ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με ουρά η άμεσα θετική απάντηση Ακιντζί για αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Επιθυμία της τ/κ πλευράς η διεύρυνση εξουσιών της τ/κ συνιστώσας πολιτείας και όχι της κεντρικής κυβέρνησης. Τα περιθώρια όμως στενά.

Ενώ ξεδιπλώνεται το νήμα αναφορικά με το παρασκήνιο που οδήγησε στην ανάδυση της «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας εκ μέρους της ε/κ πλευράς, κίνηση που όπως έχει καταγράψει η «Κ» αναμένεται να κινήσει τις μηχανές των εξελίξεων που έπονται, μια σειρά πληροφοριών δείχνουν το γιατί σήκωσε αμέσως το γάντι ο Μουσταφά Ακιντζί και απάντησε θετικά στο να συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Όπως προκύπτει, στη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση από τ/κ πλευράς, υπήρχε έντονη η τάση της ενδυνμάμωσης, όχι της κεντρικής κυβέρνησης αλλά της συνιστώσας τ/κ πολιτείας. Ως εκ τούτου και ενώ έκανε την κίνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αποκέντρωση εξουσιών, αυτομάτως η τ/κ πλευρά συναίνεσε, αλλά τα δεδομένα δεν είναι τόσο απλά όσο τυχόν φαίνονται.

Δυο είναι οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο. Ο πρώτος είναι ο όρος που θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο δεύτερος τα ίδια τα περιθώρια διαπραγμάτευσης αυτής καθαυτής της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

Τι θα ζητήσει ο Αναστασιάδης 

Από μια εντελώς πραγματιστική οπτική, η κίνηση Αναστασιάδη δεν εμπεριέχει καμία δέσμευση για τη συνέχεια αλλά λειτούργησε για να επανέλθει το Κυπριακό σε πλαίσιο συζήτησης. Υπενθυμίζεται πως καταγγεγραμμένο δεν υπάρχει κάτι πέριξ της αποκέντρωσης της ομοσπονδίας, πέραν του τι θα γίνει στη συνέχεια. Ωστόσο τώρα, πολιτικά, όπως έχουν έρθει τα πράγματα και με τον Μουσταφά Ακιντζί να έχει δεχτεί τη συζήτηση, είναι απίθανο όπως ειπώθηκε στην «Κ» να μην θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δικούς του όρους. 

Βασικότερος δε αυτών, να βγει μια κοινή ανακοίνωση για συζήτηση/διαπραγμάτευση που να αναφέρει πως θα λάβει χώρα στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, πριν καν ξεκινήσει η όποια νέα φάση. Το άμεσο ερώτημα είναι το τι θα πράξει σε εκείνη την περίπτωση ο τ/κ ηγέτης αλλά και η Τουρκία κατ' επέκταση.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση αμφότερων, αν θέσει θέμα πλαισίου Γκουτέρες σε ανακοίνωση ο Αναστασιάδης 

Η φιλολογία του προηγούμενου διαστήματος είχε να κάνει με το τέλος της διαδικασίας όπως είναι γνωστή και πως το πλαίσιο Γκουτέρες δεν υφίσταται. Φιλολογία που δεν έχει σχέση με τις θέσεις της ε/κ πλευράς, που επεδίωξε να κρατήσει ζωντανό το πλαίσιο Γκουτέρες, με την κίνηση για αποκέντρωση των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.  

Από την άλλη πλευρά, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν απολαμβάνει πλέον της εμπιστοσύνης της Τουρκίας, όπως έχουν αναδείξει τα ρεπορτάζ της «Κ». Σημειολογικά, το ότι αρνήθηκε ακόμη και να έχει έναν φιλικό καφέ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έχει τη σημασία του, ειδικά αφότου ο τελευταίος είχε μετέπειτα, τελικά, συνάντηση και συζήτηση με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Τα στενά όρια 

Και στον πυρήνα όμως της συζήτησης για αποκέντρωση της ομοσπονδίας, λίγα διαφαίνεται πως είναι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, στα οποία θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως η ε/κ πλευρά.

Οι δε πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως το μοντέλο διακυβέρνησης είναι σχεδόν συμφωνημένο μέχρι σήμερα, άρα και τα περιθώρια στενά.  

Χωρίς ωστόσο την ίδια ώρα όπως επιμένουν οι πληροφορίες να επηρεάζεται η γενική στόχευση της λύσης στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, από τα τεκταινόμενα. Όλα αυτά συνάδουν προς την πολιτική μανούβρα Αναστασιάδη. 

Ελλάδα-ΕΕ

Την ίδια ώρα κι εφόσον έπεσε η πρόταση από την ε/κ πλευρά, η μπάλα πάει και στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ. Όχι για το διαπραγματευτικό του θέματος, αλλά για το αν συναινενούν στην αποκέντρωση των εξουσιών. Καταρχήν πρέπει να τονιστεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ήταν ενήμερη των κινήσεων Αναστασιάδη. 

Υπάρχει ένας αστερίσκος, ωστόσο είναι περισσότερο εσωτερικών θεμάτων στην Ελλάδα εφόσον αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα τόσο με την ΠΓΔΜ όσο και εντός, στο δρόμο προς τις εκλογές.

Ήξερε για τις κινήσεις Αναστασιάδη, η ελληνική πλευρά

Τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε συναντήσεις που έχουν λάβει χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με συμμετοχή Κυπρίων αξιωματούχων, το μήνυμα είναι πως δύναται να υπάρξει απτή πρόοδος στο κυπριακό, και είναι στο χέρι της Τουρκίας να μη βάλει άλλα προσκόμματα. Τα οποία είναι σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός οι δημοτικές εκλογές που έχει ενόψει ο Ερντογάν, οπότε και προβάλλει ξανά ο παράγων Μπαχτσελί και αφετέρου οι επερχόμενες εξελίξεις με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές είπαν στην «Κ» πως αμφότερα τα σημεία έχουν τη σημασία τους, χωρίς να εκφράζουν ειδικά ανησυχία για την ΑΟΖ, όσο προσδοκία για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που ίσως καταστούν βαρόμετρο θετικών εξελίξεων.  

Ως προς την ΕΕ τα δεδομένα με την αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση, δεν την εμπλέκουν εφόσον όπως προκύπτει, θα υπάρχει σε περίπτωση λύσης εφαρμογή κεκτημένου σε όλη την Κύπρο. Αν ωστόσο υπάρξει παραβιάση αυτού, δεν θα ζητηθεί ο λόγος από τη συνιστώσα πολιτεία αλλά από την κεντρική κυβέρνηση. 

Με αυτό σαν δεδομένο, δεν αναμένεται να υπάρχουν συνακόλουθα και αντιρρήσεις. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση