ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τη νόσο Πάρκινσον σε πίθηκους

Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από έλλειψη ντοπαμίνης που παράγεται από εγκεφαλικά κύτταρα

ΚΥΠΕ

Επιστήμονες έχουν επιτυχώς χρησιμοποιήσει «επαναπρογραμματισμένα» βλαστοκύτταρα για να επαναφέρουν λειτουργούντα εγκεφαλικά κύτταρα σε πίθηκους, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η τεχνική θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον.

Επειδή η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από έλλειψη ντοπαμίνης που παράγεται από εγκεφαλικά κύτταρα, ερευνητές από καιρό ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα για να επαναφέρουν την κανονική παραγωγή του χημικού του νευροδιαβιβαστή.

Τώρα, για πρώτη φορά, Ιάπωνες ερευνητές έχουν δείξει ότι ανθρωπίνως επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία πιθήκων με συμπτώματα της εξουθενωτικής ασθένειας.

Τα λεγόμενα κύτταρα iPS παράγονται με την αφαίρεση ώριμων κυττάρων από ένα άτομο – συχνά από την επιδερμίδα – και επαναπρογραμματίζοντας τα για να συμπεριφέρονται ως εμβρυακά βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια, μπορούν να παροτρυνθούν να λειτουργούν ως εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, πρώτο παγκοσμίως στην τεχνολογία iPS, είπαν ότι το πείραμα έδειξε ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για την κλινική θεραπεία ανθρώπων με Πάρκινσον.

Επιπρόσθετα με την αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης, οι εξετάσεις έδειξαν βελτιωμένη κινητικότητα σε επηρεασμένους πίθηκους και κανένα όγκο στον εγκέφαλό τους για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα ανθρώπινα κύτταρα iPS που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα δούλεψαν είτε προέρχονταν από υγιή άτομα είτε από ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με τα όσα έγραψε η ιαπωνική ομάδα στο περιοδικό «Nature» την Τετάρτη.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική έρευνα, που δείχνει ότι μια ασφαλής και πολύ αποτελεσματική θεραπεία με κύτταρα για τη νόσο Πάρκινσον μπορεί να παραχθεί εντός εργαστηρίου», είπε ο Τίλο Κούναθ του Κέντρου MRC για Αναγεννητική Ιατρική, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί η θεραπεία στην πρώτη ανθρώπινη κλινική δοκιμή. Ο Γιουν Τακαχάσι του Πανεπιστημίου του Κιότο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ήλπιζε η δοκιμή να αρχίσει μέχρι το τέλος του 2018.

Οποιαδήποτε ευρεία χρήση της νέας θεραπείας απέχει ακόμα πολλά χρόνια, αλλά η έρευνα έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό προηγούμενες αβεβαιότητες για τη χρήση κυττάρων με προέλευση τα iPS.

Το γεγονός ότι αυτή η έρευνα χρησιμοποιεί κύτταρα iPS παρά ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα σημαίνει ότι η θεραπεία θα ήταν αποδεκτή σε χώρες όπως η Ιρλανδία και μέλος μέρος της Λατινικής Αμερικής, όπου απαγορεύεται η χρήση εμβρυακών κυττάρων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X