ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέντε πνευστοί για δύο σουίτες που γράφτηκαν για πιάνο

Οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου θα προσφέρουν στο φιλόμουσο κοινό μία διαφορετική εμπειρία της σουίτας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στο πλαίσιο των Συναυλιών Μουσικής Δωματίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, πέντε «πνευστοί», οι Virginie Bove (φλάουτο), Simeon Spasov (όμποε), Γιώργος Γεωργίου (κλαρινέτο), Giovanni Galetti (φαγκότο) και Vlad Andrei Buzdugan (γαλλικό κόρνο) θα συναντηθούν, σε Λευκωσία και Λεμεσό, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Φεβρουαρίου, για να παρουσιάσουν μία ενδιαφέρουσα πρόταση, εκτελώντας δύο σουίτες που ήταν αρχικά γραμμένες για πιάνο, τις σουίτες «Εικόνες από μια Έκθεση» του Modest Mussorgski που συνέθεσε το 1874 και την «Ελληνική Σουίτα» του Σόλωνα Μιχαηλίδη που έγραψε το 1966.

Οι «Εικόνες από μια Έκθεση» του Modest Mussorgski, σε διασκ. J. Linckelmann, είναι περισσότερο γνωστές από την ορχηστρική διασκευή του Maurice Ravel, το 1922. Ωστόσο, οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου θα προσφέρουν στο φιλόμουσο κοινό μία διαφορετική εμπειρία της σουίτας αυτής του εμβληματικού Ρώσου συνθέτη. Οι πνευστοί της ΣΟΚ θα πειραματιστούν και με την «Ελληνική Σουίτα» του Κύπριου συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη (1905-1979), σε διασκευή Γ. Γεωργίου. Ο Κύπριος μουσουργός αρχικά έγραψε την «Ελληνική Σουίτα» για πιάνο και στη συνέχεια τη διασκεύασε για βιολοντσέλο και πιάνο.

Οι πέντε πνευστοί της ΣΟΚ θα παρουσιάσουν μία τρίτη διασκευή, διατηρώντας ωστόσο όλη τη χάρη του αρχικού έργου. Μιλήσαμε με τη φλαουτίστρια Virginie Bove, η οποία είπε ότι έχει ενδιαφέρον να ακουστούν τα έργα των δύο μουσουργών, του Μιχαηλίδη και του Mussorgski, οι οποίοι προέρχονται από δύο διαφορετικά μουσικά επίπεδα. Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Bove, το εγχείρημα να διαμορφωθούν δύο έργα που γράφτηκαν για πιάνο για ένα κουιντέτο πνευστών είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μετατρέψεις δύο έργα για πιάνο σε μία διαφορετική μουσική γλώσσα. Είναι πρόκληση και ταυτόχρονα μια πολύ όμορφη στιγμή να προσπαθήσεις με τα πνευστά να έλθεις κοντά στον ήχο του πιάνου».

Η συναυλία αυτή της ΣΟΚ είναι μία πολύ όμορφη προσπάθεια που ιντριγκάρει τους μουσικούς. Αλλωστε, όπως τόνισε η κ. Bove, αυτό είναι ένα πείραμα που μένει να αποδειχθεί από το πώς θα αντιδράσει το κοινό που θα τους παρακολουθήσει. «Για εμένα αυτό που κάνουμε με αυτή τη συναυλία, αλλά και κάθε φορά που εκτελώ κάποιο κομμάτι, είναι ένα πείραμα χημείας και θέλω να δω πώς θα αντιδράσει το κοινό», πρόσθεσε. Τα δύο κομμάτια είναι εντελώς διαφορετικά και αυτό το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον και αυξάνει τον βαθμό του πειράματος.

Ωστόσο, πέρα από τις διαφορές που έχουν οι δύο μουσουργοί, αυτό που κάνει τη συναυλία να ξεχωρίζει είναι το πώς δύο έργα για πιάνο μπορούν να δουλέψουν διαφορετικά από ένα σύνολο πνευστών. Η συναυλία αυτή της ΣΟΚ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τον μουσικό πειραματισμό να αποδοθούν με πνευστά δύο έργα που ήταν σχεδιασμένα για πιάνο, αλλά και γιατί φέρνει τρόπον τινά vis-àvis δύο συνθέτες, τον Modest Mussorgski και τον Σόλωνα Μιχαηλίδη, οι οποίοι έχουν κοινά στοιχεία στη μουσική τους.

Σημειώνουμε επίσης ότι το 2019 έχει ανακηρυχθεί Έτος Μιχαηλίδη, αφού συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου μουσουργού. Έργα του θα παρουσιαστούν και στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιήθηκε για περισσότερο από σαράντα χρόνια (ιδρυτής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), αλλά και στη γενέτειρά του Κύπρο. Υποστηρικτής των Συναυλιών Μουσικής Δωματίου της ΣΟΚ στη Λεμεσό είναι η Μουσική Σχολή της Δρος Νέφεν Μιχαηλίδου, η οποία παραχωρεί την Αίθουσα με ευγενική δωρεά, καθώς και όλα τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων. Παραστάσεις Λευκωσία: Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρα 5:00 μ.μ., Θέατρο Παλλάς, Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης (Πύλη Πάφου), Λευκωσία. Λεμεσός: Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, ώρα 5:00 μ.μ., Μουσική Σχολή Δρ Νέφεν Μιχαηλίδου, Φιλοποίμενος 16, Λεμεσός. Πληροφορίες: 22463144, www.cyso.org.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X