ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

Από την ομιλία Αναστασιαδη στην απάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ και ενώ η ουσία είναι το εύρος διαπραγμάτευσης μέσα στο πλαίσιο Γκουτέρες

Είναι δεδομένο πλέον πως στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων θα κυριαρχεί η ένταση και ο άτυπος διάλογος εντός χώρας, για την πορεία που θα έχει εφεξής το κυπριακό αλλά και για τα όσα έγιναν στο Κράνς Μοντάνα. Προς εκείνη την κατεύθυνση κινήθηκαν τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του σε εκδήλωση Μορφιτών όσο και στην «απάντηση» που έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για τα όσα αναφέρθηκαν.

Η ε/Κ πλευρά αναμένει αναβάθμιση της Τζέιν Λουτ από τον ΓΓ των ΗΕ όποτε και την έναρξη διερευνητικών επαφών.

Αυτό στο πλαίσιο του τι αναμένεται επίσημα, ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία αναφορικά με την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ. Πιστεύεται παρασκηνιακά πως ο κ. Γκουτέρες θα δώσει συνέχεια μέσα από αυτή, εξού και έγινε η κίνηση για αποκεντρωμένη Αμορόζο δια από την ε/κ πλευρά. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο παρών στάδιο το περιεχόμενο της έκθεσης που απορρέει από τα όσα διαπίστωσε η Τζέιν Λουτ στις επαφές της.

Γιατί δεν ειπώθηκε νωρίτερα η πρόταση

Ένα από τα σημεία στα οποία ακόμη και τώρα επενδύει η ε/Κ πλευρά είναι πως τώρα απαιτείται προετοιμασία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει παραδεχθεί πως παρασύρθηκε σε μια διαδικασία για την οποία ο Έσπεν Έιντε έδωσε άλλες εντυπώσεις για το ποσό είχαν ωριμάσει πι συνθήκες. Ωστόσο και ενώ το ναυάγιο του Κράν Μοντάνα ήδη μετράει παραπάνω από έναν χρόνο, το ερώτημα είναι γιατί δεν έπεσε νωρίτερα η πρόταση για αποκέντρωση στις εξουσίες της ομοσπονδίας.

Μπορεί πράγματι να γίνει αυτή η συζήτηση... Όπως και γιατί δεν είχε τεθεί και τα προηγούμενα χρό- νια, σε πρωιμότερο στάδιο της διαπραγμάτευσης, αφού ως γνωστόν η ιδέα χρονολογείται περίπου εδώ και μια δεκαετία, απάντησε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξη του στην «Κ».

Επίσης τόνισε πως δεν σημαίνει εκτός πλαισίου Γκουτέρες διαπραγμάτευση τώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει άλλη προσέγγιση με την κεντρική κυβέρνηση για να απαντήσει το ΑΚΕΛ δια του Άντρου Κυπριανού ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζει το πλαίσιο Γκουτέρες ως μεγάλη προσωπική του επιτυχία.

«Για χάρη της συζήτησης θα το δεχτώ» συνέχισε ο κ. Κυπριανού διερωτώμενος «γιατί, αν ήταν έτσι τα πράγματα, στο Γκραν Μοντάνα δεν επέμενε ότι πρέπει να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους, έτσι ώστε να εκτεθεί η τουρκική πλευρά».

Η ουσία με το πλαίσιο

Εξέλιξη που παρασκηνιακά κινούνταν ως τώρα αλλά έρχεται στο προσκήνιο, είναι αυτή που θέλει τη βάση της συζήτησης να είναι η ισχύουσα δυναμική του πλαισίου Γκουτέρες αυτού καθαυτού. Αυτό μόνο ο ίδιος ο ΓΓ θα το αποδώσει μέσα από την έκθεση του, την ώρα που η ε/Κ πλευρά βασίζει τα πάντα σε αυτό για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ η τ/Κ πλευρά και η Τουρκία έκαναν λόγο για συζήτηση εκτός παραμέτρων ΟΗΕ.

Αντικείμενο συζήτησης είναι αφενός το ότι χάθηκε μια ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα και ενώ ήταν ζεστό το θέμα, ενώ σήμερα αποτελεί ερώτημα το εύρος των ελιγμών που μπορούν να γίνουν, έστω και για «χαλαρή» ομοσπονδία εν προκειμένω, που να ανταποκρίνονται στο πλαίσιο και να μην ξεφεύγουν από αυτό και άρα να το παραμερίζουν. Ούτως ή άλλως μιλάμε για καταγραφή θέσεων του ΓΓ των ΗΕ και ως εκεί φτάνει η "επισήμοτητα" του πλαισίου. 

Το φόβο αυτό εκφράζουν πηγές στο παρασκήνιο, ως προς το ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για άλλες λύσεις από εδώ και εμπρός. Αρμόδιες πηγές αρνούνται πάντως να σχολιάσουν τα περί λύσης δυο κρατών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα οριοθετείται την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη να λάβει χώρα η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί κι αφού έχει συζητηθεί στα ΗΕ η έκθεση Γκουτέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση