ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοικτές πληγές ταυτοποιήσεις και αγνοούμενοι

Πληθαίνουν οι προσωπικές ιστορίες πέντε μέρες μετά τον πύρινο εφιάλτη, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η τραγωδία έχει αποτυπωθεί σε κάθε αποψιλωμένο στενό των πληγεισών περιοχών στην Αττική. Οι φωτιές έσβησαν αφήνοντας πίσω τους θρήνο και όλεθρο, αλλά και υλικές και ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές. Οι πυροσβέστες παρέμειναν στις πληγείσες περιοχές επιχειρώντας σε εστίες αναζωπύρωσης και οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες ανάμεσα στις στάχτες.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 83, ενώ η τύχη δεκάδων ανθρώπων αγνοείται, γεγονός που αυξάνει τον φόβο για περισσότερα θύματα. Αυτό ενισχύεται από τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για αλαλούμ στη συνεννόηση μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς αναφέρουν περιπτώσεις που η πρώτη λάμβανε τις κλήσεις για αγνοούμενους και για καταγγελίες σχετικά με την πορεία της πολύνεκρης φωτιάς όμως δεν ενημέρωνε στην συνέχεια την Πυροσβεστική.

Για τους επιζήσαντες της φονικής πυρκαγιάς και τους συγγενείς των θυμάτων ο γολγοθάς δεν έχει τέλος ενώ πλέον η δεύτερη πράξη του δράματος εκτυλίσσεται έξω από το νεκροτομείο Αθηνών.

Εκεί όπου οι συγγενείς σπεύδουν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους ανάμεσα στα πτώματα με την ελπίδα να μην βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο νεκροτομείο είναι συγκλονιστικές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση είχαν ολοκληρωθεί 69 νεκροτομές. 

Ενδεικτικό του δύσκολου έργου ταυτοποίησης που έχουν να επιτελέσουν οι ελληνικές αρχές, είναι αυτό που συνοψίζεται στη δήλωση του ιατροδικαστή Ι. Μπογιώκα. «Οι περισσότερες σοροί είναι απανθρακωμένες και δεν είναι σε αναγνωρίσιμες».

Η διαδικασία ταυτοποίησης

Η ταυτοποίηση των απανθρακωμένων σορών που βρέθηκαν στην καμένη γη, είτε στη θάλασσα, αρχίζει με φωτογράφους εξερευνητές και στελέχη βιολογικών εξετάσεων οι οποίοι ενεργοποιούνται στις πληγείσες περιοχές. Ακολούθως στο νεκροτομείο Αθηνών λειτουργεί ειδική ομάδα υποδοχής συγγενών για συλλογή προθανάτιων δεδομένων ώστε να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους. Εκεί λειτουργούν συνεργεία δακτυλοσκόπων, φωτογράφων για την συλλογή μεταθανάτιων δεδομένων των θυμάτων. Οι ιατροδικαστές βρίσκουν προσωπικά είδη, όπως βέρες, κοσμήματα και σταυρουδάκια των θυμάτων ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο σωστός τρόπος αναγνώρισης είναι μέσω DNA. Τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται σε διάρκεια είτε μερικών ωρών είτε μερικών ημερών, αναλόγως της δυσκολίας του υλικού.

Κυπριακή τεχνογνωσία

Μετά την αποστολή ομάδας πυροσβεστών και την οικονομική αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια, και σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος δηλώνει έτοιμη για παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές. Ήδη έχει έρθει σε επαφή διά του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου, με τις ελληνικές αρχές γνωστοποιώντας την ετοιμότητα για παροχή βοήθειες και τεχνογνωσίας για τις επιστημονικές εξετάσεις που διενεργούνται. Η διενέργεια επιστημονικών εξετάσεων και ταυτοποίησης θα γίνεται σε συνεργασία πάντα με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Μειώθηκε ο αριθμός των αγνοουμένων

Την αναθεώρηση προς τα κάτω της λίστας με τα αγνοούμενα πρόσωπα ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης στο πλαίσιο της μαραθώνιας διάσκεψης Τύπου για τον χειρισμό της κρίσης της πυρκαγιάς, ο αναπληρωτής Υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Όπως ανέφερε 40 πρόσωπα που ήταν στον κατάλογο έχουν εντοπιστεί και είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο δεν έδωσε προς τα έξω τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που αγνοούνται, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συνεχώς αλλαγές. Ανέφερε δε παράδειγμα ενός ζεύγους Βρετανών τουριστών οι οποίοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και εντοπίστηκαν τελικά στο σπίτι τους στη Βρετανία. Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ξένες πρεσβείες για το συγκεκριμένο θέμα.  «Πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα, μια επώδυνη και δύσκολη διαδικασία. Οι απώλειες είναι οδυνηρές μας έχουν γεμίσει όλους με θλίψη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι έχουν ερευνηθεί όλα τα σπίτια για την ανεύρεση θυμάτων χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα να βρεθούν σε άλλα σημεία, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.

Προσωπικές ιστορίες

Δραματικές οι δεκάδες ιστορίες και οι περιγραφές πίσω από κάθε περίπτωση αγνοούμενου. «Ούρλιαζα και έψαχνα τα παιδιά μου» δηλώνει μια γυναίκα που κατάφερε να διασωθεί ενώ περιγράφει ότι δίπλα της ο κόσμος έπεφτε στη θάλασσα ή λιποθυμούσε. Η γυναίκα ήταν από τους τυχερούς, που τελικά κατάφερε να βρει τα παιδιά της λίγες ώρες αργότερα, σώα και καλά στην υγεία τους.  Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του πατέρα των δίδυμων εννιάχρονων κοριτσιών Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου για τις οποίες έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός Amber Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Τα κορίτσια παραθέριζαν με τους παππούδες τους σε τουριστικό θέρετρο έξω από την Αττική το οποίο επλήγη από την πυρκαγιά και έκτοτε αγνοούνται. Η υπόθεση έχει συγκινήσει διεθνώς, ενώ τα δύο κοριτσάκια ήταν το κεντρικό θέμα στο πρωτοσέλιδο των βρετανικών Times. Την ίδια ώρα ο κ. Κώστας Τουρναβίτης ψάχνει τον αδερφό του και τη σύζυγο του, ηθοποιό Χρύσα Σπηλιώτη, ενώ παραδέχεται ότι έχει πολύ μικρές ελπίδες να είναι ζωντανοί. Μάλιστα βούτηξε στη θάλασσα ο ίδιος ψάχνοντας κάποιο προσωπικό τους αντικείμενο ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα.

2000 «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια

Την ίδια ώρα ανυπολόγιστες παραμένουν οι ζημιές για τα σπίτια των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές του Μαραθώνα και της Ραφήνας. Αυτοψίες κατέδειξαν ότι πέραν του 1/3 των κατοικιών, έχει καταστραφεί ολοσχερώς και πρέπει να κατεδαφιστεί. Εξετάστηκαν συνολικά 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσιοι χώροι και 22 αποθήκες. Κόκκινα έχουν χαρακτηριστεί 21 σπίτια, 3 επαγγελματικοί χώροι και 8 αποθήκες, ενώ 243 σπίτια, 2 δημόσια κτίρια και 12 αποθήκες χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» που σημαίνει ότι χρήζουν επισκευών. Τα υπόλοιπα 275 σπίτια κρίθηκε ότι μπορούν να κατοικηθούν. Στο δήμο Μεγαρέων το ποσοστό των «κόκκινων» κτιρίων στον Δήμο Μεγαρέων, τα 155 από τα 505 σπίτια που εξετάστηκαν, χρήζουν κατεδάφισης και τα 73 χρειάζονται σημαντικές επισκευές. Ωστόσο η εικόνα δεν είναι ολοκληρωμένη καθώς σε μεγάλο αριθμό κτηρίων δεν έχει διενεργηθεί αυτοψία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση