ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 21:16
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ιωνάς: Και το 2008 απονεμήθηκε προεδρική χάρη σε παιδεραστές

Newsroom K

Απάντηση στις καταγγελίες περί προεδρικής χάρης σε παιδεραστή από τον Πρόεδρο, τι λέει το ΑΚΕΛ

«Εν αντιθέσει με το παρελθόν, η απονομή χάριτος από το Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη δεν δόθηκε σε όλους ανεξαιρέτως αλλά με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν για πρώτη φορά αφού διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες του συστήματος που εφαρμόζονταν. Συγκεκριμένα το 2008, στη βάση του καταλόγου που τότε ετοιμάστηκε, απονεμήθηκε προεδρική χάρη μεταξύ άλλων και σε 22 άτομα που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, περιλαμβανομένων περιπτώσεων αιμομιξίας, βιασμού και διαφθοράς παιδιών – ανηλίκων τόσο άνω όσο και κάτω των 13 ετών» αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, μετά και τις επικρίσεις που δέχτηκε ο Πρόεδρος για την προεδρική χάρη σε παιδεραστή.

Αυτούσια η ανακοίνωση


Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις της Βουλευτού κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου για το θέμα της απόδοσης προεδρικής χάριτος σε καταδικασθέντα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης, θα ήθελα καταρχάς να διευκρινίσω ότι, η απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκε μετά από τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα σε κατάλογο καταδικασθέντων που καταρτίστηκε στη βάση κριτηρίων και υποβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, στα πλαίσια της πρακτικής που εφαρμόζεται λόγω ανάληψης των καθηκόντων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας - μιας πρακτικής που ακολουθείται από το 1960 – και όχι μετά από αξιολόγηση συγκεκριμένων ατόμων.

Πρέπει να τονίσω ότι, εν αντιθέσει με το παρελθόν, η απονομή χάριτος από το Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη δεν δόθηκε σε όλους ανεξαιρέτως αλλά με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν για πρώτη φορά αφού διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες του συστήματος που εφαρμόζονταν. Συγκεκριμένα το 2008, στη βάση του καταλόγου που τότε ετοιμάστηκε, απονεμήθηκε προεδρική χάρη μεταξύ άλλων και σε 22 άτομα που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, περιλαμβανομένων περιπτώσεων αιμομιξίας, βιασμού και διαφθοράς παιδιών – ανηλίκων τόσο άνω όσο και κάτω των 13 ετών.

Το 2018, με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν αποκλείστηκαν από την δυνατότητα απονομής χάριτος πέραν από τους ισοβίτες και όσοι είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων ηλικίας μέχρι 13 ετών ή σε βάρος ανηλίκων μέχρι και τρίτου βαθμού συγγένειας. Η απονομή χάριτος δόθηκε με βάση τις κατηγορίες των αδικημάτων και όχι με βάση συγκεκριμένα άτομα που περιλαμβάνονταν στο κατάλογο, στον οποίο εκτός από το συγκεκριμένο κατάδικο υπάρχουν και άλλοι με το ίδιο αδίκημα.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, στη θέσπιση ακόμα πιο αυστηρών κριτηρίων, ώστε μελλοντικά να αποφεύγεται η απονομή χάριτος σε όσους καταδικάζονται για όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του για περαιτέρω βελτίωση του συστήματος σε σχέση με εκείνο που ακολουθείτο στο παρελθόν. Επίσης, εντάσσεται στα πλαίσια της λήψης δεκάδων μέτρων που πάρθηκαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται επί της παρούσας διακυβέρνησης για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και τα οποία αναγνωρίζονται από όλους.

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων, έχει λάβει τις εκθέσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αύριο θα υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα εισήγηση για προώθηση της δικαστικής διαδικασίας, ώστε να τεθεί υπό την επίβλεψη της Αρχής το συγκεκριμένο πρόσωπο. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεδρία θα εξετάσει τα μέτρα εποπτείας που μπορούν να ληφθούν για το πρόσωπο αυτό, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, καθώς και θα επαναξιολογήσει την διαδικασία χειρισμού των περιπτώσεων αυτών, περιλαμβανομένης και δυνατότητας να ενημερώνεται εγκαίρως το θύμα για την επερχόμενη ημερομηνία αποφυλάκιση του θύτη.

ΑΚΕΛ προς Ιωνά: Θα αναλάβετε τις ευθύνες σας ή θα τα ρίχνετε στους προηγούμενους;

Άμεση απάντηση στη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, έδωσε το ΑΚΕΛ με σχετική ανακοίνωση. Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ 

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την απόφαση του Προέδρου να αποφυλακίσει παιδεραστή, καταφεύγει στη γνωστή επωδό ότι το έκαναν και οι προηγούμενοι.

Στον υπουργό εναπόκειται να αποδείξει αυτά που λέει. Εν πάση περιπτώσει οι οδηγίες του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, ήταν ακριβώς να μην δίνεται χάρη σε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, εμπορία ναρκωτικών και βαρυποινίτες. Αυτό καταδεικνύεται από σχετική δήλωση του τότε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Άκη Παπασάββα, ο οποίος στις 13 Αυγούστου το 2008, με αφορμή τις αποφυλακίσεις δήλωνε ότι, «η απόφαση λήφθηκε με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν αποφυλακίσεις καταδικασθέντων για υποθέσεις ναρκωτικών, σεξουαλικών εγκλημάτων ή βαρυποινιτών». »  

Επιτέλους κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση σας θα αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη για δικές σας αποφάσεις και ενέργειες ή απλά θα τα ρίχνετε συνεχώς στους προηγούμενους;», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ