ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων ενόψει γεώτρησης Exxon

Τουρκία και Τ/κ αυξάνουν φραστικά την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το χαρτί της τεχνητής έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιστρατεύει και πάλι η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας που από τον επόμενο μήνα επιστρέφουν σε φάση κινητικότητας. Η επικείμενη έναρξη των εργασιών στο τεμάχιο 10, από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ Καστελόριζου και δυτικών ακτών της Κύπρου έχει εκτοξεύσει την τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Η Άγκυρα σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, ανεβάζει το θερμόμετρο μετατοπίζοντας Ανατολικότερα, εδώ και δυο εβδομάδες το επίκεντρο των προκλητικών κινήσεων στην περιοχή του Αιγαίου. Στην προσπάθεια αυτή η Άγκυρα χρησιμοποιεί πρώτον τις φραστικές επιθέσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου και δεύτερον τους λεονταρισμούς με βολές, όπως υποστηρίζει, υποβρυχίων σε θαλάσσιους στόχους πλησίον του ερευνητικού σκάφους Barbaros. Τακτική που δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας όπως αυτοί έχουν ανακοινωθεί, σε πρώτη φάση, από την Exxon Mobil – Qatar Petroleum αλλά και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να μην επιτρέψει στο ερευνητικό τουρκικό σκάφος να πραγματοποιήσει έρευνες εντός περιοχών της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Κανονικά οι εργασίες

Στη Λευκωσία η προσπάθεια της Τουρκίας να αυξήσει σταδιακά την ένταση στην περιοχή παρακολουθείται, πλην όμως δεν επηρεάζει τα επόμενα βήματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Απέναντι στην πασιφανή προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν κλίμα ψυχολογικής πίεσης, με βολές πολεμικών πλοίων αλλά και φραστικών απειλών, η κυβέρνηση αποφεύγει με κάθε τρόπο να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας, λένε πηγές στην «Κ».

Μια τακτική η οποία θα συνεχισθεί, όπως πιστεύεται, ακόμα και όταν το τρυπάνι της κοινοπραξίας του 10 φθάσει στην περιοχή και οι Τούρκοι εντείνουν τις πιέσεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές Κύπρου - Ελλάδας και εταιρειών κάτι που όπως μας υποδείχθηκε προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, όταν ξεκινούσαν οι εργασίες στο τεμάχιο 11. Το κέντρο βάρους των μέτρων που λαμβάνονται κινούνται σε διπλωματικό επίπεδο και σκοπό έχουν να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια δραστηριότητας του τουρκικού γεωτρύπανου εντός περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ. Επί του προκειμένου οι απόψεις που εκφράζονται θέλουν το τουρκικό γεωτρύπανο να κινείται σε περιοχές εκτός ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα στις βόρειες θάλασσες που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία.

Προς εταιρείες

Εν αντιθέσει με την Τουρκία η οποία επικεντρώνεται σε ενέργειες επί της θαλάσσης, η τοποθέτηση του καθεστώτος των κατεχομένων μέσω του Κουτρέτ Οζερσάι αποτελεί το δεύτερο σκέλος της τουρκικής τακτικής να μπλοκάρει τις εργασίες στην ΑΟΖ. Τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» περί δικαιωμάτων των Τ/κ στο τεμάχιο 10 φανερώνουν τις τουρκικές επιδιώξεις να ασκήσουν πιέσεις στις εταιρείες στις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί τεμάχια, κάτι που έγινε τόσο στο τεμάχιο 11 όσο και στο 6 χωρίς αποτέλεσμα. Και στις δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις η στάση που επιδείχθηκε από γαλλικής πλευράς ήταν καθοριστικής σημασίας, αποτρέποντας τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Το ίδιο μήνυμα μετέφερε στη Λευκωσία ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της «Κ». «Η Γαλλία θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της εντός της ΑΟΖ» φέρεται να είπε στις εδώ επαφές του ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Η φρεγάτα «Σαλαμίς»

Ένα κομμάτι των τουρκικών κινήσεων στην περιοχή σχετίζεται και με τη συνεχή παρουσία πολεμικών μέσων της Ελλάδας, τα οποία σε μια περίπτωση όπως έγινε γνωστό, εμπόδισαν την είσοδο του Barbaros για έρευνες σε περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εδώ οι απόψεις που εκφράζονται από στρατιωτικές πηγές λένε πως η Άγκυρα δεν ανέμενε την αντίδραση των πολεμικών πλοίων της Ελλάδας. Στρατιωτικές πηγές από την Αθήνα αν και ρίχνουν στα μαλακά τα όσα φαίνεται να διημείφθησαν με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το Barbaros, λένε πως η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή θα συνεχισθεί όσο χρειασθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ελληνικό Πεντάγωνο σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου έδινε παρουσία στην περιοχή με το πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη για το Λίβανο, στην παρούσα φάση έστειλε μια φρεγάτα που κινείτο εντός του Αιγαίου.

Η Exxon

Από πλευράς της αμερικάνικης ExxonMobil, το παράθυρο εργασιών που έχει δοθεί για το τεμάχιο 10, είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έντυπης «Κ» της περασμένης Κυριακής η καθοριστική περίοδος είναι στα μέσα Νοεμβρίου όπου αναμένεται η έναρξη της πρώτης γεώτρησης. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά λένε όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν και μετά το πέρας της πρώτης στα μέσα Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει και δεύτερη αρχές Ιανουαρίου του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X