ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Al Jazeera: Το χρονικό της αποκάλυψης

Ο Ντέιβιντ Χάρισον εξηγεί στην «Κ» πως μέσα από την έρευνά του έφτασε μέχρι και τον Πρόεδρο της Βουλής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο κύριος στόχος δεν ήταν η Κύπρος, αλλά προέκυψε μέσω μίας άλλης έρευνας για τη διαφθορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί σε συνέντευξή του στην «Κ» το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την έρευνα και το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera Ντέιβιντ Χάρισον.

«Ήταν δύο Κινέζοι υπό κάλυψη και τους χρησιμοποιήσαμε για να συναντιούνται με άτομα που υποψιαζόμασταν ότι εμπλέκονταν σε περιπτώσεις διαφθοράς. Κάναμε, λοιπόν, αρκετές συναντήσεις με διάφορα άτομα. Εγώ προσωπικά είχα αναλάβει την όλη υπόθεση» αναφέρει στην «Κ» ο Χάρισον εξηγώντας πως για τις έρευνες αυτές χρειάζεται καλή προετοιμασία των υπό κάλυψη δημοσιογράφων. Γύρω από το τι θα ρωτήσουν και πως θα συμπεριφερθούν.

Όπως σημειώνει ο Ντέιβιντ Χάρισον, σε εκείνη την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ερευνούσαν πώς μπορεί ένας Κινέζος εγκληματίας να κρύψει χρήματα και να αλλάξει ταυτότητα. «Ήθελα να ερευνήσουμε πώς μπορεί δηλαδή να κρύψει χρήματα και να έρθει από την Κίνα στην Ευρώπη. Καθώς, λοιπόν, βιντεογραφούσαμε κάποιο πρόσωπο που είχε εμπλοκή στην υπόθεση, πήρε τηλέφωνο κάποιον που ήταν προηγουμένως στη βρετανική Αστυνομία. Αυτός μας είπε πως έχει τρόπο να μας βρει διαβατήριο από την Κύπρο. Ουδέποτε, λοιπόν, ήταν στο πλάνο μας η Κύπρος. Απλώς προέκυψε. Θα μπορούσε να μας πει για παράδειγμα τη Μάλτα ή την Πορτογαλία. Μας ανέφερε, όμως, την Κύπρο, ήρθαμε σε επαφή με την Κύπρο και φτάσαμε εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ξεκαθαρίζει πως ο πρώην αστυνομικός τους έφερε σε επαφή με τους δύο Βρετανούς μεσάζοντες του Sold on Cyprus.

Δεν είχαμε ιδέα….

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο κάποιος τον ενημέρωσε ότι σε τέτοια υπόθεση εμπλέκεται ο πρόεδρος της Βουλής και μέλος του κοινοβουλίου, απάντησε πως δεν είχε ιδέα που θα κατέληγε. «Κάνουμε πολλές έρευνες, έχουμε μια ιδέα του τι μπορεί να συναντήσουμε αλλά ποτέ δεν είσαι σε θέση να ξέρεις ακριβώς τι. Οι δύο Βρετανοί μάς σύστησαν τον δικηγόρο (σ.σ. Ανδρέα Πιττάτζη) που μας εξηγεί με ακριβή λεπτομέρεια πώς βοήθησε εγκληματίες στο παρελθόν να βγάλουν διαβατήρια. Ενδεικτική η τοποθέτησή του ότι πήγε σε 11 τράπεζες για συγκεκριμένο επενδυτή και τον είχαν απορρίψει. Όλο αυτό καταδεικνύει πως το είχαν ξανακάνει στο παρελθόν. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Συναντήσαμε συνεπώς Τζιοβάνη στη συνέχεια τον Χριστάκη, τους συνεργάτες του τον Αντώνη Αντωνίου και τον Θεόδωρο Χατζηζαχαρία και στην τελική, αυτό που δεν περιμέναμε καθόλου ήταν ότι θα μπορούσαμε να συναντήσουμε τον πρόεδρο της Βουλής, σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Τζιοβάνη» σημειώνει.

Με εταιρεία και website

Πώς όμως κατάφεραν να πείσουν ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο δεδομένου ότι δεν έδωσαν πολλά στοιχεία; «Δουλέψαμε πάνω σε αυτό με μεγάλη λεπτομέρεια, ήρθαμε σε επαφή μέσω email, ανταλλάξαμε μηνύματα, κάναμε τις ανάλογες διευθετήσεις και έτσι τον πιάσαμε» σημειώνει ξεκαθαρίζοντας πως η όλη υπόθεση είχε οργανωθεί πολύ καλά καθώς η ιστορία ήταν πολύ δυνατή. «Είχαμε δημιουργήσει μια εταιρεία, με ιστοσελίδα, που είχε μόνο ηλεκτρονική διεύθυνση» εξηγεί σημειώνοντας πως δεν ξέρει αν την έψαξαν, «όμως η αλήθεια είναι ότι θα έβρισκαν εταιρεία, καθώς υπήρχε ιστοσελίδα και τα πάντα. Μας ζήτησαν επαγγελματική κάρτα, αλλά είπαμε πως τις είχαμε δώσει όλες σε άλλη δουλειά. Είναι άλλωστε κάτι που μπορεί να συμβεί. Είχαμε, ωστόσο, τα υπόλοιπα» σημειώνει.

Ο Ντέιβιντ Χάρισον, μίλησε και για την εμπιστοσύνη που κατέδειξαν οι πρωταγωνιστές του βίντεο στους δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφους. «Το εκπληκτικό είναι ότι χρειαζόταν η μεσολάβηση του ατόμου που μας έφερε σε επαφή στη Βρετανία με τους δύο Βρετανούς στην Κύπρο που χειρίζονταν το Sold on Cyprus για να μας εμπιστευτούν. Μάλιστα, η Denis Kay μας είχε πει πως χαίρεται που βρεθήκαμε, γιατί έτσι κάναμε το «Due dilligence»! Το «Due diligence» είναι μία σοβαρή διαδικασία που πρέπει να κάνεις. Γι’ αυτούς ήταν τόσο απλό. Και βεβαίως ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης τους εμπιστευόταν και ο Χριστάκης Τζιοβάνη με τη σειρά του τον Ανδρέα Πιττάτζη. Υπήρχε μεταξύ τους εμπιστοσύνη και ο μόνος λόγος που υπήρχε εμπιστοσύνη είναι γιατί έκαναν παρόμοια πράγματα πολλές φορές. Έχεις σχέσεις εμπιστοσύνης, όταν έχεις κάνει κάτι τέτοιο πολλές φορές. Αν ήταν η πρώτη φορά, προφανώς και δεν θα είχαν δείξει τόση εμπιστοσύνη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι φήμες

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, κλήθηκε να απαντήσει και για το αν υπάρχουν κι άλλα κυκλώματα στην έρευνά τους. «Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα κυκλώματα. Έχουμε ακούσει διάφορες φήμες και έχουμε μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπου ο κόσμος μπορεί να δώσει στοιχεία με πλήρη εμπιστευτικότητα. Το έχουμε και το χρησιμοποιούμε και βάσει των εγγράφων και των πληροφοριών που δίδονται, «κτίζουμε» την έρευνά μας. Για να κτίσεις σωστά μια έρευνα χρειάζεται, όμως, αρκετός χρόνος και οργάνωση. Με ρώτησαν ξένα πρακτορεία, για ποιο λόγο αυτή η αποκάλυψη είχε τόσο αντίκτυπο. Τους απάντησα ότι αυτή η περίπτωση ήταν πολύ συγκεκριμένη, πολύ σαφής, είχε λεπτομέρεια και αφορούσε πραγματικά πρόσωπα που έδιναν λεπτομερή ενημέρωση για το πρόγραμμα. Δεν γνώριζαν ότι τους βιντεογραφούσαμε, ασχέτως του τι είπαν στη συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επικοινωνίες…

Σε ο,τι αφορά την επαφή με τους πρωταγωνιστές του βίντεο, εξήγησε πως συνέχισαν την επικοινωνία τους μέχρι τις αρχές του 2020. Μιλώντας για το πιο αυστηρό πλαίσιο του προγράμματος που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2019, ο Ντέιβιντ Χάρισον σημείωσε πως ρώτησε τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη κατά πόσο το νέο νομικό πλαίσιο θα επηρεάσει τους πελάτες μας από το να πάρουν διαβατήριο. «Μου απάντησε πως δεν πρόκειται να τους επηρεάσει, καθώς ο μόνος λόγος που ανακοινώθηκε ήταν για να ησυχάσουν από τα ΜΜΕ. Τόσο κυνικοί ήταν. Συνέχισαν, λοιπόν, να μας στέλνουν μηνύματα, ότι αν θέλουμε οτιδήποτε να επικοινωνήσουμε μαζί τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιατί τώρα;

Ο Βρετανός δημοσιογράφος μίλησε και για την χρονική συγκυρία που δημοσιοποιήθηκε το βίντεο. «Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο συνεχίσαμε την έρευνά μας γύρω από το θέμα και τον Φεβρουάριο είχα πάρει ένα μεγάλο αριθμό απόρρητων εγγράφων. Αφορούσε τις αιτήσεις διαβατηρίων των τελευταίων τριών χρόνων. Αυτό αποτελούσε μεγάλη βόμβα. Ελέγξαμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, βρήκαμε εγκληματίες, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που τους δόθηκαν διαβατήρια και δεν θα έπρεπε. Έτσι πέραν του ντοκιμαντέρ, είχαμε και αρκετά δημοσιεύματα. Εξαιτίας του κορωνοϊού ήταν πολύ δύσκολο να το βγάλουμε πιο νωρίς. Όμως, τον Αύγουστο τα βγάλαμε και καθώς είχαμε τα ανάλογα στοιχεία, είπαμε να κάνουμε ξεχωριστό ντοκιμαντέρ για την Κύπρο» ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει αν θα δημοσιοποιηθεί νέο βίντεο, ανέφερε χαρακτηριστικά «αν με ρωτάτε να σας πω αν θα βγάλουμε κάτι την επόμενη βδομάδα, σας λέω όχι. Αν με ρωτάτε, αν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε κάτι στο μέλλον, θα σας πω ότι θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το τι υλικό θα μαζέψουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση