ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές Vs πολιτισμός, σημειώσατε ένα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο για να έρθει η ανάπτυξη και να ακολουθήσει η ευημερία και όλοι να είμαστε μια χαρά χαρούμενοι και να αρχίσουμε να αγοράζουμε, να ξοδεύουμε, να τα σπάμε και να είμαστε ασίκηδες σαν και πρώτα και πάντα. Αλλά ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος. Βεβαίως, η καλλιέργεια του πνεύματος και η ανύψωσή του οφείλει να είναι όραμα διαχρονικό της Πολιτείας και της κάθε κυβέρνησης, του κάθε υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά κάθε άλλης διοικητικής δομής, (δήμοι, κοινότητες κ.ά.). Και ενώ πέρασαν μήνες προεκλογικής δραστηριότητας και δύο ντιμπέιτ και προεκλογικά προγράμματα και δεσμεύσεις και χίλια άλλα, για τον πολιτισμό τι ακούσατε το απτό, το συγκεκριμένο; Προσωπικά δεν άκουσα και πολλά, αν και τα προβλήματα του πολιτισμού στη χώρα είναι πολλά και δεν λύνονται με ευχολόγια και καλή διάθεση, αλλά με συγκεκριμένους σχεδιασμούς, μακροπρόθεσμους και καλά μελετημένους.

Η θεατρική και κινηματογραφική ανάπτυξη είναι τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό. Είναι ανάγκη να δουν στην επόμενη κυβέρνηση πώς μπορούν να δώσουν στους δύο αυτούς τομείς την απαραίτητη ώθηση για να αναπτυχθούν περαιτέρω. Το Σχέδιο Θυμέλη, για παράδειγμα, ενώ κινήθηκε σε μία σωστή κατεύθυνση δεν φαίνεται να λειτουργεί όπως ίσως να το είχαν εμπνευστεί οι δημιουργοί του. Τα κριτήρια δεν είναι τόσο καλλιτεχνικά, αλλά τεχνικά, τύπου έχεις στέγη, προσωπικό, γενικά οι ανελαστικές δαπάνες, άρα χρειάζεσαι περισσότερα από τον άλλο που δεν έχει αυτές τις ανάγκες, ανεξαρτήτως της ποιότητας. Ποιος είναι όμως ο ρόλος του Κρατικού Θεάτρου; Γιατί τον έχει μπλέξει το κράτος σε μία διελκυστίνδα με το ελεύθερο θέατρο; Ο ΘΟΚ παίρνει τη μερίδα του λέοντος από την κρατική επιχορήγηση και αυτό θυμώνει τους άλλους, νιώθουν ότι δέχονται πόλεμο και ότι υποσκελίζονται, και μάλιστα δεν έχουν και τον βραχνά της Επιτροπής Αξιολόγησης Παραστάσεων. Επίσης, στο ελεύθερο θέατρο οι εργασιακές σχέσεις έχουν διαταραχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι που θυμώνει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους του και υπάρχει δικαιολογημένη γκρίνια.
Ας περάσουμε στον κινηματογράφο και τους ανθρώπους του, τους οποίους δεν πείθουν οι υποσχέσεις περί Bollywood, και η επιδερμική αντιμετώπιση των ζητημάτων που τους απασχολούν. Η κρατική επιχορήγηση είναι ελάχιστη για να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες μιας εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον CIPA και το ΥΠΟΙΚ είναι μια αρχή την οποία στον χώρο δέχονται, αλλά απομένουν πολλά να γίνουν και για τη διασφάλιση όσων ασχολούνται, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων που θα μας κάνουν γνωστούς ανά το παγκόσμιο.

Δεν άκουσα, επίσης, συγκεκριμένα πράγματα, για τις υποδομές πολιτισμού που τόσο λείπουν από τη χώρα, όπως σύγχρονα μουσεία σε όλες τις πόλεις (ευτυχώς που είχαμε και το Πάφος2017 και η πόλη είδε πολιτιστικό φως). Δεν είδα προγραμματικές δηλώσεις για τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντρικής, κρατικής, εθνικής, όπως θέλετε πείτε την, βιβλιοθήκης, ενός εξωστρεφούς Κρατικού Αρχείου. Μας χρειάζεται κάτι τέτοιο; Ποιος πάει άλλωστε σε τέτοια μέρη, κάτι boring τύποι. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη κρατική Πινακοθήκη; Φυσικά και χρειαζόμαστε, μα κι εκεί κάποιοι της κουλτούρας και της διανόησης πάνε. Αλλά έναν μόνιμο χώρο για τη Συμφωνική Ορχήστρα, αλλά και για τον χορό, που κομπάζουμε ότι είμαστε άπιαστοι δεν έχουμε… έχουμε τα talent shows, κανεί μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει επιτέλους ένα ξεχωριστό Υπουργείο Πολιτισμού και να τεθούν υπό την ομπρέλα του όλες οι σχετικές υπηρεσίες και τμήματα. Δεν θα ήταν μία καλή ιδέα να αναβαθμιστούν οι Πολιτιστικές υπηρεσίες σε Υπουργείο; Είδαμε ότι πουλάμε τουρισμό και φτιάχνουμε Υπουργείο Τουρισμό, στοχεύουμε σε ανάπτυξη, μάνι-μάνι δημιουργήσαμε Υφυπουργείο Ανάπτυξης. Μήπως τελικά δεν θέλουμε να παράγουμε και να πουλάμε (όσο κι αν είναι κακόηχη λέξη) πολιτισμό, οπότε καλά βολευόμαστε με μία Υπηρεσία και δεν είναι σε καμία περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, απόδειξη ότι μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός με το ότι ιδρύσαμε Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και μετονομάστηκαν τα βραβεία. Α! Για το νέο αρχαιολογικό μουσείο, μπήκε το νερό στ’ αυλάκι, θα το φτιάξουμε, αλλά εγώ προτείνω να το κάνουμε από τώρα πιο μεγάλο, γιατί ανασκαφές συνεχίζονται…, και μέχρι να το έχουμε έτοιμο, δεν ξέρω αν θα χωράνε όλα μέσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X