ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

Μία δεύτερη λύση που θα απορριφθεί από τον λαό θα είναι καταστροφική διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για όσους επισείουν κινδύνους, κίνδυνοι υπάρχουν και αν πετύχεις μία συμφωνία που θα απορριφθεί ξανά από τον κυπριακό ελληνισμό» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην εκδήλωση των δεκάχρονων της εφημερίδας «Καθημερινή» την πορεία των τελευταίων δύο χρόνων στο κυπριακό. Υπογραμμίζοντας τη βούλησή του για επανεκκίνηση του διαλόγου ξεκαθάρισε πως δεν κινδυνολογεί αλλά δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση.

Ο ίδιος απέρριψε τα όσα του καταλογίζουν γύρω από το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα περί προεκλογικών σκοπιμοτήτων σημειώνοντας πως ουδείς σώφρων πολιτικός «με φιλοδοξίες επανεκλογής καταθέτει γραπτές προτάσεις στα έξι σημεία επί των παραμέτρων του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών όταν μάλιστα η άλλη πλευρά κατά αντιγραφή της τουρκικής πρότασης περιορίζετο στη διατήρηση των εγγυήσεων και της ανάγκης παρουσίας κατοχικού στρατού».

Τα λάθη

«Όταν παίρνεις αποφάσεις, διαπράττεις λάθη, όταν δεν πράττεις διαπράττεις περισσότερα λάθη, αλλά σίγουρα δεν ενοχλείς κανέναν», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την έναρξη της ομιλίας του, αναφερόμενος σε όσους τον επικρίνουν το τελευταίο διάστημα. Από το κάδρο δεν άφησε εκτός και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, επαναλαμβάνοντας τα εθνικά τσουνάμια, αλλά και ευχαριστώντας με νόημα όσους πιστεύουν στις κληριδικές αρχές.

«Ο καθένας», όπως είπε, «έχει το δικαίωμα να εκφέρει τις απόψεις του και να διαφωνεί με τους χειρισμούς μου ή και να παραγνωρίζει πως το παρόν αδιέξοδο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδιαλλαξία της τουρκικής και τ/κ αδιαλλαξίας», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποδέχεται από κανέναν την αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των προθέσεών του για επανέναρξη του διαλόγου για κατάληξη σε βιώσιμη λύση. Κάνοντας απολογισμό των χειρισμών του, ανέφερε την έντονη κριτική που δέχθηκε στην προσπάθεια να αποφύγει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Μον Πελεράν. «Μέχρι και του σημείου ότι ανάλωσα περισσότερο κρασί από ό,τι επιτρέπεται» ανέφερε ότι δέχτηκε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ολίγο τον ενδιαφέρουν καθώς η μόνη προσπάθειά του ήταν η αποτροπή του ναυαγίου ή ενός αδιεξόδου.

Ο ίδιος επεσήμανε πως απορρίπτει όσους του απέδιδαν πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από το ναυάγιο του Κυπριακού. «Ουδείς σώφρων πολιτικός με φιλοδοξίες επανεκλογής καταθέτει γραπτές προτάσεις στα έξι σημεία επί των παραμέτρων του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών όταν μάλιστα η άλλη πλευρά κατά αντιγραφή της τουρκικής πρότασης περιορίζετο στη διατήρηση των εγγυήσεων και της ανάγκης παρουσίας κατοχικού στρατού».

«Επομένως» όπως είπε «εάν σκεφτόμουν τις εκλογές. εφόσον η άλλη πλευρά δεν κατέθετε προτάσεις δεν θα είχα λόγο να καταθέσω οτιδήποτε, θα μπορούσα να αναπτύξω διά ζώσης τα επιχειρήματα και τις θέσεις μου». «Νιώθω» όπως είπε «την ανάγκη να απαντώ εις όσους εσκεμμένα παραγνωρίζουν γεγονότα και δημιουργούν μία ψευδή εικόνα ότι τάχα τα πάντα εξαρτώνται από την ε/κ πλευρά». «Δέχομαι συμβουλές από πολλούς τι πρέπει να κάνω για να ξεκινήσει ο διάλογος, παραγνωρίζοντας ή μη ακούγοντας τις θέσεις της άλλης πλευράς ωσάν να εξαρτάται από μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα περί αποκεντρωμένης

Μιλώντας για τους προβληματισμούς του γύρω από την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως θα πρέπει να βρεθεί μία νέα ιδέα που θα δώσει μία άλλη προοπτική. Όπως είπε η τ/κ κοινότητα καλώς ή εσφαλμένα δεν εμπιστεύεται την ε/κ πλευρά, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του Κυπριακού συμπεριφέρθηκε ως η πλειοψηφούσα κοινότητα, παραγνωρίζοντας τις ευαισθησίες της τ/κ πλευράς.

«Γι’ αυτό εξήγησε θα πρέπει να διασφαλιστούν μέσα από διάφορες πρόνοιες» στη συμφωνία που θα τους προστατεύουν όπως προβάλλουν. «Η ε/κ κοινότητα, είτε το θέλουμε είτε όχι, τα τελευταία χρόνια θεωρεί πως το κράτος ανήκει στην ε/κ κοινότητα και συνεπώς η όποια παρέμβαση τρίτων ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσλειτουργία ή κατάρρευση της όποιας συμφωνίας». «Τι θα γίνει την επομένη, αν με τις διατάξεις δεν λειτουργήσει το κράτος; Τι θα γίνει η ε/κ κοινότητα αν καταρρεύσει ένα ευρωπαϊκό κράτος που ευημερεί βάσει κανόνων και νόμων;» διερωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως ο λόγος που έθεσε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι γιατί όσο ελάχιστη παρέμβαση θα έχει η μία κοινότητα έναντι της άλλης, οι πολίτες θα αισθάνονται πιο ασφαλείς και ότι για όσα τους αφορούν δεν θα παρεμβαίνει ούτε το κεντρικό κράτος ούτε και η άλλη κοινότητα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, διεμήνυσε στην κα Λουτ όπως και στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμος στα κεφαλαιώδη θέματα που υπάρχουν διαφορές και συμπεριλαμβάνονται στα έξι σημεία που άπτονται των παραμέτρων του γ.γ. Αντόνιο Γκουτιέρες να συνεχίσει ο διάλογος αλλά παράλληλα να δούμε και τις υπόλοιπες των διαφορών. «Το πιο σημαντικό» όπως είπε «είναι να διερευνήσουμε αν εκείνα που θεωρούσαμε συγκλίσεις παραμένουν συγκλίσεις ή αν υπάρχει υπαναχώρηση».

Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής Καθημερινής Ελλάδος, Δημήτρης Λοττίδης Διευθύνων Σύμβουλος Καθημερινής Κύπρου

Εκτιμώ τον Ακιντζί αλλά…

Μιλώντας για Μουσταφά Ακιντζί, ξεκαθάρισε πως ήταν αποκλειστικά επιλογή του Τ/κ ηγέτη «είτε του ιδίου είτε εκείνου που είναι πίσω του» να μη δοθεί από κοινού δημοσιογραφική διάσκεψη για να καταγραφούν οι συγκλίσεις. «Σέβομαι και εκτιμώ τον Μουσταφά Ακιντζί ως έναν πραγματικό Κύπριο. Το πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας είναι πόσο οι Τ/κ είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ακόμη και στους πανηγυρισμούς του ψευδοκράτους διαφορετική ήταν η γλώσσα του Μουσταφά Ακιντζί και διαφορετική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος στέλνει εντελώς διαφορετικά μηνύματα.Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στο ζήτημα του αγωγού κατά τη διάσκεψη.

 

«Άκουσα την επομένη το εκπληκτικό, ερμηνείες που δίδονται από ελληνοκυπριακά κόμματα, " γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα;" Δικαίωμα έχουν στα έσοδα και δικαίωμα έχουν να κάτσουμε με σοβαρότητα να διαβουλευθούμε από που να περάσει ο αγωγός. Αν είναι ας πούμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ασφάλεια της Ευρώπης και η θέση της άλλης πλευράς είναι πως πρέπει ο αγωγός να περάσει από την Τουρκία, μπορείτε να μου πείτε αν θα παίρναμε ποτέ απόφαση; Ένα παράδειγμα έδωσα, είναι χιλιάδες τα παραδείγματα. Γι αυτό λέω, δεν είναι αβασάνιστα που επιμένω πως η λύση πρέπει να είναι λειτουργική. Και είναι καλό να μου κάνουν μαθήματα κάποιοι, αλλά προτιμότερο είναι να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς, όπως πολλές φορές τους κάλεσα να συμμετέχουν ενεργά και όχι αφ' υψηλού ή από καθ' έδρας» ανέφερε χαρακτηριστικά


Το ευχαριστώ για την καλόπιστη κριτική

Μιλώντας για την «Καθημερινή» ο Νίκος Αναστασιάδης εξήρε την ποιοτική και πολύπλευρη ενημέρωση της εφημερίδας σημειώνοντας πως επένδυσε τη λειτουργία της στην έγκυρη σοβαρή και μαχητική αρθρογραφία. «Οφείλω» όπως είπε «ακόμα να εξάρω τη διεξοδική ενασχόληση της εφημερίδας με καίρια ανθρωπιστικά ζητήματα όπως αυτό των αγνοουμένων που είναι ένα πάθος του διευθυντή της «Κ» Ανδρέα Παράσχου αλλά και θέματα που ταλάνισαν την χώρα. «Σας ευχαριστώ» ανέφερε «και για την καλόπιστη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο προσωπικά για λάθη που διαπράττονται».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X