ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δυνητική αγορά για το κυπριακό ΦΑ η Ιορδανία

Επί τάπητος η προοπτική εξαγωγής προς το Αμάν στην τριμερή Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σημαντικές ζυμώσεις στα ενεργειακά ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναμένεται να υπάρξουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία με αφορμή την πρώτη τριμερή Σύνοδο των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας και Ιορδανίας.

Η επέκταση του δικτύου των τριμερών συνεργασιών και προς την πλευρά του Αμάν συμπληρώνει την πολιτική των συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο που εγκαινιάσθηκε στο Κάιρο το 2014 μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου.

Την ερχόμενη Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική Σύνοδος της τρίτης τριμερούς συνεργασίας με προοπτική το δίκτυο των συνεργασιών να επεκταθεί και προς την πλευρά του Λιβάνου. Και αν στις περιπτώσεις του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου οι χώρες που συμμετέχουν είναι παραγωγές ή εν δυνάμει παραγωγές χώρες ΦΑ δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ιορδανία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε ότι αφορά τα ενεργειακά, το Αμάν είναι χώρα καταναλωτής ΦΑ και ως εκ τούτου οι προοπτικές που υπάρχουν κρίνονται ως πολύ σημαντικές για την Κύπρο.

Προοπτικές πώλησης

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ιορδανία τις εσωτερικές της ανάγκες σε ΦΑ τις καλύπτει από το Ισραήλ αλλά και με εισαγωγές υγροποιημένου ΦΑ. Ωστόσο οι ανάγκες τις χώρας είναι αυξημένες μας έλεγαν πηγές που γνωρίζουν με την Ιορδανία να εμφανίζεται θετική στην προοπτική εισαγωγής ΦΑ από τα κυπριακά κοιτάσματα.

Ένα ενδεχόμενο το οποίο είχε συζητηθεί πριν διετίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Αν και τα ενεργειακά όπως λένε οι πληροφορίες μας δεν θα είναι ψηλά στην ατζέντα σε διμερές αλλά και τριμερές επίπεδο τις δυο πλευρές θα απασχολήσει ενδεχόμενη συνεργασία στο θέμα ΦΑ.

Όπως μας έλεγαν αρμόδιες πηγές την Λευκωσία την ενδιαφέρει άμεσα η ύπαρξη ενός δικτύου πώλησης ΦΑ που θα επεκτείνεται στην περιοχή τόσο για οικονομικούς όσο και γεωστρατηγικούς λόγους. Η περίπτωση μελλοντικής συμφωνίας και με την Ιορδανία ουσιαστικά θα κάνει πράξη την πολιτική της Λευκωσίας για ένα δίκτυο τοπικών αγωγών ΦΑ.

Κάτι το οποίο έχει επεξεργαστεί και η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα η «Κ».

Η ατζέντα

Για τη Λευκωσία ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στις διμερείς επαφές που θα πραγματοποιηθούν και με την Ιορδανία πριν την τριμερή σύναξη.

Η πιο σημαντική διάσταση για την κυπριακή πλευράς είναι τα διμερή θέματα με την Ιορδανία και οι πολλές συμφωνίες. Πρώτο θέμα της ατζέντας όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε θα είναι τα περιφερειακά θέματα, τρομοκρατία Μεσανατολικό Τουρκία.

Επιπλέον σε διμερές επίπεδο αναμένεται να υπογραφεί αριθμός συμφωνιών στην οικονομία, τεχνολογικά θέματα, υγεία περιβάλλον, γεωργία και εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ θα έλθει στη Λευκωσία συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας τον σύμβουλό του. Δεύτερο τη τάξει, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Προγραμματισμού, Διεθνών Συνεργασιών και άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Πριν την τριμερή θα προηγηθούν οι διμερείς επαφές με Ελλάδα και Ιορδανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση