοντος στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αναλύοντας τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα σε περιοχές Natura 2000 σημείωσε ότι είναι από εκείνους που έχουν υπερασπιστεί ότι μπορεί ο άνθρωπος να συμβιώνει με τις περιοχές Natura 2000, κάνοντας λόγο για δραστηριότητες, οι οποίες θα είναι επωφελείς για τις γύρω περιοχές. Διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί ότι πρέπει να γίνει όλη η Κύπρος ξενοδοχεία, αλλά σε περιοχές Natura, να δημιουργηθούν εκείνες οι δραστηριότητες, οι οποίες να συμβάλλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον κ. Μέλισσα στις περιοχές Natura 2000 πρέπει να έχουν εφαρμογή οι εξής αρχές:

  • Η αρχή της επίτευξης ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης και επαρκούς προστασίας. Δηλαδή για οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία θα αναπτυχθεί σε περιοχές Natura 2000, σημασία έχει η διατήρηση των δασικών οικοτόπων και των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας.
  • Μια δεύτερη αρχή, είναι η αρχή της οικολογικής συνοχής και της ακεραιότητας του τόπου.
  • Τρίτον, η αρχή της καλής γνώσης και επίτηρησης. Σύμφωνα με τον κ. Μέλισσα, το πιο σημαντικό σε κάθε σχεδιασμό, είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων και δεδομένων. «Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να δούμε τίποτα. Ως εκ τούτου, στη σημερινή εποχή της τεχνιτής νοημοσύνης, το πιο σημαντικό είναι ένας χωροταξικός σχεδιασμός με επίκαιρα στοιχεία», τόνισε.
    Και τέλος, η αρχή της έκφρασης δημόσιας γνώμης.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση