ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα και ευθύνες για Συνεργατισμό ζητούν τα κόμματα

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την κατάληξη της συμφωνίας στον Συνεργατισμό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο επίκεντρο των κομμάτων βρίσκεται η πρόσφατη συμφωνία του Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ανάληψη ευθυνών και ανάγκη έρευνας των όσων συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στον Συνεργατισμό και οδήγησαν στην εν λόγω συμφωνία.

Γνωμάτευση από Κληρίδη

Έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη θα ζητήσει το ΑΚΕΛ μέσω επιστολής. Την πρόθεσή του ανακοίνωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ο Άντρος Κυπριανού στάθηκε μάλιστα στην δέσμευση του Χαρη Γεωργιάδη οτι ο Συνεργατισμός θα επέστρεφε στους καταθέτες τους . «Η κυβέρνηση ξεκίνησε ότι θα έπαιρνε τον Συνεργατισμό και σε κάποια φάση θα τον έδινε πίσω στους μετόχους. Στην εξέλιξη των πραγμάτων πήραν αποφάσεις ότι θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση κάτι που δεν έκαναν βέβαια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού. Όπως σημείωσε «εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά επιμένω να γίνει έρευνα που θα καταδείξει πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους ανήκουν οι ευθύνες. Είναι στην Κύπρο; Είναι λόγω αποφάσεων από την Ευρώπη;» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να διαφανεί ποιος ευθύνεται.

Κληθείς να σχολιάσει από πότε θα ξεκινήσει η έρευνα, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως όποτε θέλει μπορεί να ξεκινήσει, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως για την περίοδο πριν το 2013, έχουν ξεκινήσει έρευνες.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως αν ξεκινήσει η έρευνα από την γενική εισαγγελία δεν θα ήταν φρόνιμο να συζητείται στη βουλή. «Θα στείλουμε επιστολή στον γενικό εισαγγελέα να διεξαχθεί έρευνα. Άκουσα και τον γενικό ελεγκτή πως θα στείλει την έκθεσή του συνεπώς υπάρχουν τα ερεθίσματα να γίνει η έρευνα» κατέληξε ο γ.γ του ΑΚΕΛ.

ΔΗΚΟ: Να λογοδοτήσει η κυβέρνηση

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να λογοδοτήσει για την κατάληξη της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας.

• Για τους κακούς χειρισμούς που έγιναν στα χρόνια που η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τον Συνεργατισμό.
• Για τις αβάσιμες και ανεφάρμοστες διακηρύξεις που έκανε η κυβέρνηση κατά καιρούς, όταν μας έλεγε ότι καλύπτονται οι στόχοι του Συνεργατισμού
• Για τις αβάσιμες και ανεφάρμοστες διακηρύξεις που έκανε η κυβέρνηση κατά καιρούς, όπως την παραχώρηση του 25% των μετοχών, στους μετόχους.
• Για την αποτυχία των σχεδιασμών της διοίκησης του Συνεργατισμού, που η κυβέρνηση διόρισε.
• Για το τεράστιο πραγματικό κόστος που καλείται να καταβάλει ο λαός μας για την κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού.

«Από τα πολύ λίγα, που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, το συμπέρασμα είναι πως η συμφωνία μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή για το κράτος και κατ’ επέκταση για τον Κύπριο φορολογούμενο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τύπου του ΔΗΚΟ υπογραμμίζοντας ότι «η πραγματική «ασθένεια» του Συνεργατισμού ήταν και είναι, τα Μη – Εξυπηρετούμενα Δάνεια».

«Μια ασθένεια που δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε το 2013 αλλά αντίθετα έγινε χειρότερη.
Αν οι κυβερνώντες άκουγαν τότε το Δημοκρατικό Κόμμα και δημιουργούσαν τον Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ («κακή τράπεζα») το 2013, σήμερα ο Συνεργατισμός δεν θα αντιμετώπιζε όλα αυτά τα προβλήματα και δεν θα καλούμασταν σήμερα οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε τον «κούκο αηδόνι» για τη διάσωση μίας ακόμη τράπεζας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Για κακοδιαχείριση και κομματοκρατία έκανε λόγο η ΕΔΕΚ. «Τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης, της κομματοκρατίας, της οικογενειοκρατίας και των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων κορυφώνονται με την κατάληξη του Συνεργατισμού. Τα 4,5 δις. που πλήρωσε ο κύπριος φορολογούμενος έρχονται να προστεθούν στα 10 και πλέον δις που πλήρωσε ήδη για τη Λαϊκή και το 1,2 δις που έχασαν οι κάτοχοι αξιογράφων. Περιμένουμε ακόμα την αποζημίωση των κουρεμένων και των κατόχων αξιογράφων αλλά και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη εκείνων των υπευθύνων που οδήγησαν σε κατάρρευση την κυπριακή οικονομία και καταχράστηκαν τα χρήματα του κύπριου φορολογούμενου. Ελπίζουμε πως θα αναληφθούν κάποτε και οι πολιτικές ευθύνες για την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αλλά και για τις επιπτώσεις που αυτή είχε στον κύπριο φορολογούμενο πολίτη» αναφέρεται σε ανακοίνωση τύπου της ΕΔΕΚ.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Συμμαχία Πολιτών. «Στο ίδιο έργο θεατές. Ερίζει η προηγούμενη και η νυν Κυβέρνηση για το ποιος φταίει λιγότερο για την κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού, που τον οδήγησε σε κλείσιμο και ξεπούλημα. Και εξαγγέλλονται και πάλι «έρευνες» που σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν την κοινή γνώμη και να συγκαλύψουν τα λάθη τους και τις ανεπάρκειες των δικών τους ανθρώπων. Η Συμμαχία Πολιτών θέτει μια απλή ερώτηση και απαιτεί άμεση απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών: Ποιος ήταν ο σύμβουλος τους για την συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα; Ποιοι συμβούλευσαν τον Χάρη Γεωργιάδη για να κλείσει τη συμφωνία;» διερωτήθηκε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Παναγιώτης Σαββίδης.

Αβέρωφ: Έρευνες για όλες τις περιόδους

Πάντως από πλευράς του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις του το Σάββατο ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως, η καταρχήν αποδοχή της πρότασης της Ελληνικής, διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και διασφαλίζει 9,5 δισεκατομμύρια καταθέσεις. «Προέχει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Θεωρώ ότι η αποδοχή εκ μέρους της Κυβέρνησης, η καταρχήν αποδοχή της πρότασης της Ελληνικής, διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και διασφαλίζει 9,5 δισεκατομμύρια καταθέσεις. Αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό». Σημείωσε πως αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα υπάρχει αρκετός χρόνος «για να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα» για να σημειώσει πως «έρευνες αν θέλουν, να γίνουν για όλες τις περιόδους. Και το σίγουρο που θέλω να τους πω πως δεν μας αγγίζουν στον Δημοκρατικό Συναγερμό και ούτε φοβόμαστε οποιαδήποτε έρευνα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση