ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Με εμπνέει η ανακύκλωση» λέει ο καλλιτέχνης Γιώργος Παφίτης

Η πρώτη του προσωπική έκθεση παρουσιάζεται στην Γκαλερί Γκλόρια, στη Λευκωσία, με τίτλο «Ένα ταξίδι: Από ανακυκλώσιμο μέταλλο σε γλυπτό»

ΚΥΠΕ

Για την αγάπη του για την ανακύκλωση μιλάει στο ΚΥΠΕ ο νεαρός καλλιτέχνης Γιώργος Παφίτης, ο οποίος έχει επιλέξει το μέταλλο ως το κύριο υλικό που χρησιμοποιεί, δίνοντας νέα ζωή σε παλιοσίδερα που βρίσκει πεταγμένα.

Ο Γιώργος, η πρώτη προσωπική έκθεση του οποίου παρουσιάζεται στην Γκαλερί Γκλόρια, στη Λευκωσία, με τίτλο «Ένα ταξίδι: Από ανακυκλώσιμο μέταλλο σε γλυπτό», ως το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, αποφάσισε να ασχοληθεί με το μέταλλο από τον καιρό που  φοιτούσε στο Cyprus College of Art, στη σχολή του Στας Παράσχου.

«Ασχολούμουν με την κόλλα και με τρισδιάστατα έργα από μικρός», λέει.  Μια μέρα, διηγείται, «ο καθηγητής μου Αλέξης Μιχαηλίδης είχε φέρει μια παλιά μηχανή ηλεκτροκόλλησης και είπαμε να το δοκιμάσουμε. Ήμουν ο μόνος που ενδιαφέρθηκα».

«Εκείνη την ημέρα απλά ένωσα δύο κομμάτια μεταξύ τους. Απλά μου μίλησε το υλικό. Κατάλαβα ότι είναι το υλικό μου», σημειώνει.
Ασχολείται πλέον με το μέταλλο εδώ και 10 χρόνια. «Είναι ένα δυνατό, στιβαρό υλικό», αναφέρει και προσθέτει ότι ταιριάζει και με το ενδιαφέρον του για την Ελληνική μυθολογία γενικότερα αλλά και τον Ήφαιστο, στον οποίο έχει μια αδυναμία.

«Σημαντικό κομμάτι είναι το γεγονός ότι μου αρέσει η ανακύκλωση», λέει. «Ένα δυνατό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι και αυτό της ανακύκλωσης. Δηλαδή, με όποια θεματική και να ασχοληθώ μέσα στη δουλειά μου πάντα σημαντικό κομμάτι είναι ότι ανακυκλώνω υλικά», εξηγεί.

Σε ερώτηση πού βρίσκει το υλικό με το οποίο δημιουργεί τα έργα τέχνης του, απαντάει ότι «είναι κομμάτια που τα βρίσκω πεταγμένα». Πιο παλιά του έδιναν κομμάτια που δεν χρειάζονταν και διάφορα εργοστάσια που ασχολούνταν με μεταλλοκατασκευές. Τώρα τελευταία τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, λέει, προσθέτοντας όμως ότι «και πάλι δεν αγοράζω». Φτιάχνει νέα έργα ακόμα και από παλιά κομμάτια του τα οποία ανακυκλώνει.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφέρει ότι ο ίδιος μετέτρεψε το γκαράζ του, στο Δάλι, σε εργαστήρι όπου ασχολείται με τις δημιουργίες του αλλά και διδάσκει σε παιδιά μεταδίδοντας τους την αγάπη του για την τέχνη και την ανακύκλωση.

Σε ερώτηση αν εκτός από το μέταλλο χρησιμοποιεί και άλλα υλικά απαντάει ότι τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με το ξύλο σε συνδυασμό με το μέταλλο. «Με ενδιαφέρει ο,τιδήποτε ανακυκλώσιμο», λέει, εξηγώντας ότι και πάλι τα κομμάτια που χρησιμοποιεί είναι ξύλα που βρίσκει πεταγμένα.  

Σε ερώτηση αν νοιώθει ευχαρίστηση που δίνει ζωή σε ένα υλικό που κάποιος άλλος είχε πετάξει απαντάει ότι «μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση ότι κάποιος το θεώρησε άχρηστο για να το πετάξει και το παίρνω εγώ και του δίνω μια νέα μορφή».

«Από εκεί που ήταν ένα σκουπίδι, γίνεται κάτι που εκτιμάται και από τον κόσμο και μου αρέσει και εμένα πρώτα απ’ όλα», προσθέτει.

Σε ερώτηση για τη θεματική της πρώτης ατομικής του έκθεσης απαντάει ότι το θέμα της είναι πολύ ανοιχτό γι' αυτό και την ονόμασε «Ένα ταξίδι: Από ανακυκλώσιμο μέταλλο σε γλυπτό».

Εξηγεί ότι παρόλο που ο ίδιος ασχολείται πολύ με τους Θεούς του Ολύμπου και τη μυθολογία, γενικά εντούτοις υπάρχουν και άλλα κομμάτια που δεν έχουν να κάνουν με αυτή τη θεματολογία.

«Η πιο μεγάλη μου έμπνευση θεματικά είναι η μυθολογία. Πέραν τούτου κάτι που με εμπνέει πραγματικά είναι μόνο και μόνο που γίνεται η ανακύκλωση. Είναι κάτι που μου αρέσει», σημειώνει.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο Γιώργος Παφίτης κατέχει τίτλο BTEC HND από το Πανεπιστήμιο του Northampton και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία στη Λευκωσία στις Εικαστικές Τέχνες και στις Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ