ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα η «9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη

Για τα 100χρονα από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή της Κύπρου με το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» Λεμεσού και τον Γιώργο Νταλάρα

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, το ποίημά του, «Η 9η Ιουλίου», μελοποιημένο από τον συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.Τη συναυλία θα παρακολουθήσουν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστας Καδής και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Κύρος Πατσαλίδης, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» Λεμεσού με τη μαέστρο Αντριάνα Σεργίδου και 14μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Ποίημα μνημείο

Το ποίημα, Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα της κυπριακής ποίησης. Έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, την 9η Ιουλίου του 1821, από τους Τούρκους. Διδάσκεται ευρέως στα σχολεία της Κύπρου. Πρόκειται για ένα άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα, που χωρίζεται σε 24 ραψωδίες και έχει 560 δεκαπεντασύλλαβους στίχους, γραμμένο στην τοπολαλιά του νησιού.

Όπως σημειώνει ο συνθέτης: Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την 9η Ιουλίου πρέπει κατ’ αρχάς να το κάνει με σεβασμό και αυταπάρνηση. Γιατί η 9η Ιουλίου δεν είναι μόνο ένα ποίημα. Είναι η σφραγίδα της ψυχής ενός λαού που αιώνες τώρα διατρανώνει το δικαίωμα του στη ζωή και στην ταυτότητα του. Αν ο ελλαδικός χώρος γέννησε τον Σολωμό και τον Μακρυγιάννη, η Κύπρος γέννησε τον Βασίλη Μιχαηλίδη. Έχοντας αυτά υπόψιν άρχισα να γράφω τη μουσική προσπαθώντας να βρω τη δύναμη της απλότητας και της αλήθειας που κρύβει η γλώσσα του Β. Μιχαηλίδη.

Είχα σκεφτεί στην αρχή να χρησιμοποιήσω μια μεγάλη ορχήστρα, αλλά σκέφτηκα, τι σχέση έχει η Κυπριακή γλώσσα με τα χρώματα μια συμφωνικής ορχήστρας. Καμιά! Έτσι κατέληξα σε 10 όργανα ελπίζοντας έτσι να βγει στην επιφάνεια το ποίημα και τα μηνύματα του. Δεν έγραψα τη μουσική ακολουθώντας τα γεγονότα που εξιστορούνται στο έπος. Επικεντρώθηκα πιο πολύ στο συγκινησιακό μέρος της ποίησης γιατί σ’ αυτό η μουσική τα καταφέρνει καλύτερα. Τώρα αν τα κατάφερα, το χειροκρότημα θα μας το πει στο τέλος της συναυλίας.

Διαβάστε εδώ παλαιότερη συνέντευξη του Μιχάλη Χριστοδουλίδη στην Καθημερινή για το έργο του «9η Ιουλίου» που είχε παρουσιαστεί στο Θέατρο Ριάλτο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.greekfestival.gr και στην www.viva.gr

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-16:00, Σάββατο: 10:00-15:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 09:00-14:00 και 18:00-21:00
Τηλεφωνικά: +30 2103272000, καθημερινά (και Κυριακές) 09:00-21:00

Για κρατήσεις ΑμεΑ μπορείτε να καλέσετε στο +30 2117800056,
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-16:00 ή να στείλετε email στο tickets@greekfestival.gr 

 

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση