ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

5ο διεθνές φεστιβάλ «Σαρδάμ»: Η λογοτεχνία αλλιώς

Tρεις ημέρες με πολλές δράσεις, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική περφόρμανς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για πέμπτη χρονιά διοργανώνεται το διεθνές φεστιβάλ «Σαρδάμ», ένα φεστιβάλ που φέρνει το κοινό όχι μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στη λογοτεχνική περφόρμανς. Για τρεις ημέρες, λοιπόν, σε Λεμεσό και Λευκωσία συγγραφείς-περφόρμερ από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και, γενικότερα, παρουσίασης της λογοτεχνίας, μέσα από ανατρεπτικές αναγνώσεις, λογοτεχνικές περφόρμανς και εργαστήρια.

Κοινό τους χαρακτηριστικό ο συνδυασμός της λογοτεχνίας με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης όπως θέατρο, τεχνολογία, σύγχρονος χορός, slamming / spoken word, εικαστικές τέχνες κ.ά. Κάθε φεστιβάλ αποσκοπεί στο να παρουσιάζει κάθε χρόνο και κάτι καινούργιο. Τα προηγούμενα χρόνια, το πρόγραμμα περιλάμβανε, συν τοις άλλοις, διαδραστική λογοτεχνική εγκατάσταση, ηχητική ποίηση (sound poetry), συνδυασμό λογοτεχνίας και αρχιτεκτονικής, οπτική γραφή (visual writing), συνδυασμό ποίησης και graffiti/stencil art κ.ά.

Το φετινό φεστιβάλ διατηρεί κάποια από αυτά τα στοιχεία και ταυτόχρονα παρουσιάζει καινούριες ιδέες και προτάσεις. Το φεστιβάλ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την ενότητα ΣΑΡΔΑΜ ΣΤΙΓΜΗ, με επιλογές από έργα Κύπριων συγγραφέων, καθώς και την παράλληλη εκδήλωση ΣΑΡΔΑΜ ΣΟΛΟ, η οποία παρουσιάζει μία λογοτεχνική περφόρμανς μεγαλύτερης διάρκειας από συγγραφέα-περφόρμερ του εξωτερικού. Για πρώτη φορά, φέτος, προστίθεται στο πρόγραμμα η παράλληλη εκδήλωση ΣΑΡΔΑΜ ΓΚΡΟΥΠ, με μια λογοτεχνική περφόρμανς εμπνευσμένη από τις γυναίκες συγγραφείς του Beat Generation, που ήδη παρουσιάστηκε με επιτυχία σε διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. GUEST OF HONOUR του φετινού φεστιβάλ η διεθνούς εμβέλειας περφόρμερ και sound poet Katalin Ladik (Ουγγαρία), η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο YOKO ONO 2016. Η Katalin Ladik, εκτός από τη συμμετοχή της στις βραδιές αναγνώσεων, θα παρουσιάσει και ένα άκρως ενδιαφέρον live lecture, την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.

                                                                     

Βραδιά Λογοτεχνικών Αναγνώσεων / Περφόρμανς 
Στις βραδιές λογοτεχνικών αναγνώσεων/περφόρμανς συμμετέχουν οι συγγραφείς-περφόρμερ:
Μάριος Χατζηπροκοπίου και Ξένια Παπαδοπούλου από την Ελλάδα
Katalin Ladik από την ΟυγγαρίαKATALIN LADIK
Jessy James Lefleur από τη Γερμανία σε συνεργασία με τον σχεδιαστή ήχου Τύχωνα Μιχαηλίδη
Tomomi Adachi από την Ιαπωνία, μόνο στη Λευκωσία
Annalisa Mari Pegrum από Ισπανία και Saiban από τη Γαλλία, μόνο στη Λεμεσό
Από την Κένυα ο Ogutu Myraya σε συνεργασία με τη χορεύτρια-περφόρμερ Ελεάνα Αλέξανδρου και την εικαστικό Εύα Κοραή.
Ο Κύπριος Αντώνης Γεωργίου σε συνεργασία με τη δραματουργό/ηθοποιό Έλενα Αγαθοκλέους / Μιχάλης Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τον Γιάννη Ζελιαναίο / Πάμπος Βοσκαρίδης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζεται, επίσης, η κύπρια ποιήτρια Έλενα Τουμαζή Ρεμπελίνα από την εικαστικό Αλεξάνδρα Πάμπουκα (ενότητα: Σαρδάμ στιγμή).

Λεμεσός, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου / Θέατρο ΕΝΑ,  8:30 μ.μ.
Λευκωσία, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου / Ίδρυμα ARTOS / 8:30 μ.μ.
Είσοδος 5 ευρώ / Κρατήσεις – πληροφορίες 99932788

+3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
30 Σεπτεμβρίου 2017 - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - Ίδρυμα ARTOS
2:00 μ.μ.-6:00 μ.μ. (Ιαπωνία) TTomomi Adachi – Εργαστήρι ηχητικής ποίησης (sound poetry), με τίτλο - Newspaper Reading Choir: Live mixing, editing, musicalisation of banal/found texts (το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί ζωντανά στο κοινό, κατά την έναρξη της βραδιάς αναγνώσεων στη Λευκωσία) *στο εργαστήρι μπορούν να συμμετάσχουν άτομα που ομιλούν οποιαδήποτε γλώσσα.

1 Οκτωβρίου 2017 - ΛΕΜΕΣΟΣ - Kέντρο Τεχνών NeMe
10:30 μ.μ.-1:30 μ.μ.  Χρίστος Κρασίδης – Εργαστήρι συνδυασμού της συγγραφής με άλλες τέχνες, με τίτλο – Εναλλακτική Γραφή
2:00 μ.μ.-5:00 μ.μ. Μάριος Χατζηπροκοπίου – Εργαστήρι προφορικής ποίησης, με τίτλο – «η σκέψη ποιείται στο στόμα»: η ποίηση ως φωνή και επιτέλεση.

Περιγραφή LIVE LECTURE και ΣΑΡΔΑΜ ΣΟΛΟ/ΣΑΡΔΑΜ ΓΚΡΟΥΠ, εδώ

 

+ Κατά τη διάρκεια του ΣΑΡΔΑΜ, ο εικαστικός Λοΐζος Ολύμπιος, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει την εικόνα της αφίσας του φετινού φεστιβάλ, θα επιμεληθεί ένα περίπτερο προώθησης εκδόσεων με τίτλο - CYence Diction: Κειμενικές εξερευνήσεις σε εγχώριες εκδόσεις καλλιτεχνών

Διοργανωτές φεστιβάλ: Μαρία Α. Ιωάννου, Εύη Παναγιώτου (ομάδα aRttitude)

Περισσότερες πληροφορίες – www.sardamcy.wordpress.com 

 

 

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση