ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Κύπρο ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα από τον 6ο αι. μ.Χ

Το ψηφιδωτό προέρχεται από την αψίδα του ιερού βήματος του ναού της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη

ΚΥΠΕ

Το σπάνιο σπάραγμα του ψηφιδωτού, που εικονίζει σε μετάλλιο τον Απόστολο Ανδρέα και χρονολογείται μεταξύ των ετών 525-550 μ.Χ, επαναπατρίστηκε στην Κύπρο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αριστείδη Βικέτο, η Αρχιεπισκοπή Κύπρου έχει δηλώσει ότι πρόκειται για "ύψιστης σημασίας βυζαντινό έργο και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα, που διέφυγαν της εικονομαχίας".

Το ψηφιδωτό προέρχεται από την αψίδα του ιερού βήματος του ναού της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της αψίδας του αφαιρέθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Την αφαίρεση είχε οργανώσει ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.

Μεταξύ των ετών 1983 και 2015 εντοπίστηκαν και επαναπατρίσθηκαν τα πλείστα των σπαραγμάτων του ψηφιδωτού διάκοσμου.

Το ψηφιδωτό εντοπίστηκε το 2014 από την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη. Ο τελευταίος αγοραστής του ψηφιδωτού το απέκτησε ως μέρος μια μεγαλύτερης συλλογής έργων τέχνης το 2010. Αυτός ζήτησε από την κ. Παφίτη να ετοιμάσει μια έκθεση για όλα τα κομμάτια. Η κ. Παφίτη ενημέρωσε τον κάτοχο για την προέλευση του ψηφιδωτού και μετά από ένα μεγάλο διάστημα διαπραγμάτευσης, αυτός συμφώνησε, τελικά, να το παραδώσει στην Εκκλησία της Κύπρου, χωρίς δικαστικές διαμάχες και έναντι μόνο ενός συμβολικού ποσού. Ο Πρόεδρος της Medochemie δρ. Ανδρέας Πίττας και ο Κύπριος επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, κάλυψαν το ποσό της αποζημίωσης και αποκατάστασης του ψηφιδωτού. Τη νομική επίβλεψη της διαδικασίας είχε ο δικηγόρος Μιχάλης Κορέλης.

Τη Δευτέρα το απόγευμα στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου θα γίνει η τελετή επαναπατρισμού του σπαράγματος του ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέα.

Μετά την παρουσίαση του ψηφιδωτού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ θα απονείμει το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στους Ανδρέα Πίττα, Ρόη Πογιατζή και Μαρία Παφίτη, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιστροφή του ψηφιδωτού στην Εκκλησία Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ