ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κασουλίδης: Δε θα δεχθούμε αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης για Τουρκία

Η Κύπρος δε θα αποδεχθεί ούτε άνοιγμα κεφαλαίων, ούτε και φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, τόνισε ο ΥΠΕΞ

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε άνοιγμα κεφαλαίων, ούτε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ούτε και φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων (visa), τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την σημερινή του παρέμβαση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, για την προετοιμασία των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, που τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση για την πορεία της Τουρκίας και την εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό με την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος, δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε άνοιγμα κεφαλαίων, ούτε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, ούτε φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων. Επί του τελευταίου, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, καθώς επίσης και την ανάγκη για συνεργασία της Άγκυρας με όλα τα Κράτη-Μέλη στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Επιπλέον κατά τη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ο Υπουργός εξήγησε στους ομολόγους του ότι η Κύπρος έχει την ακράδαντη πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ενώ επεσήμανε ότι απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές.

Κατά τη συζήτηση των Υπουργών για την ενότητα των Συμπερασμάτων που αφορούν στη Μετανάστευση, ο Ι. Κασουλίδης υποστήριξε όπως η ΕΕ ακολουθήσει μία ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης των μεταναστευτικών πιέσεων. Τόνισε επίσης την ανάγκη για έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα Κράτη-Μέλη πρώτης γραμμής και την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Τέλος, όσον αφορά στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην υπό διαμόρφωση Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, η οποία θα πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συνθήκης και με σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας, του μη αποκλεισμού και της αυτονομίας της ΕΕ, με αποκλειστικούς δικαιούχους τα κράτη – μέλη της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X