ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ’ είντα δεν κάνει ο έρωτας σε μια καρδιά

Λογοτεχνικό και ποιητικό αφιέρωμα στην Αφροδίτη – Ένα μωσαϊκό στίχων για το πάθος και την αγάπη της Κύπριδας θεάς στη Λεβέντειο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Φιλομμειδής η Αφροδίτη, μα και πανούργα, με τα κόλπα του έρωτα, όλα μπορεί να τα επιτύχει, είναι ερωτική μα και αδάμαστη, όπως κάθε θεότητα είναι πολυπρόσωπη, μα καμιά άλλη δεν έχει τα δικά της όπλα, τη λαγνεία, ούτε για γιο τον Έρωτα, σύμφωνα με τη Σαπφώ, επιδέξια στο να χειρίζεται τα βέλη για να μπορεί να τον άνθρωπο να ελέγχει.

Παράλληλα, λοιπόν, με την καινούργια έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Παράδοξη Αφροδίτη» παρουσιάζεται στο ισόγειο της Πινακοθήκης ένα θεατρικό δρώμενο αφιέρωμα στη θεά Αφροδίτη, με επιλογές κειμένων που ξεκινάνε από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, τον Όμηρο, τον Ευριπίδη, τη Σαπφώ, και φτάνουν στους νεότερους και σύγχρονους Μίλαν Κούντερα, Νίκο Καζαντζάκη, Σαμ Σέφερντ, Αρθρούρο Ριμπώ και Πιερ ντε Ροζάρντ.

Το δρώμενο αυτό είναι μία ιδέα του Ανδρέα Αραούζου, ο οποίος μας είπε ότι αυτή η παράσταση που είναι μία θεατρική υπόκλιση στη θεά της ομορφιάς και του έρωτα «έχουμε επιλέξει ποίηση από ποιητές που ύμνησαν την Αφροδίτη. Συγκεκριμένα στην παράσταση ασχολούμαστε με το έργο της θεάς του έρωτα επί του ανθρώπου, πώς δηλαδή επηρεάζει το πνεύμα του έρωτα τον σημερινό άνθρωπο». Βέβαια, στο δρώμενο θα ακουστούν και ερωτικά τραγούδια, τα οποία κατά κάποιον τρόπο θεατρικοποιήθηκαν, έγιναν διάλογος, εν είδει μονολόγου, αφού οι δύο ηθοποιοί, ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους και η Αλεξία Παρασκευά θα συνομιλήσουν με τη θεά, παρακαλώντας την, ικετεύοντας την, ζητώντας τη μεσιτεία της. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι απλή απαγγελία, πρόκειται να παρουσιάσουμε θεατρική απόδοση των τραγουδιών και των ποιημάτων», λέει ο Ανδρέας Αραούζος.

Ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ο οποίος κυρίως τραγουδάει σε αυτή την παράσταση, λέει ότι και ο χώρος βοηθάει σε αυτό το θεατρικό εγχείρημα, «ακόμα και το ισόγειο της Πινακοθήκης θεατρικοποιείται, και αυτό για εμάς είναι μία ακόμη πρόκληση» και συμπληρώνει «Έχουμε διαλέξει αποσπάσματα από τραγούδια, ή μόνο τα ρεφρέν από κάποια άλλα γιατί αυτά μας ταίριαζαν σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Όσον αφορά τη δραματοποίηση των επιλογών ο Ηρόδοτος τονίζει ότι η μουσική υπάρχει μέσα στο θέατρο και το θέατρο μέσα στο τραγούδι, οπότε αυτά τα πράγματα πάνε μαζί, και αυτό μας αρέσει, διότι η μία τέχνη έρχεται παραπληρωματικά στην άλλη».

Και η σιωπή είναι κείμενο

Η προσέγγιση για την παρουσίαση των ποιημάτων και των τραγουδιών, λέει Ανδρέας, γίνεται έχοντας κατά νου ότι ο πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε ο ηθοποιός ούτε ο σκηνοθέτης, αλλά ο συγγραφέας, «αν για παράδειγμα η Σαπφώ παρακαλεί την Αφροδίτη να την ανακουφίσει από τον ερωτικό της πόνο, προσεγγίζουμε τη Σαπφώ, τι νιώθει όταν το γράφει, αλλά και το ίδιο με τον καθένα δημιουργό. Δηλαδή αυτό που λέει ο συγγραφέας το χειριζόμαστε σαν ρόλο. Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι φτιάχνουμε σιωπηλούς ρόλους, όπως στα ερωτικά ποιήματα του Σαμ Σέπαρντ, κι εκεί βλέπουμε ότι η σιωπή του παρτενέρ πολλές φορές είναι κείμενο».

Ποια απ’ όλες τις Αφροδίτες θα δούμε; Διότι η Αφροδίτη είναι πολλά πρόσωπα, η Αλεξία Παρασκευά επισημαίνει ότι δείχνουμε όλες τις μορφές της Αφροδίτης, και την καλή και αγνή θεά του έρωτα, αλλά και την αδάμαστη Αφροδίτη, αυτή που μας κάνει άλλους. «Πόσες φορές δεν έχουμε όλοι υποφέρει λόγω του έρωτα;» λέει η Αλεξία, και προσθέτει «Η Αφροδίτη δεν είναι μόνο τα καλά που φέρνει ο έρωτας. Για εμένα ο έρωτας δεν είναι απαραίτητα κάτι μόνο το θετικό, μέσα από τον έρωτα υπάρχει ο πόνος, η ζήλια, ο φθόνος και πολλές μας βγάζει πολλά αρνητικά συναισθήματα, άρα θα δούμε πολλά της πρόσωπα».

Πώς υποδύεται κάποιος την Αφροδίτη, είναι μία πρόκληση, «μα εγώ δεν παίζω την Αφροδίτη, παίζω χαρακτήρες, τη Σαπφώ, αυτόν ή αυτή που έχει χωρίσει, που παρακαλεί να βρει τον έρωτα, υποδύομαι οποιοδήποτε πρόσωπο με το οποίο μπορεί κάποιος να ταυτιστεί», λέει η Αλεξία Παρασκευά, συμπυκνώνοντας όλη την ουσία της ιδέας του Ανδρέα Αραούζου να παρουσιάσει την Αφροδίτη, την ερωτική και αδάμαστη, που αιώνες τώρα ταλανίζει με τα βέλη της τον άνθρωπο.

Πληροφορίες: Αφροδίτη: Ερωτική & Αδάμαστη, σύλληψη - σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος. Με την Αλεξία Παρασκευά και τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους. Στο πιάνο ο Ευθύβουλος Θεοχάρους. Επιμέλεια της γυναικείας ενδυματολογίας από την Κίκα Ιωαννίδου.

Μετά από ζήτηση, η ΑΦΡΟΔΙΤΗ: ΕΡΩΤΙΚΗ & ΑΔΑΜΑΣΤΗ θα δώσει ακόμα δύο παραστάσεις:

Ημερομηνίες/Ώρες: Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, στις 8.30 μμ –Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, στις 8.30 μμ.

Χώρος: Λεβέντειο Πινακοθήκη

 

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση