ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουμαζής: Τα κονδύλια για τον πολιτισμό θα πρέπει να αυξηθούν

Θα μπορούσε η Κύπρος να λειτουργήσει ως ένα πολιτιστικό καταφύγιο της γύρω περιοχής, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τουμαζής

ΚΥΠΕ

Τα κονδύλια για τον πολιτισμό θα πρέπει να αυξηθούν «καθώς θεωρούμε ότι το θέατρο και ειδικότερα ο πολιτισμός έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει στη χώρα μας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
 
Σημείωσε ότι θα μπορούσε η Κύπρος να λειτουργήσει ως ένα πολιτιστικό καταφύγιο της γύρω περιοχής και με την κατάλληλη ενίσχυση να διαδραματίσει ένα δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο στο θέμα αυτό. 
 
Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε σήμερα την αποκοπή σημαντικών κονδυλίων από δημόσιους φορείς όπως το ΡΙΚ και το ΘΟΚ όσον αφορά νέες θεατρικές δημιουργίες π.χ. κυπριώτικο σκετς, με αποτέλεσμα τη μείωση νέων παραγωγών και την έλλειψη κινήτρων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι η  προσπάθεια τους είναι να προάγουν και να στηρίξουν τη θεατρική παραγωγή.
 
«Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, αλλά και τις αλλαγές που σχετίζονται με αρχές και αξίες του λαού μας, επιβάλλεται τις πνευματικές δημιουργίες να τις υπερασπιστούμε ως κόρη οφθαλμού. Μάλιστα, αυτές τις δημιουργίες που έχουν να κάνουν με την πολιτιστική μας ταυτότητα, σημειώνουμε την ανάγκη να διασφαλίζεται απόλυτα η διαφάνεια σε σχέση με τους διαγωνισμούς επιλογής πνευματικών έργων, καθώς επίσης οι δημιουργίες αυτές θα πρέπει να είναι ελεύθερες και να προέρχονται αποκλειστικά από το δημιουργό χωρίς τους οποιοσδήποτε προκαθορισμούς», πρόσθεσε.
 
Ο κ.  Χατζηγιάννης είπε ότι ζητούν από το ΡΙΚ να καταργήσει την επιβολή τελών σε εκπομπές ή έργα που επιβάλλονται στους ίδιους τους συγγραφείς του έργου.
 
«Νομίζω ότι είναι κάτι το κεκτημένο αυτών των ανθρώπων και οφείλουμε να μην τους ξανά χρεώνουμε από την στιγμή που τους χρέωσε για ακόμα μια φορά στο παρελθόν. Παράλληλα, καλούμε όλους να διασφαλίσουν απόλυτα την ποιότητα των εκπομπών με τρόπο ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον στη θέαση και από τους πολίτες. Δεν συμμεριζόμαστε την κριτική ότι η μείωση των κονδυλίων έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα, παρά μόνο ότι η μείωση αυτή έχει επισυμβεί κατά την περίοδο πριν το 2013 όπου οι προϋπολογισμοί του ΡΙΚ είχαν γενική μείωση», συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν διαπιστώσει ότι υπήρξαν τεράστιοι περιορισμοί και δραστικές μειώσεις στα κονδύλια που αφορούν την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της θεατρικής παραγωγής και ενίσχυση του Κύπριου δημιουργού έτσι που τα έργα του να μπορούν να γίνονται εργαλείο προς χρήση από τους δημόσιους οργανισμούς, δηλαδή το ΡΙΚ και το ΘΟΚ, και θεώρησαν αναγκαίο να εγγράψουν το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, έτσι που οι αρμόδιοι φορείς να έρθουν να τους ενημερώσουν το τί ακριβώς συμβαίνει.
 
«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα στους προϋπολογισμούς και ένεκα της οικονομικής κρίσης , όμως εμείς πιστεύουμε ότι τα κονδύλια που διατίθενται για αυτούς τους σκοπούς είναι πολύ περιορισμένα και θα μπορούσε να επαναξιολογηθεί η όλη μορφή οικονομικής ενίσχυσης αυτών των ανθρώπων, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.   
 
Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Μιχάλης Μαραθεύτης, σε δηλώσεις του είπε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει ρόλο και λόγο να στηρίξει και στηρίζει την κυπριακή γραφή.
 
«Φέτος έχουμε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ τέσσερις κυπρογενείς σειρές, ενώ στο ραδιόφωνο παράγουμε έξι έργα το μήνα τα οποία προβάλλονται είτε αυτά αφορούν σκετς στο ραδιόφωνο και επιθεωρήσεις. Ευρύτερα, στον τομέα του πολιτισμού όπου το ΡΙΚ είναι φορέας πολιτισμού, το ΡΙΚ προχωρεί με συνεχή εμπλουτισμό του προγράμματος του με πολιτιστικά προγράμματα, πέραν του «Art Cafe» των προσωπογραφιών, ξεκινάμε άμεσα και με το πολιτιστικό δελτίο που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με στόχο ακριβώς να δίδεται βήμα και προβολή σε όλες μορφές πολιτισμού και σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο», σημείωσε.  
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής σε δηλώσεις του τόνισε τη σημασία που δίνει ο ΘΟΚ στην κυπριακή θεατρική δημιουργία.
 
«Για μας κυπριακή θεατρική δημιουργία δεν αφορά μόνο τη θεατρική γραφή αλλά και την παραγωγή, το ανέβασμα έργων, κυπριακών και μη, από νέους και μη Κύπριους δημιουργούς τόσο στις σκηνές του ΘΟΚ, την Κεντρική Σκηνή, τη Νέα Σκηνή αλλά και το Θέατρο Αποθήκες, δίδεται η ευκαιρία σε σημαντικούς δημιουργούς του Θεάτρου να παρουσιάσουν τις δουλειές τους, όσο και μέσω του σχεδίου επιχορηγήσεων «Θεμέλη» που επιχορηγεί την ιδιωτική θεατρική δημιουργία. Μέσα από τους δύο αυτούς άξονες, ο ΘΟΚ διαχρονικά στηρίζει το θέατρο στην Κύπρο», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι πάγια θέση του ΘΟΚ είναι ότι τα κονδύλια για τον πολιτισμό θα πρέπει να αυξηθούν, «καθώς θεωρούμε ότι το θέατρο και ειδικότερα ο πολιτισμός έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει στη χώρα μας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», όπως είπε.
 
«Θα μπορούσε η Κύπρος να λειτουργήσει σαν ένα πολιτιστικό καταφύγιο της γύρω περιοχής και με την κατάλληλη ενίσχυση να διαδραματίσει ένα δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο στο θέμα αυτό», κατέληξε.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση