ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:14
35°
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Αβέρωφ για ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ: Η λογική είναι κατατρεγμένη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Για συνθηματολογία επικρίνει τα δύο επιτελεία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

«Ζούμε στην εποχή που το σύνθημα πολλές φορές επικρατεί της λογικές. Ζούμε σε μια εποχή που είναι δύσκολο να μιλάς με επιχειρήματα και η λογική θεωρείται κατατρεγμένη» ανέφερε σε δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας για τις επικρίσεις που δέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο κυπριακό, τόσο από το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου όσο και από το επιτελείο του Σταύρου Μαλά.

«Ακούμε καθημερινά το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου να λέει πως έχουμε έναν ΠτΔ που τα έδωσε όλα, έκανε υποχωρήσεις και επειδή κατά το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου τα έδωσε όλα και έκανε όλες αυτές τις υποχωρήσεις, είναι ο λόγος που δεν βρήκαμε λύση στο Κυπριακό. Και τι λέει το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου; Πως θα λύσει το Κυπριακό; Με το να αποσύρει τις δήθεν απαράδεκτες υποχωρήσεις και να θέσει στο τραπέζι διεκδικητική πολιτική, να θέσει στο τραπέζι τις ιδεατές προσεγγίσεις για την ιδεατή και ιδανική λύση. Ουσιαστικά μας λέει ότι όταν βάλει την διεκδικητική πολιτική και την ιδεατή για εμάς τους Ε/κ θέση για λύση η Τουρκία θα στριμωχτεί, θα το βάλει στα πόδια και δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να έρθει να συμβιβαστεί και να προσυπογράψει την ιδεατή για εμάς τους Ε/κ θέση. Το αφήνω στην λογική των απλών πολιτών που μας παρακολουθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε και για τις επικρίσεις που δέχεται από το ΑΚΕΛ ότι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν παραγνωρίζει την στήριξη που έδωσαν τα τελευταία στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Ναι, ήταν μια ιστορική ευκαιρία το πλαίσιο και το έγγραφο Γκουτέρες για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης που ικανοποιούσε τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις μας όσον αφορά την ασφάλεια. Δυστυχώς η Τουρκία ξεκαθάρισε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου ότι λάθος κατάλαβε ο Γ.Γ. και δεν συζητούσαν την κατάργηση των εγγυήσεων. Όμως αυτή η προίκα του Κρανς Μοντανά όπως και πολύ ορθά έχει πει ο Υπουργός της Ελλάδος κ. Κοτζιάς πρέπει να γίνει κεκτημένο και πρέπει να προσπαθήσουμε σε μια νέα διαδικασία που η δική μας πλευρά ήταν και παραμένει πανέτοιμη τώρα να ξεκινήσει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα» σημείωσε.

Κληθείς να τοποθετηθεί για την αντίδραση της Τουρκίας στην έκθεση του ΓΓ ότι δεν έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως με αυτό τον τρόπο καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι ο ΓΓ δεν επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία και συνεπώς φταίει η δική μας πλευρά.

«Με αυτά τα λογοπαίγνια και αυτά τα συνθήματα εγώ δηλώνω ότι δεν είμαι ικανός να αντεπεξέλθω. Βλέπουμε την Τουρκία, που κατά την αντιπολίτευση στην Κύπρο, αθωώθηκε, να επιρρίπτει ευθύνες στον ΓΓ και να μην είναι ικανοποιημένη από την έκθεση του ΓΓ, που ήθελε η Τουρκία να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, για όσους παρακολουθούν και δεν μένουν προσκολλημένοι στα συνθήματα τους, από τον Ιανουάριο στην Γενεύη ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος των ΗΕ σε αυτή την διαδικασία δεν είναι για να επιρρίψουν ευθύνες αλλά να προσπαθήσουν να λύσουν το κυπριακό βοηθώντας τις δύο πλευρές και αν δεν κατορθωθεί η επίλυση να αφήσουν ανοικτό το παράθυρο μιας νέας πρωτοβουλίας για το κυπριακό. Το ίδιο έπραξε και ο κ. Γκουτέρες και στις 30 Ιουνίου όταν προσήλθε στο Κράνς Μοντανά και έκανε δημοσιογραφική διάσκεψη και το είπε τόσο ξεκάθαρα πριν ακόμα μπει σε διάλογο με τις πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις, «δεν είμαι εδώ για να επιρρίψω ευθύνες». Πολύ σωστά έπραξε ο ΓΓ» κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ