ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης δεν αναφέρθηκε στην εκ περιτροπής προεδρία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχολίασε την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

ΚΥΠΕ

Δεν ήρθαμε στην Νέα Υόρκη με στόχο τις αλληλοκατηγορίες, αλλά να μιλήσουμε για βήματα που μπορούν να γίνουν, σε συνεργασία και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάνοντας αναφορά στο πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, δεν αναφέρθηκε στην εκ περιτροπής προεδρία 2:1,πράγμα που δείχνει ότι «ακόμα δεν έχει αποδεχτεί το περιεχόμενο του πλαισίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο κ. Ακιντζί σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΓΣ του ΟΗΕ είπε ότι πλέον είναι αναπόφευκτο για τον ΓΓ του ΟΗΕ, στηρίζοντας τις αρχές που έχουν καταστεί παράμεροι του ΟΗΕ, να λάβει μια ξεκάθαρη στάση. Ο κόσμος μας, συνέχισε, βρίσκεται υπό διεθνείς απειλές και οι καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, χωρίς να διαφυλάττεται η διαφορά, διάκριση της θρησκείας, της γλώσσας, του έθνους κι του φύλου, αποτελούν απειλές για το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η ανθρωπότητα πρέπει από κοινού να παλέψει ενάντια στην τρομοκρατία, την φτώχεια και την ανισότητα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι από αυτή την άποψη συμφωνεί με τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη σε αυτά τα στοιχεία στην ομιλία του.

Η επίτευξη μιας λύσης στην Κύπρο και η συνένωση σε ένα συνεταιρικό κράτος, θα βοηθήσει περισσότερο στον πιο ενεργό αγώνα ενάντια σε αυτούς τους παγκόσμιους κινδύνους, δήλωσε ο κ. Ακιντζί. «Στόχος μου δεν είναι να δώσει απάντηση λέξη προς λέξη στην ομιλία του κ. Αναστασιάδη. Εμείς δεν ήρθαμε στην Νέα Υόρκη με στόχο τις αλληλοκατηγορίες, αλλά να συζητήσουμε βήματα που μπορούν να γίνουν σε συνεργασία και με τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε να ανοίξουμε ξανά τον δρόμο για λύση στην Κύπρο. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία στην σημερινή ομιλία του κ. Αναστασιάδη που χρήζουν βελτίωσης», είπε.

Πριν απ’ όλα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, στο βήμα που σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε μόνος του, έχουν δικαίωμα και οι Τ/κ. Τι κρίμα, είπε, που οι Ε/κ ηγέτες αποκλείοντας από τον συνεταιρισμό του 1960 τους Τ/κ, μετά το 1963 χρησιμοποιούν αυτό το προνόμιο μέχρι σήμερα μόνοι τους. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στην ομιλία του ότι εδώ και 45 χρόνια παρά τις προσπάθειες των Ε/κ ηγετών για λύση, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Ωστόσο, συνέχισε, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στις προτάσεις ειρήνης από τους Τ/κ, οι Ε/κ δεν ανταποκρίθηκαν με πιο πρόσφατο – όπως είπε – παράδειγμα, το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004 και η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα το 2017.

Οι αναφορές Αναστασιάδη σε τρία σημεία για να μπορέσουν να ετοιμαστούν οι όροι αναφορές, είναι στοιχεία που έχει υπογραμμίσει η τ/κ πλευρά: το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Σεπτεμβρίου 2014, οι συγκλίσεις μέχρι σήμερα και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου. Για δύο χρόνια, κατά τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδεχόταν ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό της 30ης Ιουνίου 2017 και κάνοντας αναφορά σε πρακτικά της 4ης Ιουλίου προσπάθησε να εμποδίσει την προσπάθεια της κ, Λουτ να τελεσφορήσει "και αυτό δεν υπάρχει κάποιος που δεν το ξέρει".

"Επιπλέον, αναφερόμενος στο πλαίσιο της 30ης Ιουνίου δεν έκανε αναφορά σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του εγγράφου που είναι και σημαντικό σημείο της πολιτικής ισότητας, η εκ περιτροπής προεδρία 2:1, κάτι που δείχνει ότι δυσκολεύεται ακόμη να αποδεχθεί με κάποιον τρόπο το περιεχόμενο του πλαισίου», είπε. Κατά τον κ. Ακιντζί «είτε η εκ περιτροπής προεδρίας, είτε η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος και έχουν μετατραπεί σε παραμέτρους του ΟΗΕ ως σημαντική αρχή της πολιτικής ισότητας. Το να λέει ότι αποδέχεται τις συγκλίσεις του παρελθόντος, αλλά να απορρίπτει αυτές τις αρχές, είναι μια μεγάλη αντίφαση και επηρεάζει αρνητικά την συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Σε αυτό το σημείο έχει καταστεί αναπόφευκτο για τον ΓΓ του ΟΗΕ, στηρίζοντας τις παραμέτρους που έχουν γίνει αρχές του ΟΗΕ να λάβει μια ειλικρινή, ξεκάθαρη στάση».

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η πρότασή του είναι ακόμη στο τραπέζι και πως το να αποφασίσουν και να διαχειριστούν από κοινού τους πόρους, καθώς η ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο ενδιαφέρει και τις δύο κοινότητες, είναι ο πιο ειρηνικός και νούσιμος δρόμος. Θα βοηθηθούν όλες οι πλευρές, και θα επηρεαστούν θετικά και οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, πρόσθεσε. Η επίλυση του Κυπριακού που ξεκίνησε όχι το 1974 αλλά το 1963, είπε ο κ. Ακιντζί, θα είναι προ όφελος όλων των πλευρών και μεγάλη του προσδοκία είναι αυτή η προσπάθεια για λύση να καταλήξει σε ένα νέο ομοσπονδιακό καθεστώς δύο συνιστωσών πολιτειών που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, διζωνικό, δικοινοτικό, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Δήλωσε τέλος έτοιμος με καλή πρόθεση να εργαστεί με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, με τον ΓΓ του ΟΗΕ για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο μέλλον για την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση