ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:29
13°
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ο Ερντογάν παρεμβαίνει στην πληθυσμιακή σύνθεση των κατεχομένων

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η οικονομική ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» σχετίζεται άμεσα με την πληθυσμιακή της σύνθεση, σημείωσε

«Για να εξασφαλιστεί η οικονομική ισότητα των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, η Βόρεια Κύπρος πρέπει να έχει μεγαλύτερο πληθυσμό (από αυτόν της Νότιας Κύπρου-ελεύθερων περιοχών)». Αυτή την ιδέα φαίνεται πως πρόβαλλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, στα πλαίσια της πρόσφατης συνάντησης του με την τ/κ αντιπροσωπεία στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

Την είδηση μεταδίδει το Πρακτορείο Ντογάν και την αναμεταδίδουν διάφορα τ/κ ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Το τουρκικό πρακτορείο στηρίζει την είδηση του σε πληροφορίες από «διπλωματικούς κύκλους».

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, η οικονομική ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» σχετίζεται άμεσα με την πληθυσμιακή της σύνθεση. «Οι ε/κ έχουν έναν πληθυσμό του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Η εξασφάλιση ισορροπίας με την Νότια Κύπρο (στο πεδίο του πληθυσμού) εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τ/κ λαού», φαίνεται πως επεσήμανε στους Τουφάν Έρχιουρμαν και Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν υπάρχουν χιλιάδες Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό. Η τ/κ πλευρά θα μπορούσε να λάβει πρωτοβουλίες για να επενδύσουν αυτά τα άτομα στη Βόρεια Κύπρο και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή τους στο νησί. Η Άγκυρα υποστηρίζει αυτήν την προοπτική.

Ο Ερντογάν μιλά για την ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά το πεδίο του φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε στην τ/κ αντιπροσωπεία ότι η τουρκική πλευρά θα διαφυλάξει τα συμφέροντα του τ/κ λαού με αποφασιστικότητα.
«Οι ε/κ είτε θα αναμένουν την λύση είτε, σε περίπτωση που δεν θα αναμένουν την λύση, θα εντάξουν τους τ/κ στην διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μια άλλη κατάσταση», φέρεται να δήλωσε.

Η απογοήτευση της Άγκυρας

Στα πλαίσια της επαφής με την τ/κ αντιπροσωπεία, η Άγκυρα εξωτερίκευσε και την απογοήτευση της για την στάση που τηρούν τα κατεχόμενα σε μια σειρά ζητημάτων. Από ότι φαίνεται η τουρκική πλευρά πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην υπόθεση Αφρίκα. Το Πρακτορείο Ντογάν που μεταδίδει την είδηση και κάνει λόγο για «περιθωριακές ομάδες στην ΤΔΒΚ που προκαλούν συμβάντα με δημοσιεύματα που είναι κατά της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το τ/κ Πρακτορείο, η τ/κ πλευρά θεωρεί «κατανοητούς» τους προβληματισμούς της Άγκυρας που έρχονται στο προσκήνιο σε μια τόσο «ευαίσθητη» περίοδο, την οποία διανύει η Τουρκία.

Η συζήτηση για την τ/κ οικονομία με τον κ. Γιλντιρίμ

Στην Άγκυρα, η τ/κ αντιπροσωπεία, εκτός από τον Πρόεδρο Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ και σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν τα οικονομικά ζητήματα.

Το επίμαχο τουρκικό δημοσίευμα φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική λεπτομέρεια. Η τ/κ πλευρά μοιράστηκε με την Άγκυρα ένα αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά περιοχές Αμμοχώστου και Λευκωσίας, όπου ζουν οικογένειες εποίκων. Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται στην περιοχή «Μάρας-Βαρώσι» της Αμμοχώστου και στην παλαιά πόλη της κατεχόμενης Λευκωσίας. Το τ/κ σχέδιο προβλέπει την δημιουργία κέντρων νεότητας και συνεργασία με πανεπιστήμια. Η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά αυτό το σχέδιο.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά και η Άγκυρα αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους στο μέλλον, για να προλάβουν την «παραπληροφόρηση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ