ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:12
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Παρέμβαση Μογκερίνι προς Τσαβούσογλου για Κύπρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου για ανασυγκρότηση του Ιράκ στο Κουβέιτ

Την ανησυχία της Ε.Ε. για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται να μετέφερε στην τουρκική πλευρά η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Φρεντερίκα Μογκερίνι, όπως μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θέμα της συνάντησης οι τουρκικές προσκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαρισμό στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν

Στο όλο θέμα παρέμβαση υπήρξε και σήμερα από την Κομισιόν με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς, προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα» ( όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου).

Σε σχέση με το περιστατικό του εμβολισμού του πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στη περιοχή των Ιμίων, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε πως «η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και «καθώς η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως», επανέλαβε τη χθεσινή έκκληση προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών», είπε. Επιπλέον «η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι το πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής επιτελούσε αποστολή την οποία συγχρηματοδοτούσε η ΕΕ, τονίζοντας ότι «αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που ενισχύει τη δήλωσή μου, καθώς ο Ευρωπαίος φορολογούμενος συμβάλλει στην αποτελεσματική αστυνόμευση του εξωτερικού συνόρου της ΕΕ και ότι τίποτα άλλο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ