ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος πρωταθλήτρια για την αειφόρο Υδατοκαλλιέργεια

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον των Ωκεανών

Του Ανδρέα Καραμήτα

Η  Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς με τίτλο "Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: από την Κύπρο στη Σαμόα" ολοκληρώθηκε με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Συνεδρίασαν στην Πάφο αρμόδιοι υπουργοί από 17 χώρες της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι συζήτησαν κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της βιώσιμης διαχείρισης των ωκεανών.

Η πρόοδος από το 2018: Ο Γαλάζιος Χάρτης

Η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, The Rt Hon Patricia Scotland KC, στην τελική της ομιλία, τόνισε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί από την υιοθέτηση του Γαλάζιου Χάρτη της Κοινοπολιτείας στη Σύνοδο Κορυφής (CHOGM) του 2018. Ο Γαλάζιος Χάρτης αποτελεί μια δέσμευση για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων όπως η θαλάσσια ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και η υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων.

Η Rt Hon Patricia Scotland KC υπογράμμισε ότι η αφοσίωση των πρωταθλήτριων χωρών δημιουργούν παγκόσμιο κίνημα.

Οι πρωτοπόρες χώρες

Η κ.α Patricia Scotland KC έκανε ιδιαίτερη μνεία σε 16 χώρες που διακρίθηκαν για τον ηγετικό τους ρόλο στην υλοποίηση των στόχων του Γαλάζιου Χάρτη.

Αυστραλία, Μπελίζ, Μαυρίκιος: Ηγήθηκαν πρωτοβουλιών για την προστασία και την αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων, τα οποία αποτελούν ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα για την υγεία των ωκεανών και την βιοποικιλότητα.

Σρι Λάνκα: Εστίασε στην προστασία των μακρόβιων  οικοσυστημάτων, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των ακτών από την διάβρωση και στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ηγήθηκε της "Συμμαχίας της Κοινοπολιτείας για Καθαρούς Ωκεανούς", μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά.

Νέα Ζηλανδία: Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της όξυνσης  των ωκεανών, ενός φαινομένου που απειλεί θαλάσσια οικοσυστήματα και ιχθυοπληθυσμούς.

Φίτζι: Ηγήθηκε πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καναδάς: Εστίασε στην ενίσχυση της παρατήρησης των ωκεανών, η οποία είναι απαραίτητη για την κατανόηση των αλλαγών που υφίστανται και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης.

Μπαρμπάντος, Σεϋχέλλες: Ηγήθηκαν πρωτοβουλιών για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες αποτελούν καταφύγια για πλήθος θαλάσσιων ειδών.

Κύπρος: Ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια για την Αειφόρο Υδατοκαλλιέργεια. Η Κύπρος έχει αναπτύξει μια ισχυρή βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή τροφίμων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μειώνοντας την πίεση στα αλιεύματα της άγριας πανίδας.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Κένυα: Πρωταθλήτριες για την Αειφόρο Γαλάζια Οικονομία. Η Γαλάζια Οικονομία αναφέρεται στην χρήση των ωκεανών για οικονομική ανάπτυξη, με τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων πόρων.

Κιριμπάτι, Μαλδίβες: Πρωταθλήτριες για την Αειφόρο Αλιεία Παράκτιων Περιοχών. Τα μικρά νησιωτικά κράτη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία για την επισιτιστική τους ασφάλεια και τα προς το ζην. Οι πρωτοβουλίες των χωρών αυτών αποσκοπούν στην αλιεία με βιώσιμο τρόπο, διασφαλίζοντας την υγεία των ιχθυοπληθυσμών και των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας τόνισε τη σημασία της δέσμευσης και της συνεργασίας των χωρών που συμμετέχουν στον Γαλάστιο Χάρτη. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύει τη δύναμη της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας.

Εμπνέοντας μια παγκόσμια κίνηση

Η Rt Hon Patricia Scotland KC υπογράμμισε ότι η αφοσίωση των "Πρωταθλητριων" χωρών δεν σταμάτησε στα όρια της Κοινοπολιτείας. Οι πρωτοβουλίες τους ενέπνευσαν και άλλες χώρες ανά τον κόσμο να αναλάβουν δράση για την προστασία των ωκεανών. Αυτό σηματοδοτεί τη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος προς μια πιο υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων μας. Η Υπουργική Σύνοδος κατέδειξε την εξέλιξη του Γαλάζιου Χάρτη από μια απλή δέσμευση σε ένα δυναμικό κίνημα για την προστασία των ωκεανών. Τα αποτελέσματα της συνόδου στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον των ωκεανών μας. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής δέσμευση και συνεργασία για να διασφαλιστεί η υγεία και η βιωσιμότητα αυτών των ζωτικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων για τις γενιές που έρχονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση