ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Ετοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

«Eπιζητούμε συνέχεια των διαπραγματεύσεων, μέσα από την καθιερωμένη και συμφωνημένη διαδικασία, στο πλαίσιο των αποφάσεων των ΗΕ»

ΑΜΠΕ

Έτοιμος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού από το σημείο όπου διακόπηκαν και εντός του «πλαισίου Γκουτέρες», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, και θα επαναλάβω στην κυρία Λουτ αυτό που αρκετές φορές διαμήνυσα στον κ. Γκουτέρες. Ότι επιζητούμε συνέχεια των διαπραγματεύσεων, μέσα από την καθιερωμένη και συμφωνημένη διαδικασία, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και με δεδομένο το “πλαίσιο Γκουτέρες”», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξηγώντας, παράλληλα, ότι μια δίκαιη λύση του Κυπριακού σημάνει πλήρη ισχύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. «Πιστεύω ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να βρούμε δρόμους και τρόπους συνεννόησης. Αρκεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα ελέγχει και θα ευθυγραμμίζει την Κύπρο με δικά της συμφέροντα ή στόχους», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι στη Διάσκεψη στον Κραν Μοντανά, οι δύο πλευρές έφτασαν πολύ κοντά σε λύση, καθώς στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις και κατατέθηκαν για πρώτη φορά προτάσεις για τις εδαφικές αναπροσαρμογές πάνω σε χάρτη. «Δυστυχώς η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει τον έλεγχο που θεωρεί ότι πρέπει να έχει στην Κύπρο είτε μέσω εγγυήσεων είτε μέσω στρατιωτικής παρουσίας. Μέχρι την τελευταία στιγμή αξίωναν μόνιμη στρατιωτική βάση. Ήταν μόνο η δική μας πλευρά που κατέθεσε και γραπτώς προτάσεις, ανταποκρινόμενη στο πλαίσιο του ΓΓ», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ερώτηση αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
Αναφορικά με τις «κόκκινες γραμμές» της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι η λύση θα πρέπει να τερματίζει την κατοχή και τα αυθαίρετα αποτελέσματα της εισβολής. «Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αποτρέπει και την πιθανότητα επανάληψης της εισβολής. Γι’ αυτό είναι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων και των όποιων δικαιωμάτων επέμβασης», συμπληρώνει.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξε «κλίμα εκδικητικότητας» απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά το 2004, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι το διεθνές κλίμα μετά το δημοψήφισμα ήταν δύσκολο, καθώς δεν μπορούσε να γίνει πάντα κατανοητό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με δεδομένο το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδίωκε με ζήλο μια συμφωνία για λύση. Το κλίμα αυτό, συμπληρώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σταδιακά αποκαταστάθηκε, ενώ τα τελευταία χρόνια, με τον ενεργητικό ρόλο της εντός της ΕΕ, η Κύπρος έχει πλήρως αποκαταστήσει την παρουσία της και προβάλλει την πρόσθετη αξία που μπορεί να έχει για την Ευρώπη ως ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση