ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το γλωσσάρι της οργής

Το γλωσσάρι κατάφερε να ξεκλειδώσει και πάλι αχρείαστα αντανακλαστικά μας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τι κατάφερε τελικά να κάνει το γλωσσάρι; Μα φυσικά, όπως έχω γράψει πάρα πολλές φορές, να μας φέρει σε αντιπαράθεση, να διαχωρίσει, να διχάσει και να χαρακτηρίσει. Παλιά μας τέχνη κόσκινο! Φταίμε όμως και εμείς οι λειτουργοί, διότι αρχίσαμε να κατηγορούμε αλλήλους, να χαρακτηρίζουμε ως ντεμέκ υπερπατριώτες και προδότες όσους διαφωνούν μαζί μας και νούσιμους και νουνεχείς όσοι συμφωνούν με τη δική μας άποψη.

Το γλωσσάρι πάσχει, είναι ετεροβαρές, πολλές φορές καταντά και αστείο. Αν και είναι υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ θεωρώ ότι εν τέλει είναι μία σχεδόν ιδιωτική προσπάθεια από την οποία λείπουν πολλά ώστε να το καθιστούν ένα χρήσιμο εγχειρίδιο. Αυτό που διάβασα είναι ένα πολιτικό κείμενο που επιχειρεί να δώσει μια άλλη πολιτική διάσταση σε λέξεις και φράσεις επειδή λέει είναι προσβλητικές εκείνες που χρησιμοποιούνται σήμερα εκατέρωθεν, ασχέτως αν βαρύτητα δόθηκε στα ε/κ μέσα.

Αλλά πείτε μου, με ποια λογική ένας που ξέρει δέκα δράμια γράμματα θα γράψει τη φράση «Σημειώθηκε απαγωγή Ε/κ, ο οποίος μετά κλείστηκε στα μπουντρούμια των Κατεχομένων», κατ’ αρχάς αν απήχθη δεν θα έπρεπε να ξέρουμε πού κατέληξε. Άρα και γλωσσικά να το δεις δεν βγάζει νόημα. Γιατί δεν πρότειναν την παράνομη προσωποκράτηση, και εδώ το παράνομη είναι νομικώς ορθή, και δεν παραπέμπει στο παράνομο, όπως το ξέρουμε. Αυτός που θα γράψει εκείνη τη φράση κανένα γλωσσάρι και καμία λύση δεν θα τον βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο. Οπότε αχρείαστο από τεχνικής άποψης το γλωσσάριο. Ποιος θεωρεί ψευδοπανεπιστήμια τα ιδρύματα των Κατεχομένων; Αυτός που θεωρεί ότι η ζωή σταμάτησε τον Μάιο του 1974, κανένα γλωσσάριο δεν θα του δώσει χαραμάδα φωτός. Σας το υπογράφω. Από την άλλη οι συγγραφείς προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν και να στρογγυλοποιήσουν λέξεις και φράσεις αρνητικά φορτισμένες, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τους ένα πολύ απλό πράγμα, αν η λέξη Αττίλας ενοχλεί τους Τ/κ, η φράση τουρκικός στρατός, τουρκικά στρατεύματα δεν ενοχλεί τους Ε/κ; Ο «Αττίλας» είναι το επίσημο όνομα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης του 1974. Οι Τούρκοι επιτελείς διάλεξαν το όνομα όχι επειδή απλώς τους άρεσε το πώς ακούγεται, αλλά διότι ήθελαν να προσδώσουν στην επιχείρησή τους μία δυναμική, να δώσουν το σύνθημα ότι δεν πάνε διακοπές... Το θέμα της «Τουρκανταρσίας» είναι δικοινοτικό ή διακοινοτικό; Ξέσπασαν όντως διακοινοτικές συγκρούσεις; Δηλαδή Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες και Λατίνοι συγκρούστηκαν;

Οι συγγραφείς είναι λέει εμπειρογνώμονες, ποιος τους επέλεξε, πού είναι τα βιογραφικά τους, με ποια ιδιότητα συγγράφουν ένα γλωσσάριο; Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει μία περισσότερο διαφανής διαδικασία; Οι Ενώσεις Συντακτών Ε/κ και Τ/κ δεν όφειλαν να είχαν καταλυτικό ρόλο στο όλο εγχείρημα; Φυσικά και θα έπρεπε, αφού στο τέλος τα μέλη της αφορά το γλωσσάρι, ή έστω τους λειτουργούς του Τύπου εν γένει. Ξενίζει, λοιπόν, η στάση της δικής μας Ένωσης, δεν ξέρω η αντίστοιχη των Τ/κ τι έκανε. Η δική μας είπε, στηρίζουμε, αλλά δεν είχαμε άμεση εμπλοκή. Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΚ κ. Χριστοφίδης δεν όφειλε να ενημερώσει και να ζητήσει τη γνώμη των δημοσιογράφων που εκπροσωπεί; Να τον βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του. Τώρα θα μου πείτε θα έβγαινε άκρη; Πιθανώς να γινόμασταν μαλλιά κουβάρια, αλλά ως μέλος της ΕΣΚ θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να παρακάμψει τους συναδέλφους του. Εν ολίγοις θα έπρεπε να υπάρχει μία άλλη αντιμετώπιση του θέματος τόσο από πλευράς Ένωσης Συντακτών όσο και από τον κ. Χριστοφίδη, αν λειτούργησε υπό την προσωπική του ιδιότητα.

Για τις λέξεις/φρασεις που δεν συμφωνήθηκε εναλλακτική ποιοι διαβουλεύθηκαν; Οι τέσσερεις συγγραφείς μόνο; Γιατί δεν έγινε μία παρουσίαση του γλωσσαρίου βάσει στατιστικών πινάκων για το ποιες λέξεις χρησιμοποιούνται και με ποια συχνότητα, πότε για παράδειγμα η λέξη «κυρά» που ενοχλεί κάποιους Ε/κ χρησιμοποιείται στον τ/κ Τύπο; Πόσες φορές το γκιαούρ και, το ίδιο και για το μπουντρούμι. Δεν είναι εύκολο πράγμα να συγγράψει κάποιος ένα γλωσσάριο, αγαθοί οι σκοποί των συγγραφέων και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις τους, προσπάθησαν, αλλά θεωρώ ότι δεν τα κατάφεραν.

Το γλωσσάρι τοποθετήθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος για κάμποσες μέρες, κατάφερε να ξεκλειδώσει αχρείαστα αντανακλαστικά μερίδας της κοινωνίας μας που θέλει να μονοπωλεί τον πατριωτισμό και να τον κοτσιανιάσει και το δυστυχώς το έκανε πάρα πολύ καλά. Όταν η προσπάθεια δεν είναι εξ αρχής ισοζυγισμένη και με αυστηρούς επιστημονικούς όρους το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδαμε όλοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X