ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτιά και ερωτήματα προκάλεσε το άτυπο έγγραφο

Θολό τοπίο για το αν συζητήθηκε και ποιοι γνώριζαν για το περιβόητο έγγραφο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Γνώριζαν ή όχι για το άτυπο έγγραφο οι πολιτικοί αρχηγοί είναι το ερώτημα που τίθεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά και την αποκάλυψή του από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Όπως επισημαίνεται από το προεδρικό, όχι μόνο συζητήθηκε το άτυπο έγγραφο στο εθνικό συμβούλιο, αλλά είχε κοινοποιηθεί σε μερίδα μελών της διαπραγματευτικής ομάδας.

Με την αποκάλυψη του εγγράφου, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμαναν πως είχε συζητηθεί η ύπαρξή του στο εθνικό συμβούλιο. Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε πως το άτυπο έγγραφο, μαζί με το πλαίσιο Γκουτιέρες θα ήταν καλό να θεωρηθεί ως κεκτημένο. Ο Άντρος Κυπριανού και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, από την άλλη επεσήμαναν πως δε γνώριζαν το περιεχόμενο του εγγράφου και πως αυτό δεν συζητήθηκε. Το άτυπο έγγραφο πάντως, υπήρξε αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ με το κόμμα της Αριστεράς, να επικρίνει τον πρόεδρο για λανθασμένους χειρισμούς και μη αξιοποίηση ενός σημαντικού εγγράφου. ΔΗΣΥ και κυβέρνηση από την άλλη κατήγγειλαν το ΑΚΕΛ για υπόσκαψη του προέδρου ελέω προεδρικών.

Ποιοι πήραν το έγγραφο

Διευκρινήσεις στο κρατικό ραδιόφωνο για το άτυπο έγγραφο, έδωσε το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως αποκάλυψε, μια ώρα μετά την έναρξη του δείπνου, της 6ης Ιουλίου, δόθηκε το άτυπο έγγραφο Γκουτιέρες και ακολούθως κοινοποιήθηκε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη και σε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Ξεκαθάρισε πως ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο χωρίς ωστόσο να γίνει εκτενής συζήτηση. Πολιτικοί κύκλοι, εκτιμούν πάντως ότι μέσα στα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, στα οποία κοινοποιήθηκε το εν λόγω έγγραφο θα είναι αναμφίβολα και ο Τουμάζος Τσελεπής επικεφαλής του γραφείου για το κυπριακό, στο ΑΚΕΛ. Ουδόλως τυχαίο το γεγονός ότι το προεδρικό έχει τονίσει πολλάκις ότι το έγγραφο δόθηκε σε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Τι περιλαμβάνει

Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στο μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο Γκουτέρες περιλαμβάνονται πέντε επίπεδα παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης και πως δεν περιλαμβάνεται στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά αποτελεί κεκτημένο των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντάνα. Δεν έγινε ωστόσο εκτενής συζήτηση του έγγραφου λόγω της έντασης που επικράτησε στο δείπνο όπως άλλωστε ανέφερε και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Γνώριζαν Αβέρωφ - Νικόλας

Σε δηλώσεις του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως το άτυπο έγγραφο συζητήθηκε στο εθνικό συμβούλιο με συναγερμικά στελέχη να επισημαίνουν πως αυτό έγινε τόσο την 10η Ιουλίου όσο και την 11η Ιουλίου στην παρουσία του κ. Κοτζιά.

Τη συζήτηση για το άτυπο έγγραφο κατά το εθνικό συμβούλιο επιβεβαιώνει και το ΔΗΚΟ δια του Προέδρου και υποψήφιου για την προεδρία Νικόλα Παπαδόπουλου. Όπως αναφέρει όμως ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ στην «Κ» το ΔΗΚΟ δεν έχει στην κατοχή του το άτυπο έγγραφο και αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο ζητώντας του να δει το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου.

Και όσο κι αν οι κ. Νεοφύτου και Παπαδοπούλου επισημαίνουν πως συζητήθηκε το άτυπο έγγραφο, την έκπληξή του αλλά και την άγνοιά του για το άτυπο έγγραφο εξέφρασε από το πρωί της Τρίτης ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διαψεύδοντας το ότι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Σε δηλώσεις του μάλιστα στο ραδιόφωνο του Πολίτη την Τετάρτη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι βλάκες στο εθνικό συμβούλιο να μην καταλαβαίνουν τι συζητείται, εκτός όπως ανέφερε αν τέθηκε με τρόπο που κανείς να μην κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Το ότι δε συζητήθηκε το έγγραφο στο εθνικό συμβούλιο υποστήριξε και ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενώ σε ανακοίνωσή της ΕΔΕΚ επισημαίνεται πως γίνεται επιλεκτική ενημέρωση των μελών του εθνικού συμβουλίου.

Λανθασμένοι χειρισμοί και ερωτήματα

Το όλο ζήτημα της αντιπαράθεσης πάντως, προκάλεσε νέο κύμα αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης, με το ΑΚΕΛ να επικρίνει τον Πρόεδρο για λανθασμένους χειρισμούς αλλά και αποφυγή συζήτησης του εν λόγω εγγράφου με τις πολιτικές δυνάμεις. Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπέβαλε μάλιστα δύο συγκεκριμένα ερωτήματα στον Νίκο Αναστασιάδη.

«Γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν επέμενε στη συζήτησή του, αφού το έγγραφο αφορούσε την εφαρμογή της λύσης και την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε ο Στέφανος Στεφάνου επισημαίνοντας πως η δικαιολογία περί έντασης αποδεικνύει «ότι στο δείπνο δεν εξάντλησε και δεν αξιοποίησε κάθε δυνατότητα είτε για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συζητήσει είτε να εκτεθεί για την αδιαλλαξία της».

«Αντ’ αυτού» όπως είπε, «η Τουρκία έφυγε από το Κρανς Μοντανά χωρίς ο ΟΗΕ και η ΕΕ να της επιρρίπτουν καμία ευθύνη».

«Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει για τον κ. Αναστασιάδη, είναι γιατί δεν ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο του εγγράφου Γκουντέρες. Μήπως ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να αποκρύψει το γεγονός της ύπαρξης του εγγράφου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο;» διερωτήθηκε τέλος ο κ. Στεφάνου.

«Συμφωνούμε ότι το Κυπριακό – και γενικά η διακυβέρνηση του τόπου – χρειάζεται υπευθυνότητα. Πόσο υπεύθυνο είναι όμως ο Πρόεδρος να συζητά το μέλλον της Κύπρου χωρίς καμιά διαβούλευση με κανένα; Η ευθύνη για ό,τι προκύψει θα είναι αποκλειστικά του κ. Αναστασιάδη» ανέφερε για να προσθέσει πως ο «ΟΗΕ έκαμε ξεκάθαρο πώς ο ίδιος προσεγγίζει την επόμενη μέρα του Κρανς Μοντανά. Επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν αξιοποιώντας το κεκτημένο που διαμορφώθηκε. Αυτή είναι και η θέση του ΑΚΕΛ» κατέληξε.

Προεκλογικές σκοπιμότητες

Τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ δεν άφησε αναπάντητες τόσο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος όσο και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, κάνοντας λόγο για υπόσκαψη του προέδρου ελέω προεκλογικής.

«Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν πυρετό διπλωματικών διαβουλεύσεων στην έδρα του ΟΗΕ με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την προώθηση του εθνικού μας θέματος, το ΑΚΕΛ επιμένει να κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά για προεκλογικούς λόγους αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην εθνική μας υπόθεση» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το έγγραφο αυτό ξεκάθαρα και με διευκρίνιση του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ μετά από ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το δείπνο δεν συνδεόταν με την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά στο μονοσέλιδο αυτό άτυπο έγγραφο διατυπώνονταν εισηγήσεις υπό τη μορφή τίτλων για την αρχιτεκτονική επιπέδων παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης»επεσήμανε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος για να προσθέσει πως μόλις ο Πρόεδρος παρέλαβε το έγγραφο το έστειλε για απόψεις σε τέσσερα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

«Όταν έλαβε τις επισημάνσεις και κάποιες ενστάσεις αυτών των μελών, τις κατέθεσε την ίδια ώρα στο δείπνο. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, o ίδιος και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ η Τουρκία αρνήθηκε να το συζητήσει» σημείωσε διερωτούμενος «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη για το πλαίσιο Γκουτέρες και ειδικότερα για την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ήταν στην κορύφωση της και δεν υπήρχε συμφωνία, τότε πώς θα μπορούσε να συζητηθεί η αρχιτεκτονική της εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση