ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο ρόλο και της Γαλλίας το βάρος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ερωτηματικό η στάση της Αμερικής, στο φουλ η διπλωματία για το ψήφισμα της 26ης του μήνα

Η εκ νέου ανάληψη ρόλου από την ΕΕ για τη διαδικασία επανεκκίνησης του διαλόγου για το κυπριακό, έρχεται πλέον σε συστοιχία με τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και το διορισμό της Τζέιν Λουτ ως σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ.

Πλέον όπως παραδέχονται και αρμόδιες πηγές, έχουμε μπει σε μια περίοδο που όσο και να έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και ακόμη δεν έχουν γίνει απτά βήματα, κινείται από τις Βρυξέλλες μέχρι τις ΗΠΑ και με τοποθετήσεις από βασικούς παίκτες.

Το βάρος από πλευράς ΕΕ, πέραν των Βρυξελλών όπου από εκεί προκύπτει πως η Λευκωσία για την ώρα είναι ικανοποιημένη από τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ της Επιτρόπου Μονγκερίνι και του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, πέφτει και στη Γαλλία. Ήδη όπως λένε πληροφορίες της «Κ» καταγράφεται κινητικότητα ανάμεσα στο Παρίσι και τη Λευκωσία τόσο για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και για την επανεκκίνηση της διαδικασίας του κυπριακού. Η Γαλλία είναι μέλος του ΣΑ των ΗΕ και επί της ουσίας το μόνο μέλος της ΕΕ που συμμετέχει, οπότε και νοουμένου ότι υπάρχει κανάλι συνεννόησης ήδη στο κυπριακό και όχι μόνο, η επικοινωνία το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και περιεκτική και συγκεκριμένη.

Όταν στην άλλη πλευρά, για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για παράδειγμα, διαφαίνεται πως πρόθεση της Βρετανίας είναι η διασύνδεση παρουσίας της δύναμης με την διαδικασία στο κυπριακό.

Πριν και πάνω από όλα πάντως, όλα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη έχουν άξονα την επόμενη εβδομάδα, όπου στις 26 του μήνα θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του ΣΑ για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες. Που σημαίνει ότι μπορούν τα πάντα να κριθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα, δια της πρεσβευτού Νίκι Χέιλι.

Τι θα κάνουν οι Αμερικανοί

Ο παράγων ΗΠΑ στο νέο οργανόγραμμα των ΗΕ ανά το παγκόσμιο, είναι επί της ουσίας εκείνος που ξεκίνησε το όλο «συμμάζεμα» κονδυλίων με αποτέλεσμα αποστολές του Σώματος είτε να αποκόπτονται τελείως είτε να μειώνονται οι δυνάμεις. Από αυτό το πλαίσιο δεν ξεφεύγει και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με τις ΗΠΑ για την ώρα να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους για τη στάση που θα κρατήσουν.

Εξού και οι διπλωματικές μηχανές δουλεύουν στο μέγιστο, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να έχει μαζί με τον πρέσβη της Κύπρου στα ΗΕ Κορνήλιο Κορνηλίου επαναλαμβανόμενες συναντήσεις στις ΗΠΑ με αξιωματούχους του Κογκρέσου και όχι μόνο, ενώ το δικό του ρόλο έχει και ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης στις δικές του επαφές με ομολόγους του αλλά και στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο κανείς στο διπλωματικό παρασκήνιο δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τελική στάση των ΗΠΑ στις 26 του μήνα. Υπάρχει έτσι μια επιφύλαξη που εντοπίζεται στο ότι μπορεί ναι μεν να πάρει το πράσινο φως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, αλλά το ψήφισμα του ΣΑ να εμπεριέχει στοιχεία που να βάζουν πίεση προς τις πλευρές. Αρμόδιες πηγές πάντως, δεν θέλουν για την ώρα να προκαταλάβουν το περιεχόμενο, ωστόσο επιβεβαιώνουν πως τα όσα θα εμπεριέχονται θα είναι κομβικά για τη συνέχεια.

Μέχρι τώρα καλά πάντως

Για την ώρα, τα όσα λέγονται και ακούγονται στις ΗΠΑ από επίσημα χείλη, αφήνουν ικανοποιημένη αλλά όχι εφυσυχασμένη τη Λευκωσία, εφόσον από την εξίσωση δεν γίνεται να εκλείψει σε καμία των περιπτώσεων η Τουρκία.

Η τοποθέτηση του Σουηδού Όλαφ Σκουγκ εκ μέρους του ΣΑ, ο οποίος εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη του Συμβουλίου στις προσπάθειες της κ. Σπέχαρ και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ καλωσόρισε το διορισμό της Τζέιν Λουτ, κινήθηκε μέσα στα πλαίσια που θεωρεί σημαντικά η Λευκωσία, εφόσον ο ίδιος ο διπλωμάτης πρόσθεσε όπως τα μέρη εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α. Η ανάλυση της εν λόγω τοποθέτησης έχει τη σημασία της εφόσον επί της ουσίας, στήνεται έστω και πρωταρχικά ένα νέο σκηνικό διάσκεψης πάνω σε όσα έχουν ήδη μπει ως βάση στο Κρανς Μοντάνα. Οικοδόμηση προόδου με άλλο τρόπο, δεν μπορεί να καταστεί εφικτή.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ως τώρα έλεγε πως η διαδικασία για το κυπριακό όπως ήταν γνωστή είχε τελειώσει, και μάλιστα τα ρεπορτάζ από τα κατεχόμενα αναφορικά με το περιεχόμενο της λύσης ήταν επαναλαμβανόμενα ως προς το ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό έχει τελειώσει.

Από τα όσα είπε ο κ. Σκουγκ, προκύπτει το εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση