ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Π. Λεωνίδου: Συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο «η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Στο Διεθνές Συνέδριο, «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονική, συμμετείχε ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Πανίκος Λεωνίδου.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), τη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (COMECE), τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο κύριος Λεωνίδου, είχε τη τιμή να συντονίσει, μαζί με την κα Κατερίνα Πεκρίδου, υπεύθυνη προγράμματος Θεολογίας και Σπουδών της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, την Στρογγυλή Τράπεζα III: Χριστιανικές αξίες και Εκκλησιαστική Έκφραση.

Σε αυτήν συμμετείχαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, η Επίσκοπος Mariano Crociata, Πρόεδρος της Επιτροπής των Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επίσκοπος δρα Dagmar Winter, Αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Εκκλησία της Αγγλίας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέρων Ελισαίος, η Καθηγήτρια κα Manuela Scheiba, Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Anselmianum της Ρώμης, η καθηγήτρια κα Νίκη Παπαγεωργίου, Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και ο καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κατά την παρέμβασή του στην έναρξη της συζήτησης, ο κύριος Λεωνίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ βαρύνουσας σημασίας την απόφαση των διοργανωτών για την πραγματοποίηση του παρόντος Συνεδρίου. Η επιλογή της θεματικής του Συνεδρίου απαντά σε κρίσιμες προκλήσεις που καλείται να απαντήσει η σημερινή Ευρώπη στο σύνολό της. Ποιο θα είναι το μέλλον της.

Επί ποιων αξιών θα στηριχθεί και ποια θα είναι τα ενοποιητικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στους λαούς της Ευρώπης να συγκροτήσουν μια διακριτή, στο παγκόσμιο σύστημα, πολιτική και πολιτισμική ενότητα.

Μια ενότητα που θα σέβεται και δεν θα ισοπεδώνει τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού. Αλλά θα τις αντιμετωπίζει ως πολύτιμη συνεισφορά στην κοινότητα αυτής της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης».

«Όλοι, δυστυχώς», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυπριακής Αντιπροσωπείας, «διαπιστώνουμε μια τάση ιδιαίτερα ισχυρή σε κάποιους κύκλους, για την απάλειψη των παραδοσιακών αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Υποβάθμιση των κλασικών σπουδών, υποτίμηση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, εξοβελισμός του χριστιανικού παρελθόντος».

«Αποκορύφωση αυτής της τάσης», συνέχισε, «είναι το νεόκοπο ρεύμα της λεγόμενης ατζέντας WOKE κουλτούρας που επιδιώκει να ρίξει στην πυρά τα σπουδαιότερα πνευματικά επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στο όνομα μιας ολοκληρωτικής πολιτικής ορθότητας».

Ο κύριος Λεωνίδου ανέφερε ακόμα πως, «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η δισχιλιετής χριστιανική πνευματική προσφορά χαρακτηρίζεται ως αντιδραστική και οπισθοδρομική. Κι όμως, ποια θα ήταν η Ευρώπη χωρίς τους Πατέρες της Εκκλησίας, χωρίς τους υπέροχους Ναούς της -και η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλούς από αυτούς- χωρίς τις ψαλμωδίες αλλά και την εκκλησιαστική μουσική της. Ή ακόμη στα καθ’ ημάς, θα υπήρχε άραγε ο ελληνισμός χωρίς την Ορθοδοξία; Θα επιβίωνε ως διακριτό έθνος στα ζοφερά χρόνια του τουρκικού ζυγού; Ας αναλογιστούμε μόνον τι θα συνέβαινε αν στο νησί μου, την Κύπρο, τόσο μακριά από τον βασικό ελληνικό κορμό, αν δεν ήταν η Ορθοδοξία και η Εκκλησία να κρατούν ψηλά το φρόνημα, θα είχε ο ελληνισμός καμία ελπίδα;»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κύριος Λεωνίδου, σημείωσε ότι, «οι αποδομητικές αντιλήψεις είναι και ανιστόρητες και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για το αύριο της Ευρώπης. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας. Τη στιγμή μάλιστα που οι απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ποικίλες και σοβαρές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση