ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:47
18°
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Η επίσκεψη Ερντογάν στο επίκεντρο των υποψηφίων

Newsroom K

Προκλητικές και αδιάλλακτες οι θέσεις που εξέφρασε λένε τα επιτελεία των υποψηφίων

Στο επίκεντρο της κυπριακής επικαιρότητας ήταν η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, με τα επιτελεία των υποψηφίων να αναμένουν τις τοποθετήσεις του για την Κύπρο. Τα επιτελεία Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλου και ο Σταύρος Μαλάς έκαναν λόγο για αδιαλλαξία ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

ΔΗΣΥ: Προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Τη σύμπλευση Ελλάδας και Κύπρου υπογράμμισε η Εκπρόσωπος τύπου του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας τη σημασία της βελτίωσης σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τη σταθερότητα της περιοχής. «Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινές θέσεις και υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων στο εθνικό μας θέμα, και βεβαίως στο μείζον κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και σημειώνουμε την αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η λύση πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θεωρούμε ωστόσο ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα και για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες όμως σχέσεις δυναμιτίζονται από τις συνεχείς προκλητικές και αδιάλλακτες τοποθετήσεις από πλευράς της Άγκυρας αλλά και προσωπικά του κ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα συμπεριέλαβε στις απαράδεκτες αξιώσεις του και την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Μαλάς: Να αλλάξει η συνθήκη εγγυήσεων

«Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου εξελίσσονται και προχωρούν σε σχέσεις άριστης συνεργασίας και καλής γειτονίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την ίδια ενόσω αυτή παραμείνει αγκυλωμένη σε θέσεις μακράν του διεθνούς δικαίου κανόνων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε.

Ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Λωζάννη. «Αν κάτι πρέπει να αλλάξει είναι η συνθήκη εγγυήσεων και όχι η Συνθήκη της Λοζάνης διεμήνυσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Ο Σταύρος Μαλάς αφού επεσήμανε ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί την τροποποίηση της Συνθήκης της Λοζάνη υπογράμμισε: Αν είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει είναι η κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά φυσιολογικό κράτος και να απαλλαγούμε από την κατοχή. Και οφείλει ο κ. Ερντογάν να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και να μην ανοίγει άλλα κεφάλαια τα οποία έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες.

ΔΗΚΟ: Η Τουρκία δεν τιμά την υπογραφή της

Οι απαιτήσεις του κ. Έρντογαν για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνηθίζει να τιμά την υπογραφή της ανέφερε σε ανακοίνωση του επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου προσθέτοντας πως αυτό δεν εκπλήττει καθώς αυτό ακριβώς ανέδειξε πολύ πρόσφατα και η μονομερής απόφαση της τουρκικής πλευράς να αναιρέσει ακόμη μια συμφωνία- τη Συμφωνία Γ’ Βιέννης που αφορούσε τους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Αφορμή ήταν και πάλι η ίδια ανάγκη για «επικαιροποίηση».

«Η έλλειψη καλής θελήσεως της Τουρκίας και η επαναλαμβανόμενη εκ των υστέρων πρόθεση καταπάτησης συμφωνιών στις οποίες η ίδια είχε αρχικά συμβάλλει, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τις χωρίς ανταλλάγματα υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την τουρκική πλευρά στο Κρανς Μοντανά» σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Υποχωρήσεις οι οποίες πλέον αποτυπώνονται ως μέρος της διαδικασίας για το Κυπριακό στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το ίδια ερωτήματα προκαλεί και το πρόσφατο πολιτικό ολίσθημα του κ. Αναστασιάδη να εξισώσει την κατοχική Τουρκία με την Ελλάδα ως «αδελφές» χώρες με την Κύπρο» καταλήγεται στην ανακοίνωση.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η Νέα Στρατηγική που προτείνει εμμένουν στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνεχή δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους για την Τουρκία, ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών πρακτικών και ως μόνο τρόπο άσκησης πίεσης στην Τουρκία για τις υποχωρήσεις που οφείλει να κάνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ