ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επανήλθαν αναπνευστήρες και εσωτερική τρόικα λόγω Δημητριάδη

Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων οι αποκαλύψεις του για τον Μάρτιο του 2013

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι αποκαλύψεις του βιβλίου του Πανίκου Δημητριάδηγια τον Μάρτη του 2013 και τα περί εμπλοκής του Νίκου Αναστασιάδη, στην ιδέα του κουρέματος, αναμόχλευσε θύμησες του Μάρτη του 2013, λίγο πριν από τον προεκλογικό. Ήδη τα κόμματα πήραν θέσεις μάχης, ρίχνοντας βολές.

Ως χειριστή του αναπνευστήρα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου τον τέως Κεντρικό Τραπεζίτη Πανίκο Δημητριάδη, μιλώντας για τον ρόλο και τη δράση του την περίοδο 2012-2013.

«Τι να μας πει ο άνθρωπος που ομολόγησε ότι «κρατούσε στον αναπνευστήρα» τη Λαϊκή Τράπεζα για να την φορτώσει στον επόμενο Πρόεδρο;» διερωτήθηκε ο Πρόδρομος Προδρόμου επισημαίνοντας πως ήταν «ο άνθρωπος που ανέλαβε και κράτησε μια τράπεζα «στον αναπνευστήρα», όπως ο ίδιος παραδέχτηκε. Προκειμένου να τη φορτώσει στον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Ο «αναπνευστήρας» του κ.Δημητριάδη ήταν τα δισεκατομμύρια E.L.A. που φορτώθηκε η Κύπρος».

«Ο κ.Πανίκος Δημητριάδης» συνέχισε «ήταν ο άνθρωπος που όπως διαβεβαίωνε ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Φθινόπωρο 2012, «είχε κλείσει τη διαπραγμάτευση για τα χρηματο-οικονομικά». Είχε κάνει τη γενική συμφωνία και για τράπεζες και για τον Συνεργατισμό. Στο Μνημόνιο για την Κύπρο που ετοιμάστηκε ήδη από το 2012 και βρήκε μπροστά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντίθετα από την περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας, δεν περιλαμβανόταν το τραπεζικό σύστημα. Άφησε τις τράπεζες, δηλαδή τους καταθέτες, στη μοίρα του... ‘αναπνευστήρα’» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ως διοικητής της Κεντρικής ο κ.Πανίκος Δημητριάδης είχε προετοιμάσει, με το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο που έμελλε να επιβάλει τη γνωστή «εξυγείανση» στις τράπεζες. Το νομοσχέδιο που ψήφισε τελικά η Βουλή, μετά την απόρριψη της πρώτης απόφασης του Γιούρογκρουπ για ηπιότερη μεταχείριση (ειδικό τέλος 6,75% και 9,9%), είχε ημερομηνία Ιανουαρίου 2013. Είχε προετοιμαστεί ήδη από τον Νοέμβριο 2012, δηλαδή πριν τις προεδρικές εκλογές» όπως σημείωσε.

«Δεν ξέρουμε τι επιζητεί με τις παρεμβάσεις του ο κ.Δημητριάδης.

Το βέβαιο είναι ότι μας θυμίζει τις ευθύνες και εκείνων που εμπόδισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τηρήσει τη δέσμευσή του όταν απέρριψαν τη σχετική απόφαση του Γιούρογκρουπ και έτσι οδήγησαν στο τελικό ‘κούρεμα’».

Στις βολές και ο Νικόλας

Δεν άφησε εκτός επικρίσεων τον Νικόλα Παπαδόπουλο καθώς όπως σημείωσε «την τραγικότητα των στιγμών συγκεφαλαιώνουν τα όσα έκανε τότε ο υποψήφιος σήμερα κ.Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ενώ καταψήφισε το ειδικό τέλος 6,75% έως 9,9% τελικά ψήφισε το «κούρεμα», το ύψος του οποίου αποφάσισαν τελικά ο κ.Δημητριάδης με την Τρόϊκα».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη αίσθηση και σχολιασμούς από το στρατόπεδο του ΑΚΕΛ προκάλεσαν οι δηλώσεις του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος δεσμεύτηκε πως με την εκλογή του θα διερευνήσει τις ευθύνες του Πανίκου Δημητριάδη.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης μίλησε για προσπάθεια φίμωσης του κ. Δημητριάδη από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ το επιτελείο του Σταύρου Μαλά του θύμισε τις ευθύνες των δικηγορικών γραφείων.

ΑΚΕΛ: Να διαφανούν και οι πολιτικές ευθύνες

«Ο κ. Ν. Παπαδόπουλος, αντί να αξιοποιήσει τις αναφορές του κ. Δημητριάδη που για πολλοστή φορά επαναβεβαιώνουν πόσο ολέθριοι ήσαν οι χειρισμοί Αναστασιάδη στο κούρεμα καταθέσεων, επέλεξε να απειλεί με ποινικές έρευνες τον τέως ΔΚΤΚ, σε μια προφανή προσπάθεια να τον φιμώσει.

Κατανοούμε τη στάση και τα κίνητρα του κ. Παπαδόπουλου. Όντας ο ίδιος μέλος της εσωτερικής τρόικας «Αβέρωφ Παπαδόπουλου, το γένος Ορφανίδη», όπως ευφυώς ο κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης συνέδεσε τους τρεις, όντας ο ίδιος κυριολεκτικά και μεταφορικά συνήγορος των τραπεζιτών πριν, κατά και μετά που συντελέστηκε η τραπεζική ληστεία σε βάρος του λαού μας, είναι λογικό να ενεργεί κατ’ αυτόν το τρόπο.

Υπογραμμίζουμε κατά συνέπεια, την ανάγκη οι ποινικές έρευνες από την Εισαγγελία να συνεχιστούν και να ενταθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς όμως να εξαιρείται κανένας που είχε άμεση διασύνδεση με το τραπεζικό σύστημα και την οικονομική καταστροφή που αυτό επέφερε στο λαό μας.

Ταυτόχρονα, είναι αυτονόητο ότι παραμένουν ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες όσων έκαναν πλάτες στις τράπεζες και τον κ. Ορφανίδη, όταν αυτοί με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, δημιουργούσαν τη μαύρη τρύπα των πρωτοφανών ανά το παγκόσμιο τραπεζικών ζημιών» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

Μαλάς: Να διερευνήσει και τις ευθύνες των δικηγορικών ο Νικόλας

«Επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αν εκλεγεί πρόεδρος θα αναλάβει και ρόλο Γενικού Εισαγγελέα για να διώξει τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, περιμένουμε να μας απαντήσει αν θα ερευνήσει και τον ρόλο των δικηγορικών γραφείων που συνέβαλαν στη δημιουργία της τραπεζικής φούσκας.

Να θυμηθεί, επίσης, να διερευνήσει και τις ευθύνες του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη τον οποίο ο ίδιος προστάτευε και η εγκληματικά ανεπαρκής εποπτεία που ασκούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν οι καταθέσεις Κυπρίων, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία από τη Λαϊκή Τράπεζα βρέθηκαν στα χέρια Ελλαδιτών Εφοπλιστών.

Όσο για τον Νίκο Αναστασιάδη αντιλαμβανόμαστε ότι οι αναφορές Δημητριάδη ξύνουν πληγές διασωθέντων εκατομμυρίων για το οικογενειακό του περιβάλλον εντελώς διαφορετικές από αυτές λόγω απολεσθέντων εκατομμυρίων των κουρεμένων καταθετών.

Σε μια νύχτα χιλιάδες Κύπριοι καταθέτες έχασαν τα χρήματά τους σε αντίθεση με τον περίγυρο του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προφανώς έχοντας προνομιακή πληροφόρηση έσωσε τις καταθέσεις του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θυματοποίησε τη χώρα του, έχασε την αξιοπιστία του και για εκείνη την καταστροφική απόφαση δεν μπορεί να επικαλεστεί την «ένταση» της στιγμής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τύπου του επιτελείου του Σταύρου Μαλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση