ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:29
13°
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Μουρμουρητά από Ισραήλ για πώληση ΦΑ από «Αφροδίτη»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι Ισραηλινοί επικαλούνται την έλλειψη συμφωνίας με την Κύπρο για εκμετάλλευση ΦΑ στη μέση γραμμή των ΑΟΖ

Προτού στεγνώσει το μελάνι από τις πληροφορίες για πιθανή συμφωνία Shell με τις εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα «Αφροδίτη» για την αγορά ΦΑ, εμφανίσθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ισραηλινού ενεργειακού ιστότοπου Globes στη γειτονική χώρα καταγράφονται αρνητικές απόψεις για τις εν λόγω πληροφορίες.

Το όλο θέμα που εγείρεται φαίνεται να ξεκινά από τις εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα στο κοίτασμα Ishai, το οποίο βρίσκεται κοντά στην μέση γραμμή των οικονομικών ζωνών Κύπρου και Ισραήλ στο ύψος που είναι το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Οι διαχειριστές του ισραηλινοί κοιτάσματος, Opportunity Energy Resources LP (TASE: ISOP.L), Nammax Oil and Gas Ltd., η Eden Energy Discoveries Ltd. (TASE: EDN) και η AGR Petroleum Services Holdings AS, θορυβημένοι από τις πληροφορίες απευθύνθηκαν στο Επίτροπο Πετρελαίων Yosi Wurzburger και στον υπουργό Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδατικών Πόρων Yuval Steinitz επιδιώκοντας να μάθουν τα βήματα της ισραηλινής κυβέρνησης προκειμένου να διαφυλαχθούν, όπως υποστηρίζεται τα δικαιώματα του Ισραήλ στο «Αφροδίτη».

Οι εταιρείες επικαλούνται την απουσία συμφωνίας Κύπρου- Ισραήλ να ρυθμίζει το καθεστώς εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που βρίσκονται στην μέση γραμμή. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κύπρος και από το Ισραήλ βρίσκονται σε συζητήσεις για το εν λόγω θέμα από το 2010 χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε μια κοινή φόρμουλα.

Όπως είχε γράψει παλαιότερα η «Κ» η ισραηλινή πλευρά φέρεται να διεκδικεί ένα μερίδιο από το «Αφροδίτη» της τάξης του 6% με την κυπριακή πλευρά να συμφωνεί σε ένα ποσοστό του 2%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ