ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαγορεύεται να μ' αγαπάς, μια παράσταση χίλιες αντιδράσεις

Είναι ή όχι λογοκρισία η απαγόρευση του Δήμου Σωτήρας για το έργο «Cock» παραγωγής ΘΟΚ;

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι αντιδράσεις για την ακύρωση της παράστασης του ΘΟΚ «Cock» συνεχίζονται με την κάθε πλευρά να έχει τη δική της οπτική για τα πράγματα, με το γεγονός ωστόσο να παραμένει ένα, ότι εν έτει 2017 απαγορεύτηκε μία θεατρική παράσταση για τον φόβο… των επεισοδίων. Η προληπτική αυτή ενέργεια του Δήμου Σωτήρας, δυστυχώς, μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο… διότι κάθε τι που ενδεχομένως να μην αρέσει σε οποιοδήποτε σύνολο ή φορέα θα μπορεί να απαγορευτεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή την απόφαση η Τέχνη, αλλά και μερίδα της κοινωνίας περνάει οξύμωρα μεν με τιμή και δόξα από τα Καυδιανά δίκρανα.

Ο δήμαρχος Σωτήρας κ. Γιώργος Τάκκας ανάφερε ότι κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής ήταν η διατήρηση της τάξης, αφού, όπως είπε υπήρχαν φόβοι για πρόκληση επεισοδίων, κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε να συμβεί σε καμία περίπτωση. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι έκανε κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί η ακύρωση, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, λόγω της αδιαλλαξίας που έδειξαν οι πλευρές. Ο κ. Τάκκας πρόσθεσε στην «Κ» ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και στην ερώτησή μας αν αυτή η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο μας είπε πως οτιδήποτε σοβαρό θα περνάει από το Δημοτικό Συμβούλιο για να παίρνονται οι ορθότερες αποφάσεις για το καλό του Δήμου και πρόσθεσε ότι προς αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων από τη σημερινή απόφαση θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη επικοινωνία με κάποια οργανωμένα σύνολα.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι όποιοι αντιδρώντες, από τις αρχές της Δημοκρατίες, είναι άραγε τόσοι πολλοί και δυνατοί; Ο κ. Τάκκας είπε στην «Κ» ότι οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωραίο θέαμα να έβλεπε κάποιος άσχημα πράγματα έξω από το θέατρο και ότι προτιμά τελικά την τροπή που πήραν τα πράγματα παρά να δει χτυπημένους ή οτιδήποτε άλλο.

«Κάτοικοι ήρθαν σε αμηχανία»

Ο εφημέριος της ενορίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην πόλη της Σωτήρας πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Χατζηαδάμου είπε στην «Κ» ότι αρκετός κόσμος απευθύνθηκε στην τοπική εκκλησία με προβληματισμό για το ανέβασμα της παράστασης, «η αφίσα που κυκλοφόρησε με το φιλί ενόχλησε πολλούς, και νέους ανθρώπους, νέες μητέρες, τους έφερε σε αμηχανία». Σημείωσε δε ότι σε καμία περίπτωση η εκκλησία και οι λειτουργοί της στη Σωτήρα δεν είναι ρατσιστές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οφείλουν να ακούν την κοινωνία. Θεωρεί δεδομένο ότι ο κάθε Δήμος έχει υποχρέωση να προστατεύει και να προωθεί την ελευθερία λόγου και την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε το μη χείρον βέλτιστον. Ο πρωτοπρεσβύτερος Χατζηαδάμου θεωρεί ότι μπορεί η κοινωνία του χωριού του να είναι κλειστή, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι εναντίον της ελεύθερης έκφρασης και των θεατρικών παραστάσεων.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Σίλβεστρος ανέφερε στην «Κ» ότι οπουδήποτε κι αν παίζεται η παράσταση ο κάθε θεατής έχει το δικαίωμα να έρθει ή να μην έρθει στην παράσταση, και μάλιστα νιώθει ιδιαίτερα στενοχωρημένος επειδή λαμβάνει μηνύματα από κατοίκους της Σωτήρας που ήθελαν να δουν την παράσταση και τους στερήθηκε το δικαίωμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «νιώθω ότι σήμερα ξύπνησα στο Μεσαίωνα […] Δεν ζητήσαμε από κανένα να έρθει να παρακολουθήσει τη παράσταση με το ζόρι.. Εύχομαι το θέμα να πάρει την πραγματική διάσταση που του αξίζει - που πλέον είναι καθαρά πολιτική- και να καταδικαστεί η λογοκρισία και η καταπάτηση των αυτονόητων δικαιωμάτων της ελευθερίας. Για το καλό όλων μας.»

Αδιανόητη η απαγόρευση μιας παράστασης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Προκόπης Αγαθοκλέους, ένας από τους ηθοποιούς της παράστασης, ο οποίος είπε στην «Κ» ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πώς ένας Δήμος με ομόφωνη μάλιστα απόφαση έκρινε ορθό να ακυρωθεί μια θεατρική παράσταση. «Ουαί και αλλοίμονο αν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις με βάση την αντίδραση του οποιουδήποτε». Σημείωσε ότι αυτή η απαγόρευση συνιστά παράβαση ευρωπαϊκών και άλλων νόμων. Ο Προκόπης Αγαθοκλέους στηλίτευσε τη στάση του Δήμου αφού όπως είπε για να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους υπέκυψαν στις αντιδράσεις και προτίμησαν να στερήσουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Η αιτιολογία των επεισοδίων για τον Προκόπη Αγαθοκλέους είναι στρουθοκαμηλισμός, αφού είπε «αν μία δημοκρατική κοινωνία θέλει να αποφύγει τα επεισόδια υπάρχουν τρόποι για να τα αποφύγει, και όχι με το να φιμώσει το Κρατικό Θέατρο του τόπου της».

Αντιδράσεις από φορείς και Πολιτεία

Θέση πήρε και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στο ζήτημα μέσω ανάρτησής του στο twitter και εξέφρασε τη λύπη του για την ακύρωση της παράστασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Δεν δικαιολογούνται τέτοιες προσεγγίσεις σε μια ανοικτή, ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία».

Η βουλευτής της Επαρχίας Αμμοχώστου, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Βουλής, Σκεύη Κουκουμά, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ καταδίκασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας να απαγορεύσει την διεξαγωγή της θεατρικής παράστασης «Cock» και είπε πως «στη δική μας αντίληψη προκύπτουν δύο κύρια ζητήματα, αυτό της Ελευθερίας της Τέχνης, αλλά και της ομοφοβίας».

Ο πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ έκανε λόγο για «απροκάλυπτη μορφή λογοκρισίας», ενώ ο πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤ Κώστας Γαβριηλίδης ανέφερε ότι η απόφαση «Θυμίζει περιόδους ναζισμού και φανερώνει μεθοδεύσεις περιορισμού της ενημέρωσης της κοινής γνώμης», είπε.

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο της Δερύνειας με ομόφωνη απόφασή του αποφάσισε η παράσταση να ανέβει τελικά στη Δερύνεια.

Με αφορμή, λοιπόν, το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, Πολιτεία, κοινωνία, και μεμονωμένα άτομα. Το Δημοτικό Συμβούλιο εν τη σοφία του αποφάσισε να απαγορεύσει την παράσταση, βάζοντας στο ζύγι την τάξη και την πρόκληση. Η τάξη κέρδισε στο ζύγι, μα η πρόκληση είναι αυτή που δοκιμάζει τις αντοχές μας και οδηγεί τις κοινωνίες ένα βήμα τη φορά πιο μπροστά. Αυτή τη φορά δεν έγινε το βήμα, δημιουργήθηκε όμως η κραυγή του αύριο, ας την ακούσουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X